1. Home
  2. Vesti
  3. Američko tržište je ostalo bez još jedne limuzine
Američko tržište je ostalo bez još jedne limuzine
2

Američko tržište je ostalo bez još jedne limuzine

2.41K
2
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je osam godina od kada je tadašnji Fiat-Chrysler doneo neviđenu odluku da iz ponude eliminiše sve putničke automobile i fokusira se samo na profitabilnije krosovere, terence i pikap kamionete. Tada su mnogi govorili da je takav plan samoubistvo i da firme nikako ne mogu da prežive sa tako ograničenom ponudom, ali će vreme pokazati da je Fiat-Chrysler predvideo nešto što će svako pratiti.

Nije trebalo da prođe mnogo vremena pre nego što su i druge firme donele slične odluke, i to prvo firme koje se fokusiraju na modele za šire narodne mase, a zatim i one sa premijum četvorotočkašima.

Danas pišemo čitulju modelu Volvo S60. Kompanije obično najave daleko unapred šta budućnost donosi, ali ne i Šveđani, koji su rekli da će S60 prestati sa proizvodnjom podlednjeg dana ovog meseca. To nam govori da će poslednji S60 sa pokretnih traka sići za samo dvanaest dana. To se pre svega odnosi na fabriku u gradu Ridžvil unutar američke savezne države Južne Karoline, gde se S60 proizvodio za američko tržište zajedno sa terencem EX90.

Međutim, iako ga Jenkiji više neće moći kupiti, Volvo nam kaže da fabrika u Kini još uvek radi punom parom i da će S60 biti dostupan kupcima širom sveta. Volvo dodaje da trenutno proizvodi primerke za modelsku godinu 2025. i da će izložbeno-prodajni saloni imati takve primerke narednih meseci.

Sadašnja generacija je debitovala 2019. godine i nije se mnogo izmenila od tada. Švedski proizvođač vozila u rukama kineske firme Geely trenutno nudi dve konfiguracije sa dvolitarskim motorom. Turbobenzinac se može pohvaliti sa 255 konjskih snaga, a plug-in hibrid sa 461 „grlom“.

S60 je inače smatra odličnom alternativom proslavljenim nemačkim limuzinama kao što su BMW Serije 3 i Mercedes C Klase. Dobio je odlične ocene medija zahvaljujući vrhunskoj završnoj izradi, najboljim u klasi bezbednosnim standardima i naravno odličnim kvalitetom i pouzdanošću. Međutim, prodaja nikada nije bila visoka i protekle godine je isporučeno tek 10.357 jedinica „preko bare“.

S60 je inače deo američke ponude još od 2000. godine kada se Volvo nalazio u rukama Forda i od tada smo videli tri generacije. Najbolja prodajna godina je bila 2012. kada je pronašao 23.356 kupaca.

Volvo ne planira direktnu zamenu već samo kaže da želi da se fokusira na spomenuti krosover EX90. Njegova početna cena od 77.990 dolara je približno dvostruko veća od one na S60, pa samim tim ne verujemo da će Šveđani uspeti da zadrže sadašnje kupce.

AutoRepublika

(2408)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

važan je samo profit, više se zaradi na jednom ex90 nego na tri s60, tako danas većina radi

MRN

Uz ovako jadan obim prodaje, čudo da S60 nije ukinut i ranije.