1. Home
  2. Vesti
  3. Švedska se uzdržava od glasanja o carinama EU na kineske električne automobile
Švedska se uzdržava od glasanja o carinama EU na kineske električne automobile
3

Švedska se uzdržava od glasanja o carinama EU na kineske električne automobile

72
3
Podelite sa prijateljima:

EU je početkom jula saopštila da namerava da uvede kaznene carine na električne automobile proizvedene u Kini, do 38 odsto za određene marke električnih automobila. To je pored današnjih dažbina od 10 odsto i moglo bi da bude težak udarac za nekoliko proizvođača automobila.

Ipak, kritike se nisu dugo čekale. Kako od kineske strane, tako i od strane nekih zemalja u Evropi kritikovan je predlog koji može da izazove trgovinski rat. Čak su i mnogi evropski proizvođači automobila bili skeptični prema carinama.

Sada Švedska bira da se uzdrži od glasanja o tom pitanju kada će konačne odluke biti donete u Evropskom parlamentu. Ministar pomoći i spoljne trgovine Johan Forsel komentariše najavu:

– Švedska je snažan zagovornik slobodne trgovine i otvorenog tržišta, rekao je on u pisanom komentaru Reutersu.

Glasanje će se odvijati u dva kruga. Predlog će biti usvojen ukoliko većina ne bude protiv predloga.

AutoRepublika

(72)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Švedska je snažan zagovornik slobodne trgovine i otvorenog tržišta“ – Iza Volvoa i Polestara stoji Geely koji je diskretno sapnuo „pazite sta radite!“

Garbage

A pogotovo što se vrlo uspješan Volvo EX30 trenutno uvozi iz Kine. Tek od sljedeće godine proizvodnja ide i u Belgiju.

Matija

BMW je upravo dobio garanciju od EU komiteta da ce dobiti povlastice za uvoz svojih modela iz Kine.