1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kupeoliki krosover Citroen Basalt za desetak hiljada evra!
Kupeoliki krosover Citroen Basalt za desetak hiljada evra!
29

Kupeoliki krosover Citroen Basalt za desetak hiljada evra!

10.35K
29
Podelite sa prijateljima:

Francuski proizvođač automobila Citroen već tri godine pokušava da se učvrsti na indijskom tržištu, ali je do sada uspeh bio baš bled. U prvoj polovini ove godine je prodato samo tri hiljade automobila s dvostrukim ševronom na poklopcu motora. Uglavnom se radi o modelima domaće proizvodnje, što će reći da se radi o Citroenu C3 u obličju kros hečbeka i trorednom krosoverskom Citroenu s indeksom C3 Aircross.

Sada ova porodica nastala na platformi CMP (Common Modular Platform) dobija i treći model, Pričamo o krosoveru kom je dodeljen naziv Citroen Basalt i koji pruža formu nalik kupeu. Proizvodnja ovog Citroena na štiklama je već počela i odvija se u lokalnoj fabrici kompanije.

Basalt je u velikoj meri ujednačen sa modelom C3 Aircrossom, pa je tako prednji deo školjke zapravo uobičajen za galski brend, samo je za model nalik kupeu pripremljen drugačiji branik sa pravougaonim umetcima. Dalje, međuosovinsko rastojanje je skraćeno za 20 milimetara, pa iznosi 2.651 mm, ali je originalna krma sa kosim zadnjim staklom ipak povećala ukupnu dužinu automobila za celih 31 mm. Zahvaljujući tome, Basalt se po toj osi prostire na 4.352 mm.

Ako je Citroen C3 Aircross opremljen sa točkovima koji integrišu 17-inčne felne, onda da kažemo da i tu ima razlike jer Basalt nudi naplatke od 16 cola. Deklarisani klirens vozila je smanjen sa 200 milimetara na 180 mm, dok uzimajući u obzir spušteni krov, ukupna visina je  smanjena za 72 mm. To znači da je na koti od 1.593 mm. Naravno, treći red sedišta je eliminisan; dok je zapremina prtljažnika 470 litara. A u drugom redu je ugrađena nova trosedna kompozicija, a kod koje može da podesi visina ivice sedalnog jastuka, ali to važi samo na bočnim sedištima.

Basalt Prednji deo kabine je nasledio od više puta pominjanog modela C3 Aircross. To praktično znači da su i ovde instalirani virtuelni instrumenti i multimedijalni sistem sa širokim ekranom dijagonale 10,25 inča. Već u osnovnoj konfiguraciji postoji šest vazdušnih jastuka, ESP i kamera za pomoći pri vožnji u nazad, ali to nije zbog velikodušnosti koncerna Stellantisa, već zbog neophodnosti usaglašenja sa zahtevima indijskog zakonodavstva.

Basalt se od strane francuskog brenda nudi u verzijama koje pokreću dva trocilindarska motora serije Puretech. Kupcima je dakle ponuđen izbor. U konkursu su atmosferski blok s indeksom 1.2 i sa 82 konjske snage, a koji se venčava se samo s petostepenim manuelnim menjačem, dok a turbobenzinski motor iste zapremine, ali s isporukom ergele koja broji 110 „grla“, dolazi sa šestostepenom ručnom ili automatskom transmisijom. Pogon je samo prednji, dok se zadnja osovina može „pohvaliti“ polukrutim sistemom vešanja i doboš kočnicama.

Već je najavljeno da će osnovni Citroen Basalt koštati 799 hiljada indijskih rupija, što je nekih 9,5 hiljada američkih dolara. Jasno, radi se o cenovnoj politici Citroena u Indiji, ali će cene za ostale verzije biti objavljene na početku prodaje, što je zakazano za kraj avgusta. Zatim, na jesen, prilagođeni Basalt će se proizvoditi u Brazilu: tamo će mu biti dodeljen jednolitarski motor Fiat Firefly, koji će biti „oplemenjen“ i CVT-om. A onda… Nije zvanično objavljeno, ali modifikovani Basalt bi mogao da stigne u Evropu, pošto je srodni Citroen C3 Aircross već prošao ovo putovanje „preko Male Krsne“, odnosno preko Indije i Južne Amerike, sve do evropskih obala.

AutoRepublika

(10348)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

29 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Divan je 🤣

Matija

Leba ti? A krov koji se pozadi spusta? 🙂

BB

K’o da ga je lijevom petom pravilo…

Radovan

A ti si video krov koji se pozadi podize?

Matija

Da li je to sve sto o novom automobilu mozes da kazes?

Lotus

Za ovo što si ti „odvalio“ covek rekao sasvim dovoljno

Matija

Objasni o cemu zapravo govoris?

Radovan

Nije komentar o automobilu, nego o tebi koji misli da zna da komentarise nesto o kolima. Iz kojeg sanatorijuma se ti javljas?

Matija

Ruzno pace! Jes da je mali ali, brate, izgleda tezak ko topovsko djule – nezgrapne proporcije i previse dizajnerskog „nakita“ spolja a instrumenttabla je sklepana sbrda-sdola. Gde je ovde dizajn? Sve vise sam ubedjen da Kinezi treba da otvore dizajnerske akademije za evropljane! 🙂

s mile

Ranije smo se smejali kineskim veoma lošim kopijama evropskog dizajna. Izgleda da su kinezi poradili na dizajnu, pa sada nemaju nakićene modele, već neki čist dizajn. S druge strane EU modeli kao ovaj gore ili bmw, su nakićeni do bola.

BB

Jes’da je mali aki je barem ružan 😜🤣😂

Matija

To je formula BMWa! 🙂

Matija

„Bucko lazmisla…“ – davnih 80-tih godina Bucko je bio lik u „Politici“ zaduzen za satiricne kometare. Ovde nemam nameru da budem satirican vec kreativan. Naime, gore je receno da je evropski model Citroen C3 Aircross baza za ovaj indijski. Bacio sam pogled na „bazu“ ….

comment image

…i zakljucio da bi Citroen mogao da ponudi kupe varijantu C3 Aircross u EU! Kupe bi bio puno atraktivniji nego original sa ovim neproporcionalno masivnim i coskastim zadnjim krajem!

Izmenjeno 29 dana pre od strane Matija
BB

Ma kakav kupe,btonzreba zabraniti. Kocka je zakon

Matori

Tako je.

MRN

Slažem se i ja.
Pa ću i ja da „popijem minuse“ 😊😊😊

BB

Evo ti plus, šta ćeš sad? 😜

MRN

Na žalost, plus od tebe za formu i dizajn ovde malo znači, jer si ti po tom pitanju ovde odavno već žigosan kao „psiho-kocka“ 😊

BB

Branko Kockica No2 😜😂😀

Uspomene iz djetinjstva 😂😀

Bungi

Kupe je za mene uvijek bio pojam elegancije.Unistavanje prakticnosti zadnjeg kraja kod SUV vozila pravljenjem kosog zadnje kraja je slijepa ulica.Nikad poviseni SUV sa kosom zadnjicom nece biti elegantni kupe niti ce biti praktican kao klasicni SUV sa karavanskim zadnjim dijelom.Ako je poenta da nemas ni SUV ni kupe a potrosio si brdo para , onda ovakva besmislena kupovina dobija „smisao“.

Matija

I ja volim kockice ali kada su napravljene kako treba. SUV-kupe je trend. Ako ga publika trazi onda ga treba napraviti.

Zadnji deo kod C3 Aircrossa je zaista neprijatan – suvise masivan i ni malo atraktivan.
Kada pogledas onaj KGM Actyon, koji je pravi SUV, stice se veoma prijatan utisak – sve je u perfektnom skladu, vrlo lepo. C3 je haotican.

BB

A ja baš htio komentarisati KGM kako mi je nazad „težak“…

Možda je do mojih očiju …🤓

Matija

Nisi ti stvoren za dizajnera…

BB

E kad vidim kakvih spodoba ima na cesti, da znaš da mi je drago 😉

Matija

Tu ti dajem za pravo! 🙂

MRN

Šteta što ovde ne postoji opcija da ti čovek odjednom da barem 10-ak pluseva.

Nikola

A BMW serije X ? Zakošen zadnji deo baš izglda dizajnerski dobro kupe a nije kupe

BB

Ne izgleda uopšte dobro, već zato što je BMW, mnogi su povjetovali da je to „cool“ i počeo je biti popularan u određenim krugovima…

Žljot

Samo dizel i to Fiatov od 1.6 mjet2 ,ostalo je bajka za odraslu decu ili 1.4 sa 4klipa na benzin atmosferac.