1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Desetocilindrični dvotaktni motor sa kompresorom pogoni Bistellu 500
Desetocilindrični dvotaktni motor sa kompresorom pogoni Bistellu 500
4

Desetocilindrični dvotaktni motor sa kompresorom pogoni Bistellu 500

4.80K
4
Podelite sa prijateljima:

Bistella 500cc je možda samo jedini motocikl tipa custom na planeti koji bi mogao da natera Alena Milijarda da se počeše po glavi – desetocilindrični dvotaktni radijalni motor sa kompresorom.

Češki inženjer Marek Foltis je mozak koji stoji iza kreacije koja koristi Jawu 18 iz 1953. godine kao model za osnovu. Glavni cilj je, kaže Marek, bio da napravi sopstveni dizajn motora, nešto što nikada ranije nije korišćeno ni u jednom vozilu.

Inženjer kaže da je želeo da izazove ustaljeno razmišljanje i smisli nešto za šta nisu postojali šabloni.

Kućište motora, radilica, pet sklopova kompresora tipa Roots i glavne klizne poluge napravljeni su na CNC mašini. Cilindri, klipovi, kućište menjača i spojnica su originalni, preuzeti sa starih Jawinih motocikala.

Kada je kompletan, motor ima dva reda cilindara koji se blago preklapaju i jednu polugu, što pomaže u smanjenju ukupnog prečnika.

Izbor od deset cilindara bio je maksimum koji je Marek mogao da koristi dok je i dalje dozvoljavao motoru da stane u Jawin neizmenjeni okvir. Osim motora, koji proizvodi ograničenih 60 KS, drugo inženjersko čudo je izduvni sistem, napravljen od 17 odvojenih delova koje Marek opisuje kao „hobotnicu od cevi“ i trebalo mu je mesec dana da je usavrši.

Marek je dodao: „Korak dalje u složenosti i biće mi potrebna magija, a ne nauka, da bi to funkcionisalo“.

MotoRepublika

(4802)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Interesantno…

Ovaj motocikl vjerovatno može da stoji na mjestu kad mu dadne gas bez upiranja noge o zemlju, ima žiroskop 🤣😂

Matori

Misliš kao nova Honda Gold Wing?

BB

Aludirao sam na procesiju koju stvara zvjezdasti motor, poznat da je zezao prve avione u upravljivosti. A ne znam kako Goldwing radi sa svojim bokser šestakom

Matori

Bio neki tekst, čini mi se na ovom portalu, da ima opciju balansiranja u mestu, sitnim pomeranjem kormana. Tako da nije potrebno spuštati noge na semaforu…