1. Home
  2. Vesti
  3. CATL ima za cilj do 2027. godine električne avione sa dometom od skoro 500 km
CATL ima za cilj do 2027. godine električne avione sa dometom od skoro 500 km
4

CATL ima za cilj do 2027. godine električne avione sa dometom od skoro 500 km

535
4
Podelite sa prijateljima:

CATL, koji je jedan od najvećih svetskih proizvođača baterija za električne automobile, sada kaže da je napravio veliki napredak sa baterijama pogodnim za potpuno električne avione. Proizvođač baterija je uspešno testirao baterije u civilnom električnom avionu.

U projektu električnog leta, CATL koristi bateriju koju su nazvali kondenzovana baterija sa gustinom energije do 500 Wh/kg u jednoj ćeliji, dvostruko većom od gustine energije današnjih najboljih baterija za električne automobile.

– Kompanija je uspešno testirala civilni električni avion od 4 tone i očekuje da će 2027-2028. godine pustiti civilni električni avion od 8 tona, kaže predsednik CATL-a Robin Zeng.

Električni let koji žele da pokrenu oko 2027. preći će razdaljinu leta između 320 i 480 km. U ovom prvom koraku nije reč o džambo džetovima, već o manjim letovima sa oko 20 sedišta.

Udaljenost leta je i dalje dovoljna da poveže celu Skandinaviju domaćim letovima bez međupunjenja.

AutoRepublika

(535)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Baterija u avionu, gde se sve meri na grame – ne verujem!

Balkanboj

Ajd sad malo ozbiljnije.

Za neku planiranu rutu od aerodroma A do aerodroma B avion mora da ima goriva (u ovom slučaju energije) da dobaci do željenog aerodroma, da kruži 30 minuta u blizini aerodroma iz bilo kog razloga (nevreme, tehnički problemi…) i da nakon tih pola sata odleti do alternativnog aerodroma.

U ovom baterijskom slučaju to znači samo promo letove u blizini aerodroma.

Čisto proseravanje.

Izmenjeno 2 dana pre od strane Balkanboj
Bungi

Slazem se da su baterije u avionu jos uvijek daleka buducnost.Baterije ce morati da budu visetruko lakse i mnogostruko snaznije da bi pokretale putnicke avione.Ovaj problem polusatnog kruzenja kada elektricni avion ceka slobodno mjesto za slijetanje bice rijesen ugradnjom mikrotalasnih prijemnika u krila aviona.Tokom kruzenja avion ce preuzimati mikrotalase sa zemlje i pretvarati ih u el. energiju koja ce pokretati motore tokom kruzenja.Tako nece trositi baterije.

BB

Prvi let aviona na fosilno gorivo je trajao 12 sekundi… 😉 Čemu drama… Naravno da neće moći da zamijeni mlazni avion 1:1, a i mlazni motori razvoj traje poprilično, pa opet dobar dio sa „ultramodernim“ motorima čuči negdje na parkingu čekajući da poprave motore, ali ne može brzo jer ima puno kvarova). Međutim, to ne znači da ne može da popunjava značajne niše u acio transportu .. Pipistrel Alfa electric se proizvodi već nekoliko godina, i služi za početnu obuku, pa uredno služi iako nema domet ni sat vremena. Dosta aviona se koristi za kratke letove od svega nekoliko minuta… Pročitaj više »