1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi BMW X3 predstavljen
Novi BMW X3 predstavljen
12

Novi BMW X3 predstavljen

2.09K
12
Podelite sa prijateljima:

BMW X3 dobija četvrtu generaciju. Njegov prethodnik sa indeksom G01 pojavio se još 2017. godine i pokazao se veoma popularnim: prošle godine je prodato 350 hiljada automobila, a to je drugi model BMW-a po obimu proizvodnje, nakon tradicionalne Serije 3.

Ali u isto vreme, inženjeri su se potrudili sa novim krosoverom generacije G45, dajući mu sve karakteristike modernih BMW-a.

Sama kompanija izgled novog X3 naziva monolitnim, ali sa prepoznatljivim proporcijama i karakterističnim karakteristikama marke. Znakovi vremena uključuju velike bubrege sa bizarnom kombinacijom vertikalnih i dijagonalnih letvica, udubljene kvake na vratima i uska zadnja svetla.

Samo moćna vrhunska verzija ima kvartet završetaka izduvnih cevi, a za ostale verzije su stidljivo sakriveni ispod branika.

Inženjeri su radili na aerodinamici: osnovna verzija ima koeficijent otpora vazduha Cx smanjen sa 0,29 na 0,27. Opseg spoljašnjih boja obuhvata devet opcija, a program BMW Individual dodaje više od petnaest nijansi.

Paket M Sport donosi više spoljne agresije, a M Sport Pro dodaje konturno osvetljenje za bubrege i crvene kočione čeljusti. Dostupni su prečnici felni od 18 do 21 inča.

Ogibljenje se suštinski nije promenilo.

Novi X3 je porastao u odnosu na svog prethodnika: plus 47 mm u dužinu (4.755 mm) i plus 29 mm u širinu (1.920 mm). Ali u isto vreme, visina je postala manja za 16 mm (1.660 mm za osnovnu verziju). Međuosovinsko rastojanje je poraslo za simbolični 1 mm, na 2.865 mm. Navedeni klirens je povećan sa 204 na 216 mm.

Masa praznog vozila baznog X3 povećana je sa 1.800 na 1.855 kg. Zapremina prtljažnika je povećana sa 550 na 570 litara iza naslona drugog reda i sa 1.600 na 1.700 litara sa preklopljenim zadnjim redom.

Unutrašnjost je napravljena u stilu koji je već poznat modernim BMW-ima. Prednji panel ima zakrivljeni blok sa ekranima instrument table i medijskim sistemom iDrive. Pokreće BMW OS 9 sa podrškom za meni za brzi pristup QuickSelect, a moguće je instalirati aplikacije trećih strana i protokole Apple CarPlay i Android Auto.

Broj fizičkih tastera je sveden na minimum; umesto toga, kontrola se vrši pomoću senzora ugrađenih u LED traku BMW InteractionBar u sredini prednjeg panela.

Umesto centralne konzole, sada postoje dve oblasti sa bežičnim punjačima za pametne telefone; minijaturni džojstik za upravljanje menjačem ostaje na centralnom tunelu.

Na prednjim vratima pojavili su se veliki dekorativni konturni svetlosni elementi sa daljinskim upravljačima osetljivim na dodir. Već u osnovnoj opremi, novi X3 je opremljen električnim i grejanim sportskim sedištima sa kožnom oblogom. Uz doplatu, unutrašnjost je dostupna u Veganza ili Merino koži, kao i pokrivanje prednje ploče i vrha vrata od visokokvalitetnih recikliranih materijala.

Na novom modelu BMW uvodi revidirani sistem indeksiranja verzija krosovera. Prvo, benzinske verzije više neće imati slovo „i“ u sufiksu, a drugo, redosled slova i brojeva je promenjen. Na primer, ako se do sada osnovna verzija zvala X3 xDrive20i, onda je u novoj generaciji to X3 20 xDrive.

Ovaj krosover je opremljen dvolitarskim turbo-četvorocilindrašem (190 KS, 310 Nm). Dvolitarski dizel BMW X3 20d xDrive ima 197 KS i 400 Nm. Oba motora su pojačana blago-hibridnim sistemom od 48 volti i osmostepenim automatskim menjačem. Prvi dostiže stotku za 7,8 s, a drugi za 7,7 s.

Punjivi hibridni BMV X3 30e xDrive takođe je baziran na dvolitarskom benzinskom turbo motoru (190 KS, 310 Nm), a pomaže mu elektromotor ugrađen u automatski menjač (184 KS, 250 Nm). Na svom vrhuncu, zajedno proizvode 299 KS i 450 Nm, ubrzavajući krosover do 100 km/h za 6,2 s.

Litijum-jonska vučna baterija kapaciteta 19,7 kWh dovoljna je za 90 km čistog električnog dometa, a može se puniti pomoću ugrađenog ispravljača snage 11 kW.

Na vrhu startnog opsega je šestocilindarski BMW X3 M50 xDrive, opremljen trolitarskim turbo motorom (381 KS, 540 Nm), a uzimajući u obzir elektromotor od 48 volti, sumarna snaga je 398 KS i 580 Nm. Ubrzanje do stotke za takav krosover traje 4,6 sekundi, maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h.

Pored snažnog motora, top verzija se može pohvaliti sportskim podešavanjima za osmostepeni automatski menjač, vešanje i kočnice, kao i prisustvom elektronski kontrolisanog zadnjeg diferencijala. 20-inčne „M“ felne su standardne.

Sastavljanje automobila generacije G45 trebalo bi da počne bliže jeseni u fabrikama u američkom Spartanburgu i afričkom Roslinu. Novi BMW X3 će na evropsko i američko tržište izaći u četvrtom kvartalu, ali cene su već poznate: u Nemačkoj osnovni krosover košta od 57.900 evra, a za verziju M50 traže najmanje 82.500 evra.

Za sledeće leto obećava se verzija sa šestocilindričnim turbodizelom, dok BMW X4 u obliku kupe-krosovera više neće biti u ponudi…

AutoRepublika

(2093)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Cvele

Lep je, ali kada bi se za.ebavali. BMW je dobro zalutao. Onaj “dizajner” Domagoj, kao da se trudi napraviti što ružni auto. Doduše, treba i to znati. Teško je i uz veliki trud dobiti ideje za ovakve nakaze kakve BMW pravi, svaka mu čast, samo što je promašio profesiju. Trebao je dizajnirati karakondžule za horor filmove. Poslednji BMW koji je izgledao kako treba je G30.
Inače sam veliku ljubitelj i vlasnik 2 BMW-a, ali ne mogu lagati sam sebe.

Kitittelj

Napravljen da se dopadne kosookima. Meni ne znam da li se vise ne svidja unutra ili spolja, kakvi su ono trouglovi na vratima, sta je bre ono?

MRN

Ne izgleda mi loše.

s mile

Ne, izgleda mi loše.

ja bih se ovako izjasnio

Aleksandar Zlatković

Sve čudniji i čudniji dizajn BMV-a. A cene paprene.

Rikošet

Prvo što mi upada u oči je činjenica da su napravili SUV bez off-road detalja? Tačnije ovo mi izgleda kao naduvani karavan. Čemu SUV karoserija onda ako nema barem plastika oko blatobrana i zaštićene branike već je sav lakiran, sjajajan i gizdav? Izlazi li iko od tih dizajnera izvan velikih gradova, ovaj koncept s limom ilakiranom plastikom na izvolite je toliko izložen oštećenjima da će i na javnom parkingu biti nemoguća misija sačuvati ga. Naravno osim ako ga svega na oblijepite PPF folijama, ali i to je već teški užas… I šta je poenta kupio si robustan SUV da sjediš… Pročitaj više »

MRN

Ja ovakav diyajn smatram i veoma praktičnim. Najpre, nigde na karoseriji nemaš svetlosne grupe u funkciji branika, što je veliki plus. Plastični lukovi oko blatobrana znaju biti veoma lepi (mada ih neki naprave da su baš gadni ), ali je pri češanju na parkingu praktičnije bez njih. Jer, ako je bez njih, ulubiće mi možda blatobran i oguliti boju i meni će to „moj farbar“ (ne mislim na ovlašćeni servis) sve to „da sredi“ za sitne i smešne novce. A ako vozilo ima plastične lukove, može da se desi da im puknu kopče (kod nekih, to ide samo kao set… Pročitaj više »

Rikošet

Ako pođemo od toga da je „ljepota u oku posmatrača“ onda se razumijemo iako su nam mišljenja suprotna… Ovakav izložen dizajn će u gradskim uslovima za samo pola godine godinu intezivnog korištenja da pretrpi ozbiljna oštećenje, manje i veće ogrebotine i slične „potpise“ dok bi s plastikama na pravom mjesto taj efekat sigurno bio smanjen… Nigdje nisam spomenuo saobraćajne nesreće u kojima jednako stradaju i plastika i lim i tu nema pomoći niti ima skale koje može da izmjeri manju ili veću štetu… Znači samo i isključivo skrećem pažnju na svakodnevno korištenje, na parkinge pa i možde povremene silaske s… Pročitaj više »

MRN

Naravno da ne moramo da imamo isti ukus, pa i ne moraju da nam se dopadaju iste stvari u istoj meri. Ali, ja bih bio srećan kada bih imao ovakve branike na svojim kolima (kao i lukove blatobrana bez plastičnih zaštita) kao što ih ima ovaj novi X3. Na taj način mi je bio izveden i 500L. I kada god me je neko očešao na parkingu, sanacija je bila jednostavna i smehotresno jeftina. Jer, ako bih i hteo da farbam neki ćošak branika, farbar bi samo „uflekovao“ taj ćošak branika. A da sam imao dodatne plastične zaštite (pa i lukove… Pročitaj više »

Rikošet

Imaš dobrog farbara, moj odmah čitav branik farba 🙂

Matija

Dizajner mora da bude majstor svog zanata da bi uspeo da napravi nesto ovako smesno i ruzno! Lik ovog auta na prvi pogled podsetio me je na ovog poznatog americkog glumca – Karl Malden.

comment image

Mikele

Još jedna nakaza. Neka se spremi BMW 3, da i nju unakaze…