1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvodnja automobila u Češkoj probija rekorde iz godine u godinu
Proizvodnja automobila u Češkoj probija rekorde iz godine u godinu
0

Proizvodnja automobila u Češkoj probija rekorde iz godine u godinu

396
0
Podelite sa prijateljima:

Prvo polugodište4 2024. godine je u Češkoj Republici obeležila najveća po obimu proizvodnja automobila od kada je uspostavljena ta država kao nezavisna. To znači dasu proizvođači četvorotočkaša na tom tlu skockali 774.310 vozila, što je donelo rast tiraža od 4,9%. Ojačala je i proizvodnja kamiona i motocikala, dok je trend kod sklapanja autobusa bio negativan. U celoj priči je na električna vozila otpalo svega 8%. Sve iznete podatke je javnosti obezbedila tamošnja Asocijacija automobilske industrije (SAP).

Najveći domaći proizvođač automobila, kompanija Škoda Auto je proizvela 473:582 putničkih vozila u periodu od januara do juna, što je za 2% više u odnosu na lanjsko polugođe. S druge strane, obim proizvodnje u fabrici Hyundaija, izgrađenoj u mestu po imenu Nošovice, je opala za skromnih 0,6%, i to na 175.950 vozila. U fabrici Toyote u Kolinu je proizvodnja uvećana za ogromnih 28,6% na  cifru od 124.778 komada.Ali, asocijacija je naglasila da su prošlogodišnji rezultati najvećeg svetskog proizvođača bili uslovljeni nedostatkom komponenti, a ne nekim internim mukama.

„Rekordan broj od više od 774 hiljada završenih putničkih vozila u prvoj polovini godine, uprkos usporavanju proizvodnje u junu, jasna je potvrda uspeha domaćih proizvođača na glavnim evropskim tržištima i doprinosa automobilske industrije kao pokretačkom motoru češke privrede“, rekao je predsednik SAP-a Martin Jan.

Od ukupnog broja sklopljenih vozila, u malenoj Češkoj je ostalo 51.031 komada, pto je za 4,4% manje no u prošlom komparativnom periodu. Nasuprot tome, i logično spram ostalih informacija, izvoz je ojačao za 5,6%, pa je broj vozila koja su izvezena dostigao cifru od 723.279 primeraka.

Tatra Trucks, kao jedini proizvođač kamiona učlanjen u pomenutu asocijaciju SAP, navodi da je u prvom delu godine sklopio 821 vozilo, odnosno za 26,5% više nego tokom prvog polugođa 2023. „U slučaju Tatre, interesovanje za domaća vozila potvrđuje i zaključen okvirni sporazum sa Ministarstvom odbrane za kupovinu do 872 vozila proizvedena na liniji Koprživnice“, istakao je Jan.

Dalje, tradicionalni proizvođač motocikala Jawa, čiji su proizvodi mnogima od nas obeležili mladost u socijalističkoj Jugoslaviji, proizveo je 662 mašine, što je povećanje od skoro 80% u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

Zatim, ukupna brojka montiranih autobusa, na posmatranom tlu i u analiziranom vremenskom okviru, dostigla je brojku od 2.266 teškaša. To je za 9,8% manje no lani. U Visokmitu je proizvodnja teških komercijalnih vozila za prevoz žive sile, smanjena za 11,8% na 2.057 autobusa. Nasuprot tome, proizvodno čvorište SOR Libchavy je iskazalo pozitivan proizvodni trend od 10,5%, ali je broj novopridošlih autobusa skroman – 190. KHMC je više nego udvostručio proizvodnju i na svet je došlo novih 17 teškaša.

Za kraj nam ostadoše prikolice i poluprikolice svih veličina, a koje se takođe sklapaju u Češkoj Republici. Proizvodnja tih artikala je bila sužena za 5,5%. Najveći deo proizvodnje otpada na Agados, firmu koja je specijalizovana za male prikolice. Taj tržišni akter je doprineo širem izboru prikolica s novih 8.556 komada, što je za 7,1% manje no lani.

AutoRepublika

(396)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments