1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Volkswagen je imao „Mini“ pre Minija
Zanimljivost dana: Volkswagen je imao „Mini“ pre Minija

Zanimljivost dana: Volkswagen je imao „Mini“ pre Minija

2.12K
16
Podelite sa prijateljima:

Postoji ono verovanje da je Volkswagen konstrusaoo modele Type 1 (Buba) i Type 2 (Microbus) i da onda ništa nije radio sve do dana kada je Golf stigao u izložbeno-prodajne salone. Situacija naravno nije baš tako crno-bela, pošto su postojali i drugi serijski modeli (Type 3, Karmann-Ghia, 411/412), ali je posebna priča koliko je nemački gigant investirao u razne projekte sa ciljem da zameni „Bubu“.

Većina nije dala rezultate, mada su neki kasnije ušli u serijsku proizvodnju na drugim kontinentima, ali bi se mogla napisati poduža knjiga o raznim prototipovima i konceptima koji su kompletirani između dana kada je debitovala Buba i momenta kada je prvi Golf sišao sa proizvodne trake.

U današnjem izdanju zanimljivosti dana ćemo na kratko analizirati jedan takav model. Doduše, on nije trebalo da bude zamena za Bubu već da bude pozicioniran ispod nje, ali da je ušao u serijsku proizvodnju, koncept EA48 mogao je da donese jednaku revoluciju kao što je to učinio Mini nekoliko godina kasnije.

Mini se danas smatra osnivačem klase modernih gradskih četvorotočkaša. Inžinjer Alek Isigonis je dobio zadatak od BMC-a (British Motor Corporation) da osmisli mali automobil koji će pritom biti jako prostran, pouzdan, ekonomičan i naravno jeftin. Mini je doneo karakteristike kao što su poprečno napred postavljen motor, pogon na prednje točkove i mogao je da komotno smesti četvoročlanu porodicu i pored svoje skromne dužine od svega tri metra.

Ali Britanci nisu bili jedini koji su radili na takvom projektu i slične ideje je imao i Volkswagen. Prodaja Bube još uvek nije bila toliko velika da osigura budućnost brendu, pa je pala odluka da bi ponudu trebalo proširiti na još jedan automobil manjih dimenzija. Razvoj na njemu je počeo 1953. godine i za razliku od Bube, Porsche nije bio uključen u celu priču.

Posao je dopao ruku inženjera Gustava Majera, što znači da je EA48 zapravo bio prvi Volkswagen za čiji razvoj nije bio zaslužan neko drugi. Majer nije želeo samo umanjenu Bubu, već je EA48 napravljen sa potpuno drugačijom konstrukcijom. Šasija je bila samonoseća, pogon na je bio na prednje točkove, a motor s vazdušnim hlađenjem je postavljen napred.

Mekfersonovo ogibljenje, koje je debitovalo svega četiri godine ranije, po prvi put je viđeno na nekom automobilu s pogonom na prednje točkove. Sve su ovo karakteristike koje će Mini imati kasnije, mada moramo spomenuti da je britanski model imao poprečno postavljen motor, što nije bio slučaj kod ovog Volkswagena.

Nismo sigurni ko je bio zaslužan za stil, ali je i on bio jednako revolucionaran u svoje vreme. Mnoge linije će ličiti na kasniji Mini, što posebno važi na račun farova i krova. Volkswagen je želeo da uštedi na troškovima, pa tako EA48 nije imao bočna stakla osim na vratima, a ni vrata prtljažnika se nisu mogla otvoriti. Majer će kasnije reći da su ovi detalji biti rezervisani samo za prototip i da je priča trebalo da bude drugačija sa serijskom modelu.

EA48 je, inače, pokretao benzinac sa dva cilindra radne zapremine 600 „kubika“ sa osamnaest konjskih snaga, što mu je omogućavalo maksimalnu brzinu od oko 100 km/h. Menjač je bio četvorostepeni manuelni dok je težina vozila iznosila svega 570 kilograma. Zanimljivo je da je Majer želeo da testira i dizel, ali nije dobio odobrenje od čelnika nemačke firme.

Testovi su pokazali da je EA48 jednako prostran kao i „Buba“, a pri tom je bio jednako brz i za oko 30% ekonomičniji. Detalj na račun prostora je bio dosta impresivan kada se zna da je ovaj koncept bio dugačak svega 3,3 metra ili za čak 800 mm kraći od „Bube“. Njegov najbliži rival po dimenzijama bi bio Fiat 600, a ironičan je i detalj da je Volkswagen planirao da nazove i svoj novitet 600 po zapremini motora.

Testovi su bili veoma zadovoljavajući osim jednog podatka. Naime, EA48 je bio sklon pregrejavanju pošto su inženjeri originalno ugradili mali ventilator. Volkswagen će pronaći pomoć u Porscheu i pozajmiće jedan od njegovih ventilatora, što će se ispostaviti kao jedini način na koji je veliki Porsche igrao ulogu u razvoju ovog koncepta.

Iako će EA48 detaljno biti testiran i spreman za serijsku proizvodnju oko dve godine, predsednik Volkswagena Hajnc Nordhof je na kraju otkazao planove iz dva razloga. Jedan od njih je bio onaj da je „Buba“ iznenada postala jako popularna i počela da se prodaje u rekordnim brojevima, ne samo u Evropi već i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvi čovek firme se bojao da bi EA48 mogao da krade prodaju, a samim tim i profit pošto bi bio značajno pristupačniji za kupovinu. Međutim, čini se da je mnogo veću ulogu igrala politika i to pretežno nemački ministar ekonomije po imenu Ludvig Erhard. On je navodno upozorio Volkswagen da bi njegov projekat malog gradskog automobila odveo u stečaj kompaniju Lloyd, koja se takmičila u istoj kategoriji, i to bi rezultiralo u velikom broju izgubljenih poslova.

Istraživanja su navodno pokazala da bi se EA48 prodavao značajno bolje do te mere da bi Lloydova prodaja pala i zbog toga morao da zatvori vrata. Ovu priču nije rekao sam Erhardt već industrijalac Karl Borgvard, koji je bio osnivač i vlasnik firme Borgward, a ona je u svom vlasništvu imala spomenuti Lloyd.

Bez obzira šta je istina, nemački proizvođač vozila je zvanično prestao sa razvojem EA48 u februaru 1956. godine. Jedan prototip je poslat pod presu, a onaj preostali sačuvan i danas se može videti u Volkswagenovom zvaničnom muzeju u Volfsburgu.

Mnogi smatraju da su Nemci propustili veliku priliku da naprave svoj „Mini“, posebno zato što je Lloyd i tako otišao u stečaj 1963. godine. Britanski Mini će na kraju imati karijeru dugačku više od četiri decenije u originalnom izdanju i privući 5,3 miliona kupaca, a takođe je osnovao i istoimeni zaseban brend koji posluje do današnjeg dana. Malo je falilo da istorija bude drugačija i da takav uspeh pripišemo Volkswagenu…

Zoran Tomasović

(2123)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma interesantan clanak, hvala redakciji! Za ovaj prototip VWa nisam znao, mogu samo da konstatujem da je steta sto nije usao u proizvodnju! To sto je bio 30 cm duzi od Minija ne bih mu zamerio, zbog toga je bio prostraniji a ipak dovoljno mali i okretan za grad i ikolinu. U svakom slucaju i Mini i mali VW sa svojim prednjim pogonom imaju bolji koncept nego FIAT sa svojim 500 i 600 gde motor visi pozadi i ometa pristup unutrasnjosti automobila. U to vreme nemacka firma Lloyd imala je u proizvodnji gotovo identican auto, Lloyd Alexander, tri generacije, od… Pročitaj više »

Izmenjeno 12 dana pre od strane Matija
MRN

A baš se pitah zašto nema bočna stakla izmedju B i C stuba. Pa videh i da mu se gepek ne otvara 😊

BB

„Inžinjer Alek Isigonis je dobio zadatak od BMC-a (British Motor Corporation) da osmisli mali automobil koji će pritom biti jako prostran, pouzdan, ekonomičan i naravno jeftin.“

Baš me interesuje kakve danas zadatke dobijaju konstruktori i dizajneri…🤣

Laki

Odlično pitanje.

Matija

Danasnji veliki proizvodjaci napustaju male automobile zbog velikih troskova i malih profita. Danasnji mali auto mora da zadovolji sve propise kao i veliki auto. To je „genijalan“ nacin kako danasnja civilizacija sama sebi kopa jamu – zelimo minimum potrosnje energije ali smo male automobile toliko opteretili obavezama da su postali preskupi! Jedini izlaz vidim u stvaranju nove klase automobila, izmedju L7e i M1, cija bi opterecenost propisima bila za 50% redukovana.

NightRider

Bas sam nedavno gledao emisiju u kojoj se Pflege oblast zali kako u Nemackoj ne moze vise da se kupi jeftin mali auto, pogotovo elektricni. Stari tipa VW Up i njemu slicni se ukidaju polagano i da su oni prisiljeni da kupuju kineske aute jer ne mogu da finasiraju skupe evropske.

Matija

Trebalo bi da AR publici objasnis sta je to „pflege personal“. 🙂
Sto se tice Kineza, ni oni ne uvoze u EU male automobile.

Darko

Kada si veliki, politički pritisak „radi“ posao. WV je ionako u državnom vlasništvu.
Sudbina Borgvarda je posebna priča.
Na malim automobilima nema velike zarade, Fijat je dokaz. BMC je gubio novac na svakom Miniju i to je jedan od uzroka njegove propasti. Kao što je Ipm uništio Ruts.
Odluka da se ovaj auto ne proizvodi ipak je opravdana, WV nije imao model veći od bube i ne bi mogao da je ukine i bilo bi međusobne konkurencije.

Matija

Gde li ti zivis?! – Marka VW pripada 20% drzavi. – FIAT se obogatio sa malim automobilima i kupio celu italijansku elitu da bi ih spasio od propadanja. – Mini nikada nije imao gubitke, na protiv! – Hillman IMP odigrao je svoju ulogu u prve dve decenije posle rata, i pored svih mogucih konstruktivnih gresaka! Zatim je zamenjen modernijim modelom. – VW je mogao svog malisana mirno da pusti u seriju i doziveo bi uspeh! Prototip EA48 ne bi krao kupce Bube jer su to dva sasvim razlicita automobila po klasi i konceptu. Presudan je bio uticaj politicara koji su… Pročitaj više »

Yankee

Sam British Leyland je priznao da Mini nije bio profitabilan cak i nakon sto su nekoliko puta podigli cene.

Rootes je investirao brdo novca u Impa ocekujuci da ce biti „novi Mini“ po popularnosti. Na kraju ih je prodato tek 440.000 tokom 14 godina. Rootes je uspao u tesku finansijsku krizu zbog toga i bio primoran da proda firmu Chrysleru.

Matija

Mini nije bio profitabilan i pored vise od 5 miliona prodatih automobilcica?! Sa britanskom industrijom nesto nije u redu, zato je kompletno propala! „Brdo novca u Imp“?! Ovaj mali skromni auto uopste ne zahteva brdo novca! Hillman je u to vreme imao nekoliko drugih vecih modela koji su zahtevali mnogo vece investicije. Osim toga Rootes nije samo Hillman vec obuhvata nekoliko drugih firmi: Hillman, Humber, Sunbeam, Commer, Karrier, Singer i engleski deo Clement Talbot. Otisao je suvise u sirinu a to kosta. Drugi faktor – Hillman Imp bio je u proizvodnji od 1963 do1976 godine, bez ikakve izmene, tako da… Pročitaj više »

Izmenjeno 10 dana pre od strane Matija
Mickey Mouse

Šta je to WV?

Trt

Nepremostiva prepreka, ventilator, danas jos gora situacija, 40 godina nikako da naprave dovoljno dobar cep za posudu sa antifrizom, bolje da su ostali na ventilatoru. Sve u svemu nisu losi kad se porede sa npr Dacijom,Skodom…. jabukar na sedistu gumeni volan, a u premijum modelima EKO koza, tj skaj

Bungi

Nije loša ova mini folcika sa prednjim pogonom .Veoma napredan koncept za 1955.Uz malo dorade, normalna prednja hauba, ljepša maska, fiksni prednji blatobrani, bočni stakleni B prozori i zadnja vrata zadnje haube, mogao je da se uspješno prodaje bar naredne 2 decenije.A onda uz modernizaciju, vodeno hlađeni 4-klipni bokser čija je zapremina mogla rasti do 1600 kubika, moderniju unutrašnjost i spoljašnjost, zadnju haubu sa podižućim staklom mogao je da dogura do kasnih osamdesetih, kao prethodnik Pola koji se u tom slučaju nebi nikad pojavio.Mogao je Golf da se pojavi barem 20 godina ranije da je bilo sluha.

Mickey Mouse

Koliko vidim, u pitanju je boxer motor sto automatski negira poprecnu postavku motora, cak i sa samo 2 cilindra.

Matija

Ko je rekao da je poprecan? Na slikama se vidi da je postavljen uzduzno ispred prednje osovine a toliko je kratak (2 cilindra) da po duzini zauzima isto toliko mesta kao da je popreko. Ovde je citat iz teksta:

„… mada moramo spomenuti da je britanski model (Mini) imao poprečno postavljen motor, što nije bio slučaj kod ovog Volkswagena.“