1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao Beijing BJ30 druge generacije
Debitovao Beijing BJ30 druge generacije
1

Debitovao Beijing BJ30 druge generacije

128
1
Podelite sa prijateljima:

Čini se da „kockasti“ krosoveri koji imitiraju izgled pravih terenaca sa okvirom (karoserijom na šasiji) postaju novi pravac u razvoju kineske automobilske industrije. Nakon modela nazvanih Haval Dargo/Dagou i Jetour T2/Traveller, koncern BAIC je predstavio slično koncipiran koncept vozila s povišenom pozicijom sedenja.

Formalno, novi Beijing BJ30 se smatra drugom generacijom modela, ali prva „tridesetka“ je samo rezultat restilizacije kompaktnog SUV-a BJ20-a iz 2015. godine, BJ30 sada nije razvijan od nule, već je i zakoračio u sledeću gabaritnu klasu.

Proizvođač Beijing BJ30 naziva „lakim SUV-om“ i naglašava kontinuitet dizajnerskog pravca u odnosu na druga terenska vozila BAIC-a. Tu misli na klasične terence s okvirom, odnosno na BJ60 i BJ40 druge generacije. A da bi dodatno naglasio svoju terensku orijentaciju, krosover je obmotan masivnim karoserijskim dodacima od nefarbane plastike sa imitacijom zaštite od oštećenja kojima su automobili izloženi na negostoljubivim terenima. Peta vrata su podignuta.

Sada su potvrđeni gabariti, to jest odgovaraju predpremijernim najavama. Tako novajliju krase dužina od 4.730 milimetara, širina od 1.910 mm, a visina od 1.790 mm. Međuosovinsko rastojanje je 2.820 mm. Drugim rečima, BJ30 je čak i veći od Darga. Deklarisan je klirens od 215 mm, kao i prilazni ugao je 25°, dok je odlazni ugao na nivou od 30°.

Krosover je obuven u gume visokog profila. Dimenzije istih su 235/65 R18. Šasija ima McPhersonove poluge napred, dok je nazad multilink. Motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva se nalazi napred ispod haube i postavljen je poprečno.

Unutrašnjost pruža asimetrični centralni greben s ekranima različitih veličina. Onaj namenjen instrumentaciji dolazi s dijagonalom od 10,25 inča, dok je jedinica namenjena multimedijalnom sistemu od 14,6 inča. Informativno-zabavni sistem radi zahvaljujući naprednom mikroprocesoru marke i tipa Qualcomm 8155.

Ostale neobične pojedinosti u vezi unutrašnjosti uključuju minijaturni selektor za kontrolu rada transmisije, a koji se nalazi na centralnom tunelu i fleksibilne i osobene ručke na vratima.

Putnička kabina se može pohvaliti širokim mogućnostima transformacije. Sva sedišta se mogu sklopiti i pokriti dušekom iz seta brendiranih dodataka, sve kako bi se dobila dva ležaja prave dužine od 192 centimetara. S druge strane, na plafonu se može postaviti projekciono platno za gledanje različitih video sadržaja.

Krosover Beijing BJ30 se nudi u dve verzije sa pogonom na sva četiri točka. Mislimo na benzinsku i hibridnu. Prvi se oslanja na 1,5-litarski turbobenzinski i četvorocilindarski agregat sa 188 konjskih snaga, ali drugih podataka o njemu još uvek nema, pa takočak ni tip menjača nije naznačen.

Hibrid opet poseduje pogonski sklop pod nazivom Magic Core. Sastoji se ponovo od turbobenzinskog jednoipolitarskog motora sa 158 konjskih snaga i 235 Nm najvišeg obrtnog momenta, a koji radi po ekonomičnom Atkinsonovom ciklusu. Isti ima termičku efikasnost od 41%, i sarađuje s menjačem tipa DHT i s dva elektromotora. Maksimalna snaga iznosi 409 KS i 685 Nm, što obezbeđuje ubrzanje do 100 km/h za manje od 6 sekundi. Kapacitet litijum-jonske trakcione baterije je samo 1,67 kWh, pa punjenje iz utičnice nije obezbeđeno, ali se obećava rezerva snage veća od 1.000 kilometara.

U Kini će prednarudžbine za brutalni krosover Beijing BJ30 biti otvorene u aprilu, tokom Sajma automobila u Pekingu. Do sada je samo obećano da će cene početi od 15,3  hiljada evra.

AutoRepublika

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

S prijeda k’o Moskvič…