1. Home
  2. Vesti
  3. Evropska komisija selektivno smanjuje antikineske carine
Evropska komisija selektivno smanjuje antikineske carine
7

Evropska komisija selektivno smanjuje antikineske carine

100
7
Podelite sa prijateljima:

Dodatne carine na kineska električna vozila koje je Evropska Unija uvela tek početkom jula već su revidirane. Podsetimo, Evropska komisija je izabrala taktiku „ciljanih ograničenja“: visina dodatne naknade (iznad osnovnih 10%) se obračunava pojedinačno za svaku kompaniju.

Štaviše, povećane carine su pogodile ne samo električna vozila kineskih brendova, već i modele zapadnih kompanija proizvedenih u Kini. Sada je Evropska komisija shvatila da su prenaglili s odlukom i požurili da selektivno smanje carinski pritisak. Kao i ranije, zvaničnici su promene objasnili stepenom pomoći kineske vlade određenom proizvođaču. Preračunato je, a na osnovu novih podataka izvršena su potrebna prilagođavanja.

Na primer, Tesla je u početku dobio pozamašnu naknadu od 30,8%, ali je sada smanjen na skromnih 19%. Sam Tesla je zatražio preračunavanje nepravednih (po mišljenju kompanije) carina, a kao rezultat toga, Evropljani su došli do zaključka da kompanija Ilona Maska dobija samo minimalnu pomoć kineske vlade. Samo je potvrđeno da su električna vozila Tesle opremljena trakcionim baterijama kineskih dobavljača, koji ih prodaju po cenama ispod tržišnih.

Druga kompanija koja je postigla značajno smanjenje dodatnih dažbina je BMW. Električni Minijevi modeli, razvijeni u Kini zajedno sa Great Wall Motorom, sada podležu carini od 21,3% umesto prethodnih 37,6%. Inače, ova druga cifra je maksimalna moguća i odnosi se samo na kompanije koje su odbile da sarađuju u istrazi.

Konačno, VW grupa je uspela da smanji carine na električni krosover Cupra Tavascan proizveden u Kini. Prvobitno je ovaj model bio opterećen sa maksimalnih 37,6%, ali je sada Evropska komisija ublažila carinu na 21,3%.

U tom kontekstu, smanjenje carina za električna vozila originalnih kineskih kompanija BYD (sa 17,4% na 17%), Geely (sa 19,9% na 19,3%) i SAIC (sa 37,6% na 36,6%) izgleda smešno. Antikineska istraga trebalo bi da bude u potpunosti završena na jesen, a onda će Evropska komisija verovatno ponovo preispitati kaznene carine.

AutoRepublika

(100)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yrraf

Hahhahahaah, kakvi su to kreteni odvojeni od realnosti. Svakim danom mi ta evropska birokratija izgleda sve sličnije KPJ u kasnoj fazi raspada.

BB

Kinezi su majstori da zarade i kada prodaju po cijenama ispod tržišnih, dok Jevropljani ne mogu da zarade i kada prodaju iznad tržišnih 😀

Bivša Juga je očigledno bila eksperiment kako rasturiti zemlju izvana a da se to pripisuje nesposobnosti domaćeg kadra… Sad se ta znanja primjenju i na „nepogrešivim“ nijemcima a i ostalima…

Matija

Batali te zaverenicke price! Juga je imala dovoljno svojih unutrasnjih problema, tako da nam niko sa strane nije bio potreban da se raspadnemo. Pogledaj ovo gore sto je Yrraf napisao – tu je istina!

BB

Dobro, uživaj u tom savršenom društvu koje je „nepogrešivo“ pa ipak nekako pogriješi…

Matija

„Svakim danom mi ta evropska birokratija izgleda sve sličnije KPJ u kasnoj fazi raspada.“
Izvanredna paralela, bravo! Nasa Juga gusila se u svojoj gluposti, EU ide istim stopama! Interesantno je da ni jaka nauka i privreda ovde ne mogu da pomognu??? Ubija ih demokratija – predsednici nisu vise vladari vec „plivaci“ ciji je jedini cilj da ostanu na vrhu i da tako zarade svoj hleb! Ove generacije politicara nece ostaviti iza sebe bas nista po cemu bi ih trebalo pamtiti. Tuzno.

S mile

Kinezi ce naci nacina da prodaju u evropi. Ali, evropska vozila sve losije prolaze u kini. Merc je bas opao sa prodajom.

Matija

Sistem „tebe volim, tebe ne volim, tebe volim, tebe….“ 🙂