1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kao i Tesla, Toyota želi da poseduje sopstvenu fabriku električnih automobila u Kini
Kao i Tesla, Toyota želi da poseduje sopstvenu fabriku električnih automobila u Kini
2

Kao i Tesla, Toyota želi da poseduje sopstvenu fabriku električnih automobila u Kini

67
2
Podelite sa prijateljima:

Proizvođačima automobila sa poreklom van Kine je teško da izgrade sopstvene fabrike automobila u zemlji. Ulazak je obično preko lokalnog partnera. Volkswagen sarađuje, između ostalih, sa kineskim proizvođačima automobila SAIC Motors, FAW Grupom i JAC Grupom; a BMW ima partnerstvo sa Brilliance Automotiveom.

Ali onda je 2019. stigla vest da je Tesli dozvoljeno, kao prvoj stranoj kompaniji, da izgradi fabriku automobila u potpunom vlasništvu u zemlji. Sada dolazi informacija da i Toyota želi sličan sporazum. Reuters navodi da je Toyota u pregovorima sa kineskom državom da izgradi fabriku automobila po istom modelu Tesle.

To uključuje iste poreske olakšice, podršku politici, grantove za zemljište i neobičnu mogućnost da direktno poseduju i kontrolišu svoje fabrike bez potrebe za lokalnim partnerom u zajedničkom ulaganju. Toyota planira da koristi fabriku za proizvodnju električnih automobila za svoj premijum brend Lexus.

Danas Toyota koristi kineske proizvođače automobila GAC Group i FAW Group kao lokalne proizvodne partnere.

Toyota trenutno prolazi kroz krizu u Kini gde je sve teže da se suprotstavi kineskoj konkurenciji. Do sada je ove godine na kineskom tržištu izgubila 14,8 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je doduše bolje od proseka za japanske brendove u zemlji, koji su izgubili 22 odsto, o čemu smo pisali svakako.

AutoRepublika

(67)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Ako već gube bitku od kineske konkurencije, šta im znači da otvaraju fabriku u kini. Samo otvaranje fabrike je ogroman posao. Planiranje, dozvole, izrada. I potrebno je puno godina da se povrati investicija, a kinezi rastu li rastu… u svakom pogledu

Matija

„U Kini za Kinu“ – to je deviza nemackih proizvodjaca. Ukapirali su da ne mogu da prate razvoj kineskog trzista sa velike daljine i sa personalom koji nema pojma sta se u Kini dogadja.