1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Toyota šalje na Mesec vodonični terenac sa šest točkova
Toyota šalje na Mesec vodonični terenac sa šest točkova

Toyota šalje na Mesec vodonični terenac sa šest točkova

94
4
Podelite sa prijateljima:

Toyota Lunar Cruiser će postati deo misije Artemis na Mesecu. U roku od 10 godina, mašina bi trebalo da pređe oko 100.000 kilometara na jedinom našem prirodnom satelitu.

Američka svemirska agencija NASA koristiće specijalno vozilo Toyota Lunar Cruiser sa šest točkova u predstojećim misijama na Mesec, u čijem razvoju su od 2019. godine učestvovali Toyota, Mitsubishi Heavy Industries, Bridgestone i japanska svemirska agencija JAXA.

Vozilo, koje proizvođač naziva Lunar Cruiserom, dizajnirano je za dva člana posade, ali će po potrebi ponuditi dovoljno prostora za još dve osobe. Zahvaljujući vazduhu pod pritiskom, kabina omogućava da boravak bez skafandera i pruža odgovarajuće uslove za život duži vremenski period.

Lunar Cruiser bi trebalo da bude spreman 2031. godine i da se pridruži misiji Artemis godinu posle. Misija „lunarne krstarice“ na Mesecu bi trebalo da traje približno 30 dana, a vozilo bi trebalo da može da putuje oko 20 kilometara dnevno po površini Meseca. Vek trajanja bi trebalo da bude oko 10 godina, a za to vreme mašina bi trebalo da pređe oko 100.000 kilometara u izviđačkim i istraživačkim misijama.

Nazvano po kultnom terencu Toyoti Land Cruiseru, vozilo sa šest točkova imaće paket vodoničnih tehnologija, uključujući električni pogon na vodonične gorivne ćelije i generator vodonika na solarni pogon. Za pogon će se koristiti dve regenerativne gorivne ćelije (RFC), a automobil će nositi i solarne panele i rezervoare za vodu i vodonik.

RFC treba da omogući kretanje čak i bez pristupa sunčevoj svetlosti. „RFC omogućava dobijanje vodonika elektrolizom korišćenjem solarne energije. Tokom lunarnih noći, vozilo će koristiti ove rezerve i skladištiti vodu, nusproizvod proizvodnje energije gorivih ćelija, u posebnom rezervoaru za ponovno korišćenje tokom lunarnog dana za proizvodi vodonik“, navodi se u saopštenju kompanije.

Vozilo će takođe nuditi potpuno autonomnu navigaciju na nepoznatom terenu, gde će LiDAR obezbediti rano otkrivanje kratera i stena. Pored toga, automobil će dobiti radio navigacione sisteme, sisteme koji analiziraju podatke sa točkova svake osovine i sistem za analizu položaja zvezda. Biće dostupna i „ručna“ vožnja, gde softver prati bezbednost i nudi najbolju rutu.

AutoRepublika

(94)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Voda kao gorivo – inteligentno resenje! Reciklaza vodonika i kiseonika je 100%, gubitaka takoreci nema. Kada bi na Mesec slepali bateriju, koja bi se punila solarnim celijama, morali bi takodje da slepaju i vodu za ljude. Ovako slepaju samo vodu, to je velika usteda u teretu koji raketa mora da podigne sa Zemlje.

igi

Mada vode ima na Mesecu. Nije još prisutna u „jeftinoj eksploataciji“ ali tamo je, počeće da je koriste vremenom.

Matija

Tacno! Hitno treba zabraniti pisanje po Mesecu, da ne zagade vodu! 🙂

Matija

Jos nesto: dopada mi se dizajn ovog vozila! Moze da se primeni za terenske kampere.
Uzgred – aerodinamika na Mesecu nema smisla! 🙂

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija