1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen je ažurirani superkrosover Audi RS Q8
Predstavljen je ažurirani superkrosover Audi RS Q8
0

Predstavljen je ažurirani superkrosover Audi RS Q8

166
0
Podelite sa prijateljima:

„Civilni“ krosoveri porodice Audi Q8 ažurirani su još u septembru prošle godine. Nabrijana vrhunska verzija RS Q8 tek sada dolazi na red. Ali zahvaljujući pojavi nove verzije Performance, vodeći Audijev krosover postao je još bliži sestrinskom modelu Lamborghiniju Urusu – i ponovo postavio rekord Nirburgringa, postavši najbrži serijski krosover na legendarnoj stazi.

Krug od 20,8 km pređen je za 7 minuta i 36,698 sekundi (skoro 6 sekundi manje u odnosu na prethodni put). Inače, za volanom je bio isti fabrički vozač Frank Stipler, koji je nedavno oborio rekord u kompaktnoj klasi – a ažurirani sedan Audi RS 3 se pokazao bržim od superkrosovera (7 minuta i 33,123 sekunde).

Prednji branik ažuriranog Audija RS Q8 dobio je još masivnije usisnike vazduha, izgubivši svoje prethodne „očnjake“. Sadržaj i dizajn LED farova (sa lasersko-fosfornim dugim svetlom) su transformisani u skladu sa osnovnim modelom Q8.

Na zadnjem delu se nalazi novi difuzor i obloga ispod zadnje svetlosne trake, ali su veliki ovalni završeci izduvnih cevi zadržani.

Standardne felne imaju prečnik od 22 inča; one za inč veće su dostupne uz dodatnu naknadu.

A RS Q8 Performance standardno dolazi sa laganim felnama od 23 inča, koje smanjuju težinu za 20 kg. Opciono su dostupne gume Pirelli P Zero sa ekstra prijanjajućim dimenzijama 295/35 R23.

Audi RS Q8 je dostupan u tri nivoa opreme sa crvenim, sivim ili plavim detaljima i šavovima, pri čemu je poslednji rezervisan za Performance. Volan je presvučen alkantarom, dok su vrata, nasloni za ruke i elementi komandne table presvučeni mikrovlaknom Dinamica napravljenim od recikliranih materijala.

Paneli su dostupni u srebrnoj boji, tamnom aluminijumu, mat ugljeničnim vlaknima ili sivom hrastu. Performance ima ekskluzivnu oblogu od crnog brušenog aluminijuma.

Ispod haube se nalazi isti V8 biturbo motor 4.0, a u osnovnoj verziji Audija RS Q8 njegova snaga se nije promenila: 600 KS i 800 Nm. Vreme ubrzanja do stotke je takođe isto: 3,8 s.

U novoj verziji RS Q8 Performance, motor je pojačan na 640 KS i 850 Nm, i sada je to najsnažniji benzinski Audi na putevima. Međutim, Lamborghini Urus je i dalje ispred (666 KS, 850 Nm). Ubrzanje do 100 km/h traje 3,6 sekundi, samo desetinku sporije od Urusa.

Zadržana je potpuno kontrolisana šasija sa prilagodljivim vazdušnim oslanjanjem, stalnim pogonom na sve točkove i osmostepenim automatskim menjačem. Kao i ranije, superkrosover dolazi standardno sa snažnim desetoklipnim kočnicama prednjih točkova sa složenim diskovima prečnika 420 mm i diskovima od 370 mm pozadi. Performance ima ugljo-keramičke kočnice, sa prednjim diskovima uvećanim na 440 mm.

Maksimalna brzina obe verzije je ograničena na 250 km/h, međutim, prilikom naručivanja sistema Dynamic Package Plus, maksimalna brzina se povećava na 305 km/h, a pojavljuju se i elektromehanički stabilizatori i aktivni zadnji diferencijal.

U Evropi, porudžbine za ažurirani Audi RS Q8 biće otvorene narednih dana. Početna cena u Nemačkoj je 142 hiljade evra, a za novu top verziju RS Q8 Performance tražiće najmanje 156 hiljada evra.

AutoRepublika

(166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments