1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Durango je postao jezivo skup u poslednjoj godini proizvodnje
Dodge Durango je postao jezivo skup u poslednjoj godini proizvodnje
0

Dodge Durango je postao jezivo skup u poslednjoj godini proizvodnje

97
0
Podelite sa prijateljima:

Automobilski proizvođači u Sjedinjenim Američkom Državama uglavnom prate jednu istu strategiju sa životnim vekom modela. Nove generacije četvorotočkaša obično debituju svakih osam do deset godina uz jedno veće osveženje negde u sredini. Međutim, američka divizija velikog Stellantisa ima neku drugu ideju. Modeli imaju poduži životni vek, ali svako malo budu predstavljene specijalne konfiguracije.

Uzmimo za primer prethodnu generaciju pikapa pod imenom Ram 1500 i viđali smo ga u izložbeno-prodajnim salonima čak sedamnaest godina.

Slična situacija je i sa Dodgeovim velikanima kao što su Charger i Challenger, a na listu možemo da dodamo i terenac Dodge Durango. Sadašnja generacija je u proizvodnji još od 2010. godine i u 2023. godini je isporučeno 69.196 jedinica, što je zapravo rekordna godina u poslednjih petnaest leta.

Durango će konačno u penziju nakon 2025. godine, pa se neke veće promene i nisu mogle očekivati, ali u tipičnom Stellantisovom stilu možemo da vidimo nekoliko zanimljivih specijalnih konfiguracija. Prva od njih se zove Silver Bullet, a reč je o specijalnom paketu zasnovanom oko dosadašnje verzije SRT Hellcat.

Samo ime nam kaže da se ispod haube krije istoimeni motor radne zapremine 6,2 litra, a razvija čak 710 konjskih snaga zahvaljujući kompresoru. Snaga se inače prenosi na sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača. SRT Hellcat je jedan od najbržih, ikada proizvedenih serijskih terenaca pošto od nule do 100 km/h ubrzava za manje od 3,5 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 290 km/h.

Silver Bullet se uglavnom odnosi na dizajnerske linije kao što su nova hauba, 20-inčne felne, kožna Nappa sedišta, čak devetnaest zvučnika, 10,1-inčni monitor i još mnogo toga. U suštini, sve ono što je sada deo standardne opreme je ranije bila opcija sa izuzetkom haube.

Dodge je u ponudu dodao i specijalnu verziju u želji da proslavi dve decenije postojanja konfiguracije R/T. U tom slučaju se ispod haube krije 5,7-litarski atmosferski benzinac sa 365 „grla“, a ova specijalna verzija stiže takođe sa novom haubom, 20-inčnim felnama, novim sedištima i generalno s više opreme. Za one koji pak ne žele osam cilindara ispod haube, Dodge će opet ponuditi i 3,6-litarski atmosferski benzinac sa 290 „konja“.

Naravno, ovakva zadovoljstva moraju da budu i skupa. R/T košta 66.970 američkih  dolara u baznom izdanju što je za 12.700 „zelembaća“ više nego ranije. SRT Hellcat je još skuplji i za njega je potrebno izdvojiti 101.995 najmanjih zelenih novčanica dok je Silver Bullet čak 113.325 dolara.

Dodge za sada nema u planu da predstavi novi model kao direktnu zamenu za Durango, već se Stellantis nada da će se sadašnji vlasnici opredeliti za bratski Jeep Grand Cherokee.

AutoRepublika

(97)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments