1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar prečišćava paletu i gasi ponudu neprofitabilnih modela
Jaguar prečišćava paletu i gasi ponudu neprofitabilnih modela
3

Jaguar prečišćava paletu i gasi ponudu neprofitabilnih modela

513
3
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo kompanije Jaguar Land Rover je rešeno da unapredi profitne stope i u tim mislima pristupa redefinisanju ponude vozila. Ideja je da se iz ponude povuče pet modela koji su po profitabilnosti bliski nultom podeoku. O ovome je javnost izvestio izvršni direktor kompanije Adrijan Mardej.

Tokom konferencijskog pozivu s ulagačima, Adrijan Mardej je spomenuo da će kompanija koju vodi eliminisati „pet proizvoda. Nismo zaradili ni sa jednim od ovih, pa ćemo ih zameniti novim vozilima sa novokonstruisanom arhitekturom.“

Kako prenosi AutomotiveNews Europe, pozivajući se na portparola JLR-a, pet modela pripadaju marki Jaguar, a to su sedan srednje veličine XE, limuzina XF, sportski model F-Type, kompaktni SUV E-Pace i, konačno I-Pace koji nastupa u klasi baterijskih SUV-ova. U ovom kontekstu posmatrano, možemo da cinično zaključimo da samo SUV srednjih gabarita, onaj s indeksom F-Pace ostaje u asortimanu brenda.

Rukovodstvo ostrvske kompanije će, da bi zamenio neisplative modele, lansirati tri nova potpuno električna modela. Isti će za bazu dobiti platformu JEA (Jaguar Electrified Architecture). Prvi od njih bi trebalo da bude predstavljen koliko već sledeće godine, nakon čega ćemo biti u prilici da sagledamo novi pravac mačkaste marke.

Sa promenom asortimana, biće evidentno povećanje prosečne prodajne cene, napomenuo je i Mardej. Trenutno, ovaj indikator se kreće na nivou koji je nešto iznad sume od 70 hiljada britanskih funti, a što je oko 90 hiljada evra „u našem novcu“. Uprkos nedostatku poželjnih finansijskih performansi Jaguarovih modela, JLR je zabeležio najuspešniju godinu u smislu ostvarenog profita, još od 2015. uz napomenu da se poslovna godina u ovoj grupaciji završava s 31. martom (a mi pričamo o 2024. godini) fiskalnoj godini. Bilans uspeha Jaguar Land Rovera pokazuje rekordne prihode od 29 milijardi funti i ostvarenu dobit pre oporezivanja u iznosu od 2,2 milijarde funti.

Možda suludo zvuči (s obzirom na rekordnu dobit), ali agencije prenose da je povratak uspeha u poslovanju Jaguar Land Rovera podržan od strane tri modela posebno. To su Range Rover, Range Rover Sport i Land Rover Defender – svi sa visokim stopama dobiti. U drugom kvartalu ove godine, ova tri modela su činila 59% globalne maloprodajne prodaje kompanije od 111.180 jedinica. Istovremeno, ista tri modela pokrivaju 85% „vrednosti“ JLR-a, rekao je Mardej, pritom ne objašnjavajući da li pod „vrednošću“ misli na prihod ili profit, ili pak na nešto treće.

JLR će lansirati šest novih električnih modela u naredne tri godine, od kojih će tri nositi znamenje Jaguara. Prvi model koji će biti lansiran sledeće godine i to bi trebalo da bude potpuno električna verzija Range Rovera, za koju zvaničnici kompanije kažu da su već primili 39 hiljada „izraza interesovanja“ od potencijalnih kupaca.

Novosti posebno brinu kompaniju Magna Steyr jer se tamo sklapaju modeli osuđeni na smrt, a to su I-Pace i E-Pace. Magni Steyr baš ne ide ove godine jer nedavno pogoni u Gracu ostadoše i bez Fiskera Oceana, nakon što je entitet završio u stečaju.

AutoRepublika

(513)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Jagwire

Dead Brand Walking

Milan

Kompletno besmisleno

Matija

„Jaguar preciscava svoju paletu modela“ – nista novo, tu akciju je 2020 godine zapoceo tada novi CEO Tieri Bolore. Njegova akademska titula zove se „Master of Business Administration“. Znaci cata! Sta on drugo kreativno moze da uradi, vec da lizne crveni plajvaz i da pocne da izbacuje modele iz programa? Bio je kreativan, izbacio je skoro sve sto je Jaguar tada proizvodio, uz obrazlozenje „Jaguar mora da se vrati svom korenu!“ Meni se ova recenica veoma dopada, cesto je citiram ali ne u smislu koji joj je Bolore odredio! Umesto da se pozabavi problemom zasto tako veliki boj modela Jaguara… Pročitaj više »