1. Home
  2. Vesti
  3. Kineska vlada udvostručuje subvencije zbog nezadovoljstva stanjem na tržištu
Kineska vlada udvostručuje subvencije zbog nezadovoljstva stanjem na tržištu
3

Kineska vlada udvostručuje subvencije zbog nezadovoljstva stanjem na tržištu

360
3
Podelite sa prijateljima:

Iako od aprila, u Narodnoj Republici Kini već postoji izvestan bonus za kupovinu električnog automobila, tamošnja vlada najavljuje udvostručenje istih. Odluka predstavlja odgovor na spor tempo rasta popularnosti električnih vozila na najvećem svetskom tržiištu. Stanje nije novo, pa je upravo iz istih razloga, kako rekosmo, od proleća uvedena subvencija u iznosu od 10 hiljada kineskih juana, što bi „u našem novcu“ bilo negde blizu 1,3 hiljada evra. Pravo na podsticaj se ostvaruje zamenom starog vozila cza novo, električno.

Kako tržište, ni nakon sprovođenja aprilske mere, nije pokazivalo jasne znake vraćanja ubrzanoj stopi rasta, kineska vlada je sada najavila, posle samo četiri meseca, udvostručenje subvencije. Ona se penje na 20 hiljada juana (malo manje od 2,6 hiljada evra) i cilja na kupce koji kupuju novi električni automobil u zamenu za vozilo pokretano tradicionalnim motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva a koji ispunjava ekološke standarde – ekvivalente evropskom protokolu Euro 4. Pored njih, uslove za dobijanje subvencije ispunjavaju i oni koji menjaju elektromobil kupljen pre 30. aprila 2018. godine.

Kinesko tržište automobila beleži blagi pad poslednjih meseci, ali je za ceo period januar – jun 2024. registrovano više od 9,93 miliona vozila, što odgovara porastu od 2,9% u odnosu na prvu polovinu 2023. godine. Dok se čini da je Kina spremna da potroši velike količine novca da podrži prodaju električnih automobila, subvencionišući i kupce i proizvođače, većina evropskih zemalja odlučila je da smanji ili da čak i ukine subvencije za one koji kupuju baterijska vozila.

Štaviše, da bi zaustavili rastući obim uvoza električnih vozila iz Kine, Evropljani su najavili veće carine, optužujući ih da su neprincipijelno subvencionisani, što je element koji utiče na konkurentnost na tržištu. Isto tako, SAD su uvele 100% carine na električne automobile kineske proizvodnje.

Umesto toga, nova mera vlade prvenstveno pomaže domaćim proizvođačima. Pogođeni bespoštednim cenovnim ratom, a koji dovodi do smanjenje dobiti proizvođača, oni sada računaju na izvoz i proširenje sklopa vozila u drugim državama, uključujući Evropu. Dokaz zategnutosti situacije na kineskom autotržištu su čak i finansijski izveštaji velikih zapadnih automobilskih grupacija, čiji su predstavnici kao glavni razlog loših rezultata u prvoj polovini godine naveli pritisak na kinesko tržište.

AutoRepublika

(360)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kinesko trziste automobila je prezasiceno ponudom. Na koji nacin ce da privoli coveka koji ima relativno mlad auto da ponovo kupi novi?

Sebastian L

Da mu ga pokloni (što skoro i radi)?

Zoca

Danas kupim telefon i prenerazim se .Nije Made in China nego Vietnam.