1. Home
  2. Vesti
  3. Ineos priprema zamenu za odlazeći Suzuki Jimny?
Ineos priprema zamenu za odlazeći Suzuki Jimny?
5

Ineos priprema zamenu za odlazeći Suzuki Jimny?

2.20K
5
Podelite sa prijateljima:

Zbog novih bezbednosnih standarda GSR2 (Global Safety Rule 2) i strožih propisa o sajber bezbednosti, asortiman modela mnogih proizvođača automobila u Evropi će se ove godine smanjiti.

Jedna od žrtava ove zakonodavne inovacije, prema pisanju nemačkog časopisa Auto, Motor und Sport, biće mali terenac Suzuki Jimny, koji će ovog leta napustiti tržište Evropske Unije (što znači da to za nas možda neće važiti). Suzuki nema čime da ga zameni, a Jimny, osim Lade Nive, nema direktnog konkurenta na tržištu. Ali sada mlada britanska kompanija Ineos Automotive cilja na tu nišu.

Podsetimo, Ineos Automotive je osnovan 2016. godine kao ćerka velike petrohemijske kompanije Ineos, na čijem je čelu britanski milijarder Džim Retklif, strastveni automobilski entuzijasta i veliki obožavalac klasičnog Land Rovera Defendera. Debitantski model Ineosa bio je terenac srednje veličine Grenadier, dizajniran uz pomoć austrijske kompanije Magna Steyr i spolja podseća na klasični Defender.

Ineos Grenadier je ušao na tržište 2022. godine i proizvodi se u sopstvenoj fabrici Ineosa Automotivea u Ambahu, Francuska (bivša fabrika Mercedes-Benza gde se Smart proizvodio). Godine 2023. asortiman je dopunjen pikapom Ineosom Grenadierom Quartermasterom, kreiranim na bazi prvog terenca.

Ineos je prošle godine, prema podacima analitičke agencije JATO Dynamics, u Evropi prodao samo 2.351 automobil, u prvom kvartalu ove godine – 387. Prodaja Ineosa Grenadiera u Severnoj Americi počela je tek prošlog aprila. U međuvremenu, britanska kompanija u budućnosti želi da prodaje 300.000 automobila godišnje širom sveta, za šta će morati da proširi i asortiman modela i proizvodne kapacitete.

U februaru ove godine, Ineos je otkrio izgled drugog terenca, nazvanog Fusilier. Nešto je kompaktniji od Grenadiera, ima monokok karoseriju i izrađen je na novoj električnoj platformi, čiji razvoj takođe nadgleda Magna Steyr. Fusilier će ući na tržište 2027. godine, a njegova proizvodnja će najverovatnije biti uspostavljena u fabrici Magne Steyra u Gracu, Austrija.

Fusilier će imati ne samo električne, već i plug-in hibridne verzije gde se motor SUS proširivač dometa, to jest kompaktni benzinski motor sa unutrašnjim sagorevanjem nije mehanički povezan sa točkovima i deluje kao električni generator.

Planovi Ineosa Automotivea su se menjali više puta – konkretno, projekat SUV-a na vodonik je odložen, ali, kako je postalo jasno iz nedavne izjave izvršne direktorke Ineos Automotive Lin Kolder, postoje namere da se predstavi i mali terenac, klase ispod Fusiliera, i veliki vodeći SUV sa vrhunskom opremom i povećanim nivoom udobnosti u vožnji.

Šta će biti Ineosov vodeći SUV još uvek nije poznato, ali će najverovatnije deliti platformu sa Fusilierom, što znači da će biti ponuđen i kao čisto električno vozilo i plug-in hibrid. SUV može postati hit i u Evropi i u inostranstvu, osim ako se, naravno, cena ne pokaže previsokom.

Ineos Grenadier je poskupeo kako se približava proizvodnji i sada košta od 71.140 evra u Nemačkoj. Suzuki Jimny je, inače, u proteklih pet godina poskupeo više od jedan i po puta i sada košta od 29.490 evra, a u Evropi se nudi isključivo kao komercijalno vozilo (ne i u Srbiji) bez zadnjeg klupe.

Ono šta je sigurno, jeste da će najmanji Ineos naslediti uglasti stil svoje starije braće i da će se osećati kao kod kuće na terenu.

AutoRepublika

(2204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ma, Suzuki Jimny je apsolutni kralj poskupljenja u odnosu na vreme kada je započeo svoj tržišni život.
Preterao je. Neka ide slobodno.

s mile

Uživo sam video možda 4-5 komada Jimny nove generacije, uglavnom su ga vozili vazači starosti oko 40god, kad god sam ih video pomislio sam Svaka vam čast na ovaj merak, jer kupiti tako malo a tako skupo vozilo, sa jakom potrošnjom, za mene je RESPECT

BB

Da… Ineos je poznat po niskim cijenama, on će napraviti promjenu 😜

Matija

Jimny je veoma popularan auto – kada se pojavio na trzistu u prvih mesec dana bila je rasprodata cela proizvodnja za narednih godinu dana! Ta popularnost uzrokovala je naglo poskupljenje, cak prilicno neumereno po mom misljenju. Kakvi su planovi Ineosa – to je sada samo medijalno nagadjanje, iz samog Ineosa o tome nema jos ni reci. Sirenje njegove familije terenskih vozila moze da bude samo na dole a na kojoj velicini ce se zaustaviti to je sasvim otvoreno pitanje. Najrealnije bi bilo da se zaustavi na velicini Golfa, 4,2-4,3 m, to je danas sve popularnija klasa SUV. Pravi terenski auto… Pročitaj više »

kratke_noge

Daihatsu Terios 4×4 rešava sve probleme savremene motorizacije od grada do bespuća.
Modeli stari preko 20 godina i dan danas rešavaju sve zadatke.
To je u osnovi 1. generacija tojote RAV4, sa skraćenom šasijom i 5 vrata što je idealno za terenca.
Jedino ostaje pitanje cene!?