1. Home
  2. Prezentacije
  3. Serijski krosover smart #5 je izgubio terensku harizmu koncepta
Serijski krosover smart #5 je izgubio terensku harizmu koncepta
0

Serijski krosover smart #5 je izgubio terensku harizmu koncepta

127
0
Podelite sa prijateljima:

Smart #5 je debitovao u aprilu na Salonu automobila u Pekingu kao koncept na širokim, „zubatim“ gumama i bio je velikodušno obogaćen terenskom opremom.

Ali serijski krosover je, kao što se očekivalo, sve ovo izgubio, odnosno pretvorio se u obični krosover.

Ovo je treći model kompanije smart Automobile, formirane 2019. godine kao zajedničko ulaganje između Mercedes-Benza i Geeliyja. Potonji je odgovoran za razvoj i proizvodnju novih smartova, a Mercedes-Benz pomaže u dizajnu; svi novi modeli su potpuno električni i proizvedeni u Kini.

Prvi model smarta nakon ponovnog lansiranja pod okriljem Geelyja bio je subkompaktni krosover smart #1, koji je debitovao u aprilu 2022. godine. Zasnovan je na modularnoj platformi SEA, dobro poznatoj iz drugih marki i modela kineskog holdinga. Istu platformu dobio je i nešto veći krosover u obliku kupea smart #3, koji je premijerno predstavljen godinu dana kasnije.

Još nema zvaničnih informacija o platformi smarta #5; u fazi koncepta je objavljeno da krosover ima električnu arhitekturu od 800 volti i bateriju kapaciteta više od 100 kWh, koja se može napuniti od 10% do 80% za samo 15 minuta.

Domet sa jednim punjenjem je 700 km po CLTC-u ili 550 km po WLTP-u. Najverovatnije, platforma smarta #5 je SEA, ali u naprednijoj i skupljoj verziji.

Kineski magazin Autohome izveštava da će smart #5 biti ponuđen u verzijama sa jednim i sa dva motora. Snaga jednomotornih verzija je 250 kW (340 KS) ili 267 kW (363 KS).

U standardnoj verziji sa dva motora, prednji elektromotor proizvodi 165 kW (224 KS), zadnji 267 kW (363 KS); vrhunska dvomotorna verzija Brabusa ima isti prednji motor, ali je snaga zadnjeg dela povećana na 310 kW (421,5 KS).

Ukupna dužina smarta #5 je 4.705 mm, širina 1.920 mm, visina 1.705 mm, međuosovinsko rastojanje jeste 2.900 mm. Standardna veličina točkova je od 18 do 21 inča.

Ovo je do sada najveći model u istoriji smarta, ali će možda biti i većih – na primer, porodični jednovolumenski automobil. Dodatni tehnički detalji i unutrašnjost serijskog smarta #5 biće skinuti tajnost u narednim mesecima.

Dodajmo da u Kini stvari ne idu dobro za nemačko-kinesku marku: u prva četiri meseca ove godine, prema podacima CAAM-a, tamo je prodato 5.589 automobila, što je 67,3% manje od prodaje u periodu januar-april lani.

Ispostavilo se da su novi električni modeli marke preskupi – analogni modeli lokalnih proizvođača su nekoliko puta jeftiniji.

U Evropi je od januara do aprila ove godine, prema podacima JATO Dynamicsa, prodato 9.977 novih smartova (+31,2% u odnosu na prošlu godinu), ali problem će da prave povećane carine u EU na električna vozila kineske proizvodnje, a lokalizacija montaže u Evropi nije planirana.

Za kraj, možemo se podsetiti i analize neuspeha originalnog smarta, koju je pripremio za vas Vladimir Matijašević, a možete je pročitati na ovom linku

AutoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments