1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Fiat Topolino Lunga je produžena verzija koju potpisuje Castagna Milano (GALERIJA)
Fiat Topolino Lunga je produžena verzija koju potpisuje Castagna Milano (GALERIJA)
6

Fiat Topolino Lunga je produžena verzija koju potpisuje Castagna Milano (GALERIJA)

128
6
Podelite sa prijateljima:

Kada je Fiat predstavio novi Topolino u julu prošle godine, Castagna Milano je brzo sledila njegov primer. Posle samo nekoliko dana, italijanski proizvođač karoserija je predstavio sopstveno tumačenje italijansko-francusko-nemačkog Marokanca.

Pletene presvlake sedišta, uklanjanje krova, dodavanje aluminijumske rol-šipke, umeci karoserije sa efektom drveta, nove felne… Transformacije su već bile značajne. Ali cela stvar bi mogla da izgleda gotovo pitoma u poređenju sa drugim kreacijama kompanije, koja je navikla da bude veoma hirovita. Na kraju, samo je trebalo više vremena.

Castagna je otkrila slike dve jako modifikovane verzije Topolina, koje su već dostupne za naručivanje u Francuskoj. Jedan od njih, koji se zove Lunga, ima čak i produženi zadnji deo. Ovo je pristup koji podseća na najradikalnije McLarene, nazvane „Dugi rep”.

Cilj je, međutim, veoma drugačiji nego kod engleskih sportskih automobila, a i estetski tretman. Umesto poboljšanja aerodinamike, radi se o mogućnosti nošenja više prtljaga. U ovoj oblasti, istina je da je klasični Topolino u najmanju ruku ograničen. Zbog nedostatka gepeka, mora da se zadovolji sa prostorom za kofer u kabini ispred suvozača, kao njegovi blizanački modeli.

Proširena verzija Castagne rešava ovaj problem tako što se pretvara u minipikap kabriolet, sa jedinstvenim prostorom za utovar iza sedišta. U skladu sa tradicijom, ovaj mali „autić“ (pleonazam, nego šta) ima drveni pod.

Za ovo zadovoljstvo će biti potrebno dodati najmanje 35.000 evra bez poreza na cenu Topolina, koji se prodaje od 9.890 evra sa porezom.

Da bi se smanjio račun za 10.000 € bez poreza, moguće je preći na kratku verziju. Ona se već uveliko razlikuje od prve interpretacije, sa složenijim krojem karoserije i uklanjanjem velikog rolbara. Ali zadržava sedišta pokrivena u pletenim i ultra-kompaktnim dimenzijama, sa dužinom blizu 2,55 m. Ovo je oko petnaest centimetara manje od starog Smarta Fortwo.

Verzija sa „dugim repom“ biće malo manje laka za parkiranje, čak i ako bi trebalo da ostane ispod 3 m. Za zaštitu od atmosferskog „tuširanja“, dostupno je i plavo-belo prugasto platno, u stilu kabine na plaži. Međutim, ovaj komad tkanine ne pokriva u potpunosti zadnji deo.

AutoRepublika

Fotografije: Castagna Milano

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

35 hiljada za „ovo “ ?

Matori

Doplate na fabričku cenu.

Milos

10k je osnovna cena. 35k je doplata za preradu. Izadje 45k 🙂

MRN

Al’, bez dileme, naći će se neki entuzijsta koji će i to da kupi 😊

Matija

Carrozzeria Castagna je poznata radionica koja prepravlja velikoserijske automobile u superluksuzna vozila, najcesce kao otvorene varijante za plazu. Cene su im paprene, njihova ciljna grupa su vlasnici velikih jahti, kojima je potrebno odgovarajuce vozilo za prevoz od vile do pristanista! 🙂 Prepravljaju FIAT 500, Minija i jos neka druga vozila. Inace, tradicija ovakvih vozila, uglavnom malih, pocinje u Italiji: prvo je to bila Isetta Spaggia sa otvorenom karoserijom, zatim FIAT Jolly. Po ugledu na ova vozila, godine 1964 Brus Mejers je napravio svoj prvi Bagi na bazi VWa. Donja slika prikazuje istorijat razvoja ovih simpaticnih vozila. Slika potice iz moje… Pročitaj više »

BB

Skoro mi je prijatelj pričao da neki „što prodaju đavola“ grade stanove i sami od sebe kupuju (naravno, preko posrednika) i na taj način peru pare. Opšte je poznato da se tako radi i sa „umjetinama“, ne bih se čudio da je i ovdje slučaj.