1. Home
  2. Vesti
  3. Za sada je Dacia Sandero najpopularniji novi automobil u Evropi, a VW proizvođač
Za sada je Dacia Sandero najpopularniji novi automobil u Evropi, a VW proizvođač

Za sada je Dacia Sandero najpopularniji novi automobil u Evropi, a VW proizvođač

5.64K
5
Podelite sa prijateljima:

Čuveni JATO Dynamics je doneo novi izveštaj koji ilustruje obim i strukturu realizacije novih automobila na tržištu Evrope u prvom polugodištu 2024. gdoine. Momentalno se nameće spoznaja da je Dacia Sandero bila najtraženiji model automobila u navedeno vreme, a svakako je vredno pomena i to što su još dva modela sklopljena u susednoj Rumuniji, našla svoje mesto na listi petnaest najprodavanijih modela novih automobila na Starom kontinentu. To su Dacia Duster i Ford Puma.

Prema podacima JATO Dynamicsa, proizilazi da je u 28 razmatranih evropskih država prodato oko 6,85 miliona novih primeraka automobila. Jasno, izveštaj se odnosi na prvih šest meseci ove godine, i podaci otkrivaju povećanje obima od 4% u odnosu na cifru od 6,56 miliona, inače ostvarenu u istom periodu prošle godine.

Većina novih automobila prodatih u prvoj polovini 2024. godine pripadala je germanskoj marki Volkswagen (706.265 jedinica), zatim slede Toyota s isporučenih 482.275 jedinica, i BMW s otpremom kontingenta koji uključuje 397.896 vozila. Dacia u ovoj rang listi zauzima tek deveto mesto, pošto je ostvarila skor od 300.901 četvorotočkaša, što je ispod nivoa koji su dostigli Renault, Mercedes, Audi i Peugeot, ali opet je bolje od postignuća Hyundaija, Kije, Forda, Opela ili pak francuskog Citroena.

Rang listu najviše prodavanih modela četvorotočkaša u prvoj polovini 2024. godine predvodi Dacia Sandero, sa 143.596 jedinica (+16%), vozilo koje je delimično proizvedeno u Rumuniji u varijanti Stepwaya, ali uglavnom u fabrici grupacije Renault, a koja pak posluje u afričkom Maroku. Na drugom mestu se našao Volkswagen Golf s otpremljenim ka kupcima kontingentom od 126.993 jedinice (+43%), dok je treći model s podijuma još jedan pulen galskog koncerna. To je Renault Clio sa 114.623 realizovanih komada uz plus od 15%.

Prvih deset u uvodnom polugođu tekuće godine dopunjavaju Volkswagen T-Roc (111.381 isporuka), Peugeot 208 (107.097 otprema), Škoda Octavia (102.945 komada), Citroen C3 (102.304 primeraka), Tesla Model Y (101.181 vozila), Toyota Yaris Cross (99.694 automobila) i Toyota Yaris sa prodatih 93.576 četvorotočkaša. Pomenusmo i Daciju Duster (89.435 primeraka) i Ford Pumu (83.972 komada), a koji su sklopljeni u Rumuniji. Prvonavedeni je na dvanaestom, a potonji na petnaestom mestu ove rang liste.

Vredi napomenuti da je, za razliku od rangiranja na kraju 2023. godine, Dacia Sandero uspela da nadmaši Teslu Model Y, Dacia Duster se popela s petnaestog na dvanaesto mesto, a Ford Puma je pao s jedanaestog na pomenuto petnaesto mesto.

Tačnije, u izveštaju JATO Dynamicsa za celu 2023. godinu stavljen je Teslin Model Y na prvo mesto prodajnog ranga, zatim Dacia Duster i Volkswagen T-Roc, a odmah ispod desetog mesta je, po redu, Škoda Octavia. Ford Puma, Peugeot 2008, Hyundai Tucson Toyota Yaris i Dacia Duster.

AutoRepublika

(5642)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Čestitke Dačiji za vodjstvo Sandera na prolaznom vremenu 😊

M M

Čim je Sanđero naj naj prodavaniji u EU, jasno je u kakvo krizi je EU.
Kakvi baterijaši, kakve šuplje priče.
Rekao bi žalosno.
Opet s druge strane, pozitivno je što je prvih 5, klasik automobil, nisu „đipovi bez đipa“.
Obični auti, Klio, Golf, 208, Oktavia, i ovaj C3 (krš) koji je takmac Sanđera….
A čitajući razne medije, stvori se slika da prolaze samo đipovi i baterijaši…..

MRN

Evropa je samo deo sveta. I sve manje značajno tržište u globalnim razmerama.
„Kakvi baterijaši?“ Pa, prošle godine je globalno prvo mesto zauzeo „baterijaš“, sa 1.223.000 komada.
„Kakvi đipovi ?“. Koliko se komada prošle godine globalno prodao RAV-4 ? 1.076.200 komada.
CR-V ? 846.100 komada. I tako redom.
Da ne bude zabune. Nije Sandero globalno bio loš. Sa 306.700 komada bio je „mrtva trka“ globalno sa VW T-Roc-om. Iza njega, a ispred Yaris Cross-a.

M M

Mene isključivo Evropa zanima.
Ameri, Azija, Australija….. Daleko im lepa kuća.

Rikošet

Bazni Sandero, koji se kod nas ne prodaje u Njemačkoj košta 11.500 Eura, a moguće ga je uzeti i na mjesečni lizing od 79 Eura.

Da je takva ponuda aktuelna kod nas i ovdje bi bio najprodavaniji.

Realno, ovo je presmiješna cijena za evropski standard. Većina ovaj iznos lizinga zaradi za dan, najviše dan i po. Imaš nov auto, ne razmišljaš o dijelovima, majstorima, tu je i garancija, a redovno održavanje nije problem…

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Rikošet