1. Home
  2. Vesti
  3. Počinje proizvodnja elektromotora za novi Audi Q6 e-tron i Porsche Macan
Počinje proizvodnja elektromotora za novi Audi Q6 e-tron i Porsche Macan
1

Počinje proizvodnja elektromotora za novi Audi Q6 e-tron i Porsche Macan

129
1
Podelite sa prijateljima:

Prstenasti brend iz Ingolštata završava razvojni program novog električnog SUV-a Audija Q6 e-tron koji radi zajedno sa Porscheom koji sprema drugu generaciju Porsche Macana. Novi model je električni ekvivalent modelu Q5 i bio je konceptno predstavljen na minulom Sajmu automobila u Minhenu.

Iako je nedavni izveštaj ukazivao na kašnjenje od 16 do 18 meseci za dolazak oba električna modela, danas je Audi najavio da će novi Q6 e-tron krenuti u proizvodnju pre kraja godine u sedištu Audija u Ingolštatu, koji je nervni centar gde će se proizvoditi baterije za ovaj model, tako da će se naći u prodaji u prvim mesecima 2024. godine.

Međutim, to nije jedina novina koja se odnosi na model koji će biti peti SUV u rangu elektrike, pošto je proizvođač već započeo proizvodnju prvih elektromotora za modele Audija i Porschea, koji nemaju nikakve veze sa onima koji se ugrađuju u modele zasnovane na platformi MEB, već su predviđeni za premijum platformu PPE. To su kompaktni, ali izuzetno snažni i efikasni blokovi, koji će biti stizati iz fabrike u kojoj se proizvodi Audi Q3, a za nekoliko meseci i novi Cupra Terramar.

Za takvu misiju proizvođač je odredio mađarsku fabriku u Đeru, gde se proizvodi i pogonski sklop Q8 e-trona. Audi i Porsche su spremni da na tržište lansiraju dve svoje najvažnije inovacije najnovije generacije, stoga su uspostavljene tri montažne linije, radiće se u tri smene, za proizvodnju najmanje 2.000 elektromotora dnevno.

Ni Audi ni Porsche nisu dali obračun jedinične snage elektromotora, uvek govoreći da će verzije opremljene sa dve jedinice i pogonom na sve točkove imati maksimalnih 612 KS. Ono što znamo je da će kompaktni blok imati sopstveni elektromotor, jednobrzinski menjač, inverter i sistem za hlađenje, koji će nuditi visoku efikasnost, u isto vreme i izuzetno brz prenos snage.

AutoRepublika

(129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Znači sada kada izađu ovi modeli možemo očekivati da Makron Šolc Ursula Orban i ostali EU političari svoje službene automobile sa V8 i V6 motorima od 5000 kubika zamene EV.Vrlo zanimljiva činjenica mi je da svi gore navedeni i oni koje sam zaboravio forsiraju građane da pređu na EV naravno o svom trošku a oni imaju neograničene državne pare i to im ne pada na pamet.