1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Kodiaq stiže u sportskoj verziji Sportline – najjači motor će biti ponuđen kasnije
Škoda Kodiaq stiže u sportskoj verziji Sportline – najjači motor će biti ponuđen kasnije
0

Škoda Kodiaq stiže u sportskoj verziji Sportline – najjači motor će biti ponuđen kasnije

619
0
Podelite sa prijateljima:

Ponuda druge generacije češkog velikog krosovera – Škode Kodiaqa – širi se na češkom tržištu sa završnim nivoom Sportline, koja nudi niz sportskih dodataka. Ispod haube ostaje raznovrsna paleta pogonskih jedinica, kabina će nuditi prostor za do sedam putnika.

Eksterijer novog Kodiaqa Sportline sadrži niz elemenata u sjajnoj crnoj boji, kao što su okvir rešetke hladnjaka, poklopci retrovizora, lajsne bočnih prozora, krovne šine, zadnji difuzor i, sada, zadnji D stub.

Na prednjim blatobranima nalazi se traka sa natpisom Sportline, natpis Škoda pozadi je prikazan crnom bojom, a lukovi točkova su ispunjeni 19-inčnim antracit felnama sa uglačanom površinom kao standard, ali 20-inčni antracit polirani točkovi sa aerodinamičkim elementima su takođe dostupni kao opcija.

Kabina će nuditi sportska sedišta sa integrisanim naslonima za glavu, tapacirana kombinacijom perforiranih mikrovlakana i veštačke kože sa sivim kontrastnim šavovima. Delovi kontrolne table, panela na vratima i centralne konzole ukrašeni su crnim presvlakama Suedia od mikrovlakana, koje su ekskluzivno u ponudi samo za model Sportline.

Automobil ima bogatu standardnu opremu, uključujući grejani sportski volan sa tri kraka, virtuelni kokpit od 10 inča, 13-inčni ekran multimedije sa navigacijom i, naravno, podršku za upravljanje glasom sa podrškom za ChatGPT.

Automobil je takođe opremljen Matrix-LED farovima i Top LED zadnjim svetlima, ulaskom bez ključa ili sistemom asistirane vožnje 1.5+ sa prediktivnim tempomatom i navođenjem trake. Šasija DCC+ je dostupna uz dodatnu naknadu.

Škoda Kodiaq Sportline biće dostupna sa širokim spektrom pogonskih agregata, dok je osnova ponude motor 1.5 TSI (110 kW) po ceni od 1.100.000 čeških kruna (43.350 evra), dizel verzija 2.0 TDI (110 kW) počinje od 1.290.000 kruna (50.838 evra) i a plug-in hibrid iV, po ceni od 1.270.000 kruna (50.050 evra).

Svi motori, sa izuzetkom PHEV-a, takođe će ponuditi verziju sa sedam sedišta uz dodatnu naknadu. Krajem godine u prodaji će se naći najmoćniji motor 2.0 TSI (150 kW) sa pogonom na sva četiri točka, ali njegovu cenu proizvođač iz Mlade Boleslave još nije objavio.

AutoRepublika

(619)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments