1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Limuzina Toyota Corolla u SAD dobila verziju FX za „sportski nastrojene“ vozače
Limuzina Toyota Corolla u SAD dobila verziju FX za „sportski nastrojene“ vozače

Limuzina Toyota Corolla u SAD dobila verziju FX za „sportski nastrojene“ vozače

82
0
Podelite sa prijateljima:

Pres služba filijale Toyota Motor Sales iz SAD tvrdi da je moderna Toyota Corolla FX posvećena sportskom modelu Corolla FX16 iz 1987. godine (generacija E80), koji je bio opremljen za to vreme jakim 1,6-litarskim benzinskim motorom sa 16 ventila i sa 110 KS. Stari model je bio samo u verziji hečbek u cilju ataka na tadašnji VW Golf GTI, a moderna Toyota Corolla FX je limuzina sa lakim fabričkim tjuning-tretmanom.

Kompanija se očigledno nije usudila da ponudi FX u karoseriji hečbeka, jer ova karoserija ima GR Corollu sa pogonom na sve točkove od 304 konjske snage.

Corolla FX je napravljena na bazi standardne verzije SE sa pogonom na prednje točkove sa dvolitarskim atmosferskim benzinskim motorom (171 KS, 205 Nm) i CVT-om. Karakteristike FX-a uključuju 18-inčne felne specijalnog dizajna sa crnim mat jezgrom, spojler na poklopcu prtljažnika, crni krov, crne poklopce ogledala i crne ambleme. Vešanje ima kraće opruge, što omogućava nešto niže težište i poboljšano upravljanje, a podešavanje električnog servo upravljača postalo je oštrije.

Unutra, Corolla FX ima prednja sportska sedišta sa integrisanim naslonima za glavu i platnenim presvlakama sa narandžastim šavovima, veći ekran za informacije i zabavu (10,5 inča umesto 8 inča), veći ekran za instrument tablu (7 inča umesto 4,2 inča) i policu sa mogućnošću bežičnog punjenja za pametni telefon. Pored toga, paket elektronskih asistenata vozača Toyota Safety Sense 3.0 je uključen kao deo standardne opreme.

Toyota Corolla FX će se naći u prodaji ove jeseni; cena još nije objavljena. Originalna Corolla SE košta od 24.490 dolara, a trenutna vrhunska XSE oprema sa dvolitarskim motorom košta od 27.150 dolara.

Dodajmo da je prošle godine Corolla prodata u 232.370 jedinica u SAD (+4,6% u odnosu na prodaju u 2022. godine), pobedivši večitog rivala Hondu Civic, čija je prodaja iznosila 200.381 jedinica (+49,6%), ali u prvom kvartalu obe godine Civic je pretekao Corollu: prodato je 61.929 jedinica (+36%) i 60.071 jedinica (+39,8%), respektivno.

U aprilu se za japansko tržište pojavila sportska verzija Corolle nazvana Active Sport i dostupna je kao limuzina i karavan.

AutoRepublika

(82)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments