1. Home
  2. MotoRepublika
  3. 555 puta zbogom: Ducati Panigale V2 Superquadro Final Edition
555 puta zbogom: Ducati Panigale V2 Superquadro Final Edition
4

555 puta zbogom: Ducati Panigale V2 Superquadro Final Edition

284
4
Podelite sa prijateljima:

Čuvena italijanska motociklistička marka Ducati je davnih dana krenula s ugradnjom motora V4 u perjanične adute iz klase supersporta, dok je za jesen ove godine planirano ograničeno izdanje Panigalea s indeksom V2. Oproštajni krug, manji Panigale će optrčati u odori koji je nazvana Superquadro Final Edition.

Agregati u konfiguraciji V2, pri čemu je ugao izmuđu dueta cilindara na nivou od 90 stepeni, su takođe poznati i kao dvocilindraši L2, i kao takvi, već decenijama predstavljaju osobenost italijanskog proizvođača motocikala Ducatija. Isto se može reći i za složenu, dezmodromsku kontrolu rada ventila. Konstruktor sa sedištem u Bolonji više nije isključiv niti u jednom od ovih polja, pa tako sada ponovo postoji jednocilindarski motor s potpisom Ducatija, a tu je i plejada i V4 motora, čak i verzija bez dezmodromskog rešenja.

Atraktivni Panigale V2, koji je u liniji sportskih motocikala smešten ispod vrhunskog modela Panigalea V4-a, izvesno neće postojati još dugo. Godine 2023. Ducati i vozač koji nastupa za slavnu apeninsku marku, Nikolo Bulega su sa njim osvojili Svetsko prvenstvo Supersport, da bi pre koji dan, sredinom jula 2024. godine, italijanski proizvođač motocikala predstavio Ducati Panigale V2 Superkuadro Final Edition – poslednju seriju ovog V2 Panigalea.

Tiraž ovog izdanja je ograničeno na svega 555 jedinica, koje će završiti u posedu kolekcionara i aktivnih Ducatista. Primerci iz ove plejade su prepoznatljivi po specijalnoj farbi plastikarije i ona uključuje crvenu, belu, crnu i sivu boju. Drudi Performance je bio uključen u stilizaciju dekorativnih elemenata, a primetan je, na primer, prikaz mehanike motora na spoljnoj strani obloge.

Ducati je razvio prvi agregat iz porodice Superquadro, nazvan oversquare (preterani obim) zbog svojih posebno velikih obima cilindara i klipova u odnosu na hod klipa, za model po imenu 1199 Panigale, a koji je lansiran 2011. godine. Tehnička evolucija je kulminirala promocijom jedinice radne zapremine 1.285 kubnih centimetara i 209 konjskih snaga (Ducati 1299 Panigale R).

Trenutno aktuelni ključni tehnički podaci za Ducati Panigale V2 ostaju neizmenjeni, pa za model iz edicije Superquadro Final Edition izgledaju relativno nespektakularno: 955 „kubika“ i 155 „konjića“ (114 kW) pri 10.750 o/min, uz najviši obrtni moment od 104 Nm pri 9.000 o/min. Tu su i šestobrzinski menjač koji je naravno potpomognut sistemom za brzu izmenu stepena prenosa (bez upotrebe kvačila). Ugrađeni su i brojni drugi savremeni  sistemi elektronske pomoći su najsavremeniji.

S kompaktnom aluminijumskom monokok šasijom, Ducati Panigale V2 Superquadro Final Edition meri 190 kilograma (uz napomenu da je cifra ta koja ilustruje masu vozila bez goriva u rezervoaru zapremine 17 litara) uprkos relativno teškoj jednostranoj zadnjoj viljuški. To ga čini za 3 kilograma lakšim od prethodne standardne verzije Panigalea V2.

Neki delovi oklopa su izvedeni od laganog materijala utemeljenog na ugljeniku, a postoji i litijum-jonski akumulator koji je takođe lakši od klasičnog. Amortizeri za seriju Final Edition, okrenuta teleskopska viljuška i amortizer upravljača su svi listom podesivi, dok marka Ohlins isporučuje pobrojane komponente. S druge strane, Brembo obezbeđuje komponente kočnice jednako visokog kvaliteta. Final Edition sadrži poseban ključ za „paljenje motora“ i animaciju pokretanja na ekranu.

Ostale posebne karakteristike Ducatija Panigalea V2 s oznakom Superquadro Final Edition su ugravirane figure i brojevi na gornjoj zoni upravljača, onoj koja je izrađena od brušenog aluminijuma, kao i odgovarajući vez na solo jastuku sedišta i dekorativni elementi na oklopu.

Podesivi sistem oslonca za noge kompanije Rizoma i poklopac rezervoara koji se isporučuju kao originalni dodaci takođe su izrezani od aluminijuma. Tu su i poklopci za uklanjanje retrovizora i držača registarskih tablica, a ionako je ugrađen GPS modul za određivanje trkačkih podataka. Ukupno 555 ponosnih budućih vlasnika finalnog izdanja će takođe dobiti i sertifikat o autentičnosti i odgovarajuću ciradu.

Prijem porudžbina za Ducati Panigale V2 Superquadro Final Edition je već omogućen, i da vam odam jednu tajnu: ja nisam uspeo da odolim ponudi. Naručio sam jedan primerak uz najavu isporuke u novembru 2024. godine. Nemački mediji navode da je kupoprodajna cena 28 hiljada evra, međutim, ona koju sam prihvatio je za par stotina evra viša.

Podsetićemo da je cena serijske verzije Panigalea V2, a koja se još uvek može pazariti, najmanje 20.690 evra. Ducati još uvek nije zvanično objavio šta će se dešavati u ponudi supersportskih modela, ali logično bi bilo da isprati savremene trendove a koji nalažu uvođenje u gamu sportskog motocikla koji bi bio bolje opremljen, ali nešto slabije moći pogonskog agregata. Zapravo, znam šta sledi, ali još uvek ne bih smeo da javno iznesem. Uostalom, 2025. godina nije daleko, a novitet ćemo videti i dok smo još u ovoj.

MotoRepublika

(284)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Pa, čestitke !!!

😊

MRN

Samo ti vidi ti na vreme sa „Lučkom kapetanijom“ šta im treba od papira da oni to tebi lepo „registruju“. Siguran sam da bi se uz neku prigodnu „taksu za prekoredno rešavanje“ kod njih našao modalitet da sa vodenih puteva svoju nadležnost prošire i na kopno 😊