1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Nissan Skyline GT-R sa četvoro vrata
Zanimljivost dana: Nissan Skyline GT-R sa četvoro vrata

Zanimljivost dana: Nissan Skyline GT-R sa četvoro vrata

468
2
Podelite sa prijateljima:

U oglasima se sredinom 2023. godine pojavio automobil koji je na prvi pogled izgledao kao neslana šala. Reč je o četvrtoj generaciji modela Nissana Skylinea GT-R-a ili kako ga poznajemo pod kodnom oznakom R33. Ali dok smo očekivali da ćemo videti kupe, zapravo nas je dočekala limuzina sa četvoro vrata. Tada smo ovom četvorotočkašu posvetili samo par reči, a tu priču možete da pročitate ovde.

Ipak mislimo da takav automobil zaslužuje i malo više detaljnu priču i podrobniji opis, pa smo ga izabrali za ovo izdanje naše sekcije Zanimljivost dana.

Prvi GT-R je debitovao 1969. godine kao najekstremnije izdanja modela Skyline, a pružao je 2,0-litarski benzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. To je bilo dovoljno za 160 konjskih snaga, što se u svoje vreme smatralo fantastičnim rezultatom. Sa masom od tek 1.100 kilograma, ovaj sportista je postao jedan od prvih modela iz „države izlazećeg Sunca“ sa visokim performansama.

GT-R je u početku bio dostupan samo u verziji s četvoro vrata, dok će se kupe pridružiti ponudi 1971. godine. Od tog momenta pa sve do današnjeg dana, uživao je u ozbiljnom statusu, ali njegova karijera nije bila dugačka kao što se na prvi pogled misli.

Primera radi, druga generacija se proizvodila samo od 1972. do 1973. godine, a isporučeno je tek 197 jedinica. Publika će morati da čeka na sledeći GT-R sve do 1989. godine, a napravljen je radi homologacije za tadašnju Grupu A profesionalnog auto-moto sporta. Zahvaljujući serijala filmova pod imenom „The Fast & the Furious“, GT-R iz generacija R32, R33 i R34 je počeo da uživa u velikom ugledu širom sveta i tjuneri su brzo shvatili potencijal njegovog motora.

GT-R se nudi samo u konfiguraciji kupea od svog oživljavanja, ali su mnogi kolekcionari koristili mehaniku da je ugrade u gotovo sličan karavan pod imenom Stagea. Nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što bi neki od motora iz slupanih primeraka završio u standardnom Skylineu sa četvoro vrata, pa samim tim ideja da bi mogao da postoji GT-R u izdanju limuzine ili karavana i nije bila toliko suluda.

Posebno popularna je bila generacija pod kodnom oznakom R32 i pronašla je 43.937 kupaca u periodu od 1989. do 1994. godine. Naslednik R33 nije bio ni približno komercijalno uspešan, ali se možda smatra najbitnijim GT-R-om u istoriji. Postao je prvi serijski automobil na svetu koji je u fabričkom izdanju prešao čuvenu nemačku stazu Nirburgring za manje od osam minuta, a kao što ćemo videti u ostatku ove priče, i jedini moderni GT-R sa četvoro vrata direktno iz fabrike.

Za tako nešto je bila zaslužna velika godišnjica Skylinea. Naime, proslavio je četrdesete godina postojanja 1997. godine, a Nissan je u tu čast odlučio da ponudi i limuzinsko izdanje. Tehnički gledano, takav automobil nije napravio sam Nissan već njegova divizija za tjuning vozila pod imenom Autech.

Potrebno je reći da sama godišnjica nije bila jedini razlog za ovo specijalno izdanje, već i podatak da je japanski proizvođač vozila primetio veliku popularnost moćnih nemačkih limuzina kod kuće, kao što su BMW M5 i Mercedes E55 AMG.

Inženjeri Autecha su započeli posao tako što bi preuzeli bazni Skyline, a onda u njega ugradili sve ono što je činilo GT-R posebnim. To se odnosi na 2,6-litarski turbobenzinac sa 280 „konja“, zatim pogona na sva četiri točka, silne modifikacije na račun ogibljenja, pa onda i veće kočne diskove i još mnogo toga.

Slične prirode su bile i dizajnerske promene i limuzina će dobiti branike, masku hladnjaka i felne sa kupea. Iz nekog nepoznatog razloga, automobil je zadržao zadnji spojler sa standardnog Skylinea. Enterijer se razlikovao po novim sedištima i volanu, a jedini detalj koji je bio specifičan za limuzinu (nije pozajmljen iz kupea ili standardnog Skylinea) je bio onaj na račun zadnja sedišta, koja su napravljena specifično za ovaj specijalni GT-R.

S masom od 1.560 kilograma, limuzina će biti za svega 30 kilograma teža od kupea, ali oni koji su imali prilike da ga provozaju kažu da se to i ne oseti.

Nissan, to jest Autech, nikada nije planirao masovnu proizvodnju. Od ranije se znalo da će ova specijalna konfiguracija biti dostupna samo 1998. godine, a napravljeno je tek 416 jedinica. Iako je značajno ređi od kupea, limuzina je zapravo poprilično pristupačnija. Realna vrednost iznosi oko 75 hiljada američkih dolara, a primerak sa priloženih fotografija je onaj iz oglasa na početku naše priče.

Tada je vlasnik pokušao da ga proda na aukciji, ali najviša ponuda od 51.090 „zelembaća“ nije bila dovoljna. Obe brojke su naravno daleko niže od onih koje važe za poželjniji kupe. Mnogi će reći da je velika šteta što Nissan nije ponudio ovo izdanje i narednih godina, posebno kada vidimo u kakvom ugledu uživaju spomenuti M5 i E55 AMG.

A na kraju dana, limuzina pruža šansu nekom kolekcionaru da GT-R završi u njegovoj ili njenoj garaži za daleko manje novca nego što bi morao da izdvoji za kupe.

Zoran Tomasović

(468)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Da nema neka fotografija na kojoj su kupe, sedan i karavan iz iste generacije ?
Ili sam loše razumeo ?

Yankee

Karavan zapravo nije bio Skyline GT-R vec Nissan Stagea koji je delio platformu i mehaniku sa Skyline.

comment image