1. Home
  2. Vesti
  3. U Švedskoj 7 od 10 električnih automobila kupile su firme, neki to vide kao problem
U Švedskoj 7 od 10 električnih automobila kupile su firme, neki to vide kao problem
5

U Švedskoj 7 od 10 električnih automobila kupile su firme, neki to vide kao problem

287
5
Podelite sa prijateljima:

U Švedskoj učešće električnih automobila na tržištu iznosi 30 odsto ukupnih registracija novih automobila, što je pad od deset procentnih poena u odnosu na isti mesec prošle godine kada je udeo bio 40 odsto.

Ovo je delimično zato što su knjige narudžbina prošle godine bile dopunjene narudžbama koje su pokrenute pre ukidanja subvencija za električne automobile, u kombinaciji sa nižim kamatama. To što je prošlogodišnji rast smanjen je nešto što zabrinjava industrijsku organizaciju Mobility Sweden.

Problem je što su firme te koje održavaju tržište električnih automobila i čine 7 od 10 novih registracija. Privatno tržište, koje je ranije bilo najveće, stalo je ukidanjem subvencija jer je privatni lizing znatno poskupeo. Sada Mobility Sweden želi da vidi podršku usmerenu na privatnog kupca:

– Tokom proleća smo dali konkretne predloge za instrumente politike vladi i drugim donosiocima odluka, gde je poruka da postoje isplativi predlozi koji su sada potrebni za podršku elektrifikacije i švedske konkurentnosti, kaže Matijas Bergman, izvršni direktor Mobility Swedena.

Organizacija je ranije tražila instrumente politike koji su posebno usmereni na privatno tržište.

– Da bi se preokrenuo ovaj negativni trend, potrebni su ciljani napori vlade da se stimuliše potražnja za električnim automobilima među privatnim licima. Ključno je da elektrifikacija ne ide unazad, rekao je Bergman ranije ove godine.

Vlada je, između ostalog, povećala podršku u cilju proširenja infrastrukture za punjenje. Nedostatak infrastrukture za punjenje, s druge strane, nije najveća prepreka za izbor električnog automobila danas, smatraju u industrijskoj organizaciji, i koja smatra da je to pogrešna vrsta mere podrške:

– Dobro je što vlada želi da ulaže u proširenje infrastrukture za punjenje, ali za putničke automobile to više nije velika prepreka kada je u pitanju kupovina električnog automobila. U našim anketama vidimo da je cena, kojoj je doprineo uklonjeni klimatski bonus, glavni razlog za odlaganje prelaska na električni automobil. Infrastruktura za punjenje se doživljava kao sve manji problem, rekao je Bergman.

AutoRepublika

(287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Covek bi pomislio da su Švedska i Norveška na dva različita kontinenta.

Stari Dejan

Oni jesu komšije i govore sličnim jezikom, ali se kao države razlikuju 100%

MRN

Baš to ti govori da veće učešće EV-a u Norveškoj uopšte nije stvar eventualno natprosečno visoke ekološke svesti kupaca, već (posredne i neposredne) prinude od strane države kroz mere fiskalne politike, koja tržišne uslove i nije baš činila „slobodnim“.
Znaš is am, AR je u par navrata dosta pisala o tome.

BB

Čudo kkao ekološki osviješten narod gleda na trivijalne stvari poput troškova i komocije punjenja 😜

Djordje Pesic

Evo ja se vratih iz Norveske. Obisli smo Oslo i Olesund, isli brodom od Olesunda do Gajrangera i nazad. Od Osla do Olesunda autom. Sto se tice voznog parka, ima bas puno strujaca, ali ne samo novih i ultra skupih, ima i starijih modela. Sus automobili uopste nisu u nezanemarljivom broju. A sto se tice cistoce, mozemo da pricamo sta hocemo, svetlosnu godinu su dalje od nas ovde. Voleo bih i da mi budemo makar prisilno osvesceniji i da malo vise povedemo racuna o jedinoj zemlji koju imamo.