1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan prestaje s proizvodnjom Qashqaija u Kini
Nissan prestaje s proizvodnjom Qashqaija u Kini
0

Nissan prestaje s proizvodnjom Qashqaija u Kini

150
0
Podelite sa prijateljima:

Japanski konstruktor automobila, kompanija Nissan Motor je obustavila proizvodnju četvorotočkaša u fabrici kojom upravlja u kineskom gradu Čengdžouu. Ovo je bio iznuđen potez i došao je kao posledica ugroženosti kompanije nakon pokretanja cenovnog rata i rasta popularnosti električnih vozila lokalnih igrača na tržištu automobila. Vest su najpre preneli Reuters i Kyodo.

Jasno je da ni Nissan, uostalom kao ni druge japanske kompanije iz branše, nije uspeo da se odupre padu popularnosti sopstvenih proizvoda na tržištu Kine koje je još uvek ubedljivo najveće automobilsko tržište sveta.

Inače, fabrikom u Čengdžouu, zajedničkim snagama upravljaju Nissan i tamošnji ortak Dongfeng Motor. Kao rezultat te kooperacije, s traka silazi popularni SUV koji poznajemo kao Qashqai. S traka tog kompleksa, na godišnjim osnovama silazi približno 130 hiljada jedinica, kako tvrdi glasnogovornik kompanije. Uzgred, ta osoba navodi i da Nissan u osnovi, ostaje posvećen kineskom tržištu.

Zvaničnik je naveo da je Nissanov ukupni proizvodni potencijal  u kineskoj državi na nivou od 1,6 miliona vozila, pri čemu je fabrika u Čangdžou odgovorna za 8% proizvodnje kompanije. Prethodno je japanska poslovna publikacija Nikkei objavila da Nissan zatvara fabriku.

Kroz zajedničko ulaganje sa Dongfengom, Nissan upravlja s osam fabrika u Kini, ali je izgubio tržišni udeo zbog lokalnih firmi koje prodaju električna vozila po sličnim cenama kao automobile pogonjene motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva, uglavnom benzina.

Na kraju možemo da podsetimo da je japanski proizvođač automobila Mitsubishi Motors još tokom prethodne godine odlučio da odustane od proizvodnje kojom je upravljala uprava zajedničkog poduhvata u Kini. Mitsubishi je takođe partner Nissana u odumirućoj alijansi sa Renaultom.

AutoRepublika

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments