1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Nova Dacia Duster (kao i Suzuki Swift) osvojila svega tri zvezdice na EuroNCAP-u (VIDEO)
Nova Dacia Duster (kao i Suzuki Swift) osvojila svega tri zvezdice na EuroNCAP-u (VIDEO)

Nova Dacia Duster (kao i Suzuki Swift) osvojila svega tri zvezdice na EuroNCAP-u (VIDEO)

3.03K
3
Podelite sa prijateljima:

Treća generacija Dacije Duster je prošla kroz testove u organizaciji društva EuroNCAP, tokom kojih je postigla sličan skor onom zabeleženom 2017. i 2011. godine. To će reći da je novi Duster osvojio svega tri zvezdice, što se nikako ne može smatrati dobrim postignućem. Istu ocenu je zavredeo i Suzukijev Swift, dok su Mercedes-Benz E Klase, Volkswagen Passat, Škoda Superb, Škoda Kodiaq, BMW X2, Renault Espace, kao i Renault Rafale dobili po svih pet zvezdica.

Kao što vidimo, u novoj epizodi serijala EuroNCAP, nezavisno evropsko telo je objavilo rezultate postignute od strane kontingenta vozila, ali je nama pažnju privukao najpopularniji među njima, onaj koji je nekada bio dostupan svima. Nažalost, Duster s čijim se isporukama upravo počinje, ponovo je razočarao.

Po navodima stručnjaka iz EuroNCAP-a, testirana verzija je bila ona koja je opremljena hibridnim pogonskim sklopom, pri čemu je automobil dobio ocenu od 70% za zaštitu odraslih unutra, 84% za decu na namenskim sedištima, 60% za ugrožene korisnike putne infrastrukture (pešaci, biciklisti, i tako dalje) i 57% za obezbeđene bezbednosne sisteme.

Dakle, podaci pokazuju da je razvojni tim ovog automobila kažnjen zbog nedostatka vazdušnih jastuka za kolena, bočnih za karlicu i centralnog. Automobilu takođe nedostaje sistem detekcije deteta u kolima, aktivna hauba, automatsko kočenje pri vožnji unazad ili upozorenje na prisustvo bicikliste/motocikliste kada se otvore vrata. Zabeležena je i marginalna ili čak slaba zaštita vozača u trenutku potencijalnog udara sa savitljivom barijerom.

Iako je rezultat sa tri zvezdice koji je postigao Dacia Duster sličan onima iz 2017. i 2011. godine, mora se uzeti u obzir da su EuroNCAP testovi iz godine u godinu postajali sve strožiji, a zahtevi u pogledu sistema zaštite putnika ili pešaka su sada mnogo drastičniji.

U kontekstu u kojem su, među testiranim modelima, samo Dacia Duster 3 i Suzuki Swift dobili tri zvezdice, dok su ostali dobili maksimalnu ocenu, zvaničnici EuroNCAP su primetili da je „Dacijina prosta prodajna strategija dobro poznata, brend zapostavlja aktivne bezbednosne tehnologije aktivna u korist pristupačnosti, Suzuki je već dugo proizvođač malih, jednostavnih i pristupačnih automobila opremljen autonomnim sistemima za urgentno kočenje, sistemima za zadržavanje u saobraćajnoj traci, inteligentnim limiterima brzine i detekcijom umora vozača su znatno veće od onih u zakonu, na žalost, zaštita putnika u automobilu takođe pokazuje ograničenu ambiciju, sa sličnim skromnim nivoima zaštite za odrasle putnike. U pogledu zaštite dece putnika, SUV marke Dacia (rumunske proizvodnje) nadmašuje mali Swift, koji nudi zaštitu koja se kreće od marginalne do loše u nekim aspektima njegovih performansi.“

EuroNCAP takođe napominje da nemački i češki modeli iz Volkswagena i Škode nude izuzetan nivo zaštite putnika, dok su Mercedes-Benz E-Klasa i BMV X2 bez mnogo muke dobili pet zvezdica, kao i Renault Espace ili Rafale.

„Ova poslednja serija testova otkriva rastući jaz između bezbednosnih ambicija različitih marki automobila. Razlika u zvezdicama je delom zbog segmenata u kojima se automobili takmiče, ali EuroNCAP veruje da je to i pitanje prioriteta brenda. Neki, kao što su Mercedes-Benz, Škoda, Volkswagen, BMW i Renault, uvereni su u posvećenost svojih kupaca bezbednosti i njenu superiornu vrednost u ponudi proizvoda. Za Daciju i Suzuki fokus je na pristupačnosti, ali potrošači ne bi trebalo da sumnjaju da na tržištu postoje konkurentna vozila za Duster i Swift koja nude znatno viši nivo bezbednosti. To je nešto za šta se ne može staviti cena“, kaže Mihail van Ratingen, generalni sekretar EuroNCAP-a.

AutoRepublika

(3027)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ja mislim da su 3 zvezdice u 2024. godini odličan rezultat za Duster.

Ali mu gadno zameram što u svetlu cene (a kao hibrid dobacuje do 31.500) ne nudi i poluautonomnu vožnju ( makar kao opciju). U toj klasi to neki u 2024. nude i za manje pare. I tada pomislim da je Duster preskup.
Pri čemu se i Dačija odavno „bahati“ sa raznim „fancy opcionalima“, tako da mi je nepojmljivo da po pitanju aktivne bezbednosti nudi tako malo u verziji za 31.500 evra.

BB

Eto, ni manjak dvije zvjezdice ti nije zgadilo Daster 😜😀

Zoca

Pa u Svetom pismu lepo pise😃 kaze pop u Ko to tamo peva…..😃.Reno lepo kaze njegova platforma ,ali oslabljenih specifikacija.