1. Home
  2. Liste
  3. Bloomberg: Nemci su vodeća nacija na polju inovativnosti
Bloomberg: Nemci su vodeća nacija na polju inovativnosti
2

Bloomberg: Nemci su vodeća nacija na polju inovativnosti

356
2
Podelite sa prijateljima:

Nemačka nema reputaciju jednog od svetskih lidera u oblasti digitalizacije i inovacija. Utoliko je veće iznenađenje javnosti uzrokovano objavom rezultata indeksa inovativnosti koji priređuje Bloomberg. Naime, „Bloomberg Innovation Index“ predstavlja listu koju novinska agencija objavljuje na redovnoj godišnjoj osnovi, a koja rangira nacije s izraženim sklonostima ka inovacijama.

Rezultati za 2019. godinu pokazuju da su Nemci, po prvi put nakon 2013. godine, s trona svrgli Južnokorejce i plasirali se na lidersku poziciju. Na trećem mestu rang liste najinovativnijih nacija se plasirao Singapur. Slede Švajcarska, Švedska, Izrael, Finska pa Danska. Ponosni Amerikanci su završili na odličnom devetom mestu, taman da budu za nijansu bolji od Francuske.

Prilikom određivanja veličine indeksa, u obzir su uzeta i ulaganja u oblast istraživanja i razvoja. Ovde je veliki doprinos pobedničkom plesu Nemaca dalo ponašanje germanskih proizvođača automobila Volkswagena, BMW-a i Daimlera, koji su za ove namene utrošili bukvalno milijarde evra, pokušavajući da preuzmu liderstvo na polju elektromobilnosti i autonomne vožnje.

Od odraza na rangiranje koje je sačinio Bloomberg, bila je i tradicionalna nemačka sklonost ka mašinskom inženjeringu kao i veliki broj visoko tehnoloških kompanija koje posluju u ovoj državi. Sveukupno, vodeća pozicija Nemačke na listi daje izvanrednu osnovu za dalji ekonomski progres, pre svega kroz implementaciju naprednih inovacija.

Nemačka pripada vodećoj grupi zemalja u tri oblasti. Među vodećim nacijama su po broju prijava za zaštitu patentnih rešenja, po broju visoko tehnoloških klastera i u oblasti razvoja mašinskog inženjeringa. Prošlogodišnji pobednik, Južna Koreja je izgubila korak, pre svega u pogledu produktivnosti, gde je pala na poražavajuće 29. mesto.

„Nemačka je i dalje ekstremno kompetitivna u oblasti mašinskog inženjeringa, što daje dobar temelj za buduće inovacije,“ navodi Karsten Brzeski, glavni ekonomista u organizaciji ING. „Performanse nemačke industrije u ocenjivanim oblastima su i dalje izvanredne, čak mnogo bolje nego što se to moglo zaključiti iz najnovijih sumornih prognoza.“

Ipak, nema razloga za neku opijenost uspehom od strane Nemaca, upozorava Brzeski: Nemačka kaska za drugim nacijama u oblasti obuka i višeg obrazovanja, ako se izuzmu ekspertize na temu mašinstva i automobilske industrije.

AutoRepublika

(356)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Gavran

Kineze očigledno nisu uvrstili u listu. Političke fore, kao i obično.

Zoca

Kako prevariti u vezi emisije azotnih oksida je opasna inovacija,reci ce da je Opelov izum HDI,Lamborghinijeve i Ducatijeve inovacije svrtace se u Nemacke itd….