1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debi BMW-ovog savremenog karavana iz porodice M
Debi BMW-ovog savremenog karavana iz porodice M
16

Debi BMW-ovog savremenog karavana iz porodice M

510
16
Podelite sa prijateljima:

Oni koji se razumeju u tumačenje reljefa na dlanu čoveka, uvod u promociju noviteta bi mogli početi rečima koje govore o tome kako se linija života sedana s indeksom BMW M5 nije prekinula još od 1984. godine, što nikako nije slučaj s karavnskom izvođenjem, odnosno s varijacijom nazvanom M5 Touring!

Tokom istorije ovog modela, verzije sa petoro vrata bile su u katalozima plavo-bele marke u samo dva navrata. Sklapan je BMW M5 Touring iz generacije E34, i to u periodu od 1992. do 1995. godine, tokom kog je pušten u tiražu od 891 jedinica, a izrađivani su i karavani pokolenja E61, i to u razdoblju od 2007. do 2010. godine. I njih je bilo mizerno malo, ali ipak malo više nego prethodnika. Pričamo o kontingentu koji broji samo 1.025 jedinica.

Divizija BMW M divizija se nakon toga više puta odrekla ideje o lansiranju nabrijanih karavana, dajući prednost popularnijim krosoverima. Međutim, pre dve godine, niže pozicioniran karavan BMW M3 Touring je ipak ušao na tržište. Očigledno, kupci su to veoma dobro prihvatili, jer, evo sada je predstavljen teretno-putnički i veoma brzi BMW M5 Touring. Dakle, to je treći karavanski M5 u istoriji firme iz Minhena.

Predstavljajući novajliju s mehaničke strane, možemo reći da se M5 kodne oznake G99 nimalo ne razlikuje od nedavno prezentovanog sedana s indeksom G90. I ovde je, dakle pod haubom hibridni pogonski sklop koji integriše biturbo benzinski motor V8 radne zapremine 4,4 litra sa 585 konjskih snaga i 750 Nm najvišeg obrtnog momenta, kao i električni agregat koji dodaje 197 „grla“ i 280 Nm. Taj motor je sastavni deo menjačke kutije u kojoj dominira osmobrzinska automatska jedinica.

Najviša snaga ovako koncipiranog tandema iznosi 727 „konja“ i 1.000 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Ipak, važno je reći, ovo je dostižno samo onda kada je trakciona baterija puna.

Pomenuto baterijsko pakovanje je instalirani ispod poda kabine. Efektivni kapacitet tamo ugrađenih ćelija, koji je na nivou od 18,6 kWh, bi trebalo da bude dovoljan za 67 kilometara vožnje u električnom režimu, pri čemu je brzina kretanja ograničena na 140 km/h. Sistem prenosa pogonske na sva četiri točka nosi komercijalnu oznaku M xDrive i dolazi sa spojnicom na prednjoj osovini i aktivnim zadnjim diferencijalom.

Ali, kao što je to slučaj i kod osnovne limuzine, karavan pruža režim pogona na zadnje točkove, u kojem je onemogućena, ne samo spojnica, već i sistem stabilizacije.

BMW M5 Touring karavan je očekivano bio čak i teži od limuzine, što će reći da meri 2.475 kilograma „čistih mišića“, naspram 2.435 kg kod sedana! A dozvoljena bruto težina je premašila tri tone: 3.050 kg umesto 2.940 kg. Stoga je deklarisano vreme koje je potrebno da se ubrza od nule do „stotke“ poraslo sa 3,5 na 3,6 sekundi. Elektronski ograničena maksimalna brzina kretanja se nije promenila, pa je i dalje na granici od 250 km/h u osnovnoj konfiguraciji, dok je 305 km/h, za one koji doplate opcioni paket M Driver’s Package.

Što se tiče mogućnosti smeštaja i prevoza tereta i putnika, karavanski M5 nudi prtljažnik zapremine 500 litara, iako je uobičajena Serija 5 Touring konstruisana s gepekom od 570 litara. S oborenim zadnjim sedištem, odeljak za prtljag prima 1.630 umesto 1.700 litara. Inače, za sve bemvejce s oznakom M5 (uključujući tu i limuzinu) možete naručiti fabričku kuku za vuču, sa kojom je dozvoljeno vući prikolice težine do dve tone.

Prodaja BMW koji se odaziva na M5 Touring počinje u novembru. Štaviše, kompanija se kladi ne samo na tradicionalno evropsko tržište koje oduvek voli karavane, već i na isporuke u inostranstvo. Prvih pet prioritetnih tržišta za model koji je upravo predstavljen su: Nemačka, Engleska, Švajcarska, SAD i Kanada! Touring će u domovini plavo-belog breda koštati najmanje 146 hiljada evra, mada ga apsolutno niko neće kupiti u tom pakovanju i po toj ceni, spram 144 hiljada evra koliko Bavarci žele da dobiju za osnovnu limuzinu.

AutoRepublika

(510)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„A dozvoljena bruto težina je premašila tri tone: 3.050 kg umesto 2.940 kg.“

Još malo pa savremeni automobili neće moći da se voze na B kategoriju 😊

MRN

Pa, to mu ga dodje kao logična prva asocijacija verovatno svakome 😊

Matija

Odlucio sam se, iz prakticnih razloga, za vrlo kratak komentar o dizajnu novog BMW 5:

– pogled spreda – ruzan
– pogled sa strane – ruzan
– pogled od pozadi – ruzan.

Analiza detalja ovde nema nikakvog smisla.
Izgleda da je dizajn narucen kod cuvenog dizajnstudija Dartz Prombron. 🙂
Dole je jedna od njihovih kreacija.

comment image

s mile

Zaista su uspeli da prelepe linije BMWa ( iz mog detinjstva ) jednostavno unište. Kao što rekoh nekom prilikom, ranije sam se okretao za BMW limuzinama, ostajale su mi u očima još par sekunidi po odlasku. A danas, vozim iza nekog od SUVova, pogotovo ovih velikih i novijih modela, i bukvalno se pitam…ZAŠTOOOO ih ovako loše dizajniraju.

S druge strane kinezi sa nekim minimalističkim dizajnom, imaju poprilično dobre kreacije, nisu baš WOW, ali su prijatne oku.

BMW bukvalno smeta oku

Matori

Potpisujem!

Matori

Je li dotični kamenorezac?

MRN

😊😊😊

Renault Terminator🇷🇺Z

Meni je ovo ljepše od limuzine.Napucali su ga za sve pare.Meni se sviđa.Ono što mi se ne sviđa je frankenštajn pogon i abnormalna težina vozila.

MRN

Da mu se stave neke još šire gume mogao bi ovako težak da se koristi i kao valjak pri asfakltiranju puteva 😊

Renault Terminator🇷🇺Z

Misliš da ovi „moji“ gastarbajterski gilibteri od Kurda do talibana iz Bosne kad ga se dokopaju neće staviti još šire gume,jer ove „standarnde“ ne drže dobro u krivinama a i loše izgledaju🙃…

Tomislav

BMW i nema dalje. Mehanicki ispred ostalih u svakom trenutku. DIzajn bezvremenski, treba mu sedam godina da udje u oko i tek kada se pojavi nova serija, on postaje klasik a ona pre njega klasik na kvadrat, ona pre nje na kub…

Matija

„DIzajn bezvremenski, treba mu sedam godina da udje u oko“ – Majstorski komentar! Svaka cast! 🙂

Tomislav

Komentar novinara motor1.com

„Što mogu dodati razgovoru osim onoga što će vam fotografije pokazati? Uživo, M5 Touring izgleda zapanjujuće. Nećete dobiti takav dojam iz ove prve serije novinarskih slika, jer je BMW odlučio fotografirati mat-crni Touring na tamnoj pozadini.“

Matija

„jer je BMW odlučio fotografirati mat-crni Touring na tamnoj pozadini.“ – neko iz marketinga ukapirao je kakvo sranje su oni iz dizajna napravili. 🙂

Tomislav

🙂 🙂 🙂