1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kawasaki Z900RS – Pogled unazad (galerija)
Kawasaki Z900RS – Pogled unazad (galerija)
2

Kawasaki Z900RS – Pogled unazad (galerija)

438
2
Podelite sa prijateljima:

Kawasaki je posle godinu dana pauze odlučio da se vrati u retro klasu, i to u velikom stilu!

Nakon što je prošle godine penzionisan W800, Kawasaki je na kratko vreme ostao bez predstavnika u ovom vrlo konkurentnom segmentu. Japanci se nadaju većem delu kolača u jasno je, zlatnoj koki motociklističke industrije, retro klasi.

Iako je Z900RS zapravo omaž legendarnom Z1, vizuelni predak ovog modela svakako je Zephyr, koji se i danas često može sresti na domaćim putevima.

Dizajn

Dovoljan je jedan, makar i letimičan pogled na ovaj dvotočkaš, pa da se čovek (autor ovog teksta) zaljubi. U skladu sa oznakom RS (retro sport), kompletan motocikl odiše starovremenskim šarmom. Rezervoar u obliku suze, analogni brzinometar i obrtometar, izduvni sistem od nerđajućeg čelika, ovalno stop svetlo, kao i sam izbor boja neke su od retro odlika ovog dvotočkaša.

Rastojanje između točkova  od 17 cola iznosi 1.470 milimetara, a visina sedišta 835 milimetara.  Već pomenuti rezervoar ima zapreminu od 17 litara, dok masa motocikla bez tečnosti iznosi nemalih 215 kilograma.

Iako su instrumenti ostali analogni, na tabli se našlo prostora i za mali LCD ekran. Mada je Z900RS baziran na modelu Z900, pored estetskih, Kawasaki je uveo i neke druge izmene. Tako je recimo upravljač za 65 milimetara viši i za 35 mm bliži vozaču. Slično je i sa nogicama koje su za 20 mm niže i isto toliko dalje. Sve zarad drugačijeg položaja vozača.

Motor i tehnologija

Agregat stiže direktno iz modela Z900, ali je za potrebe novog retro aduta Kawasakija, detaljno prerađen. Remapiranjem, ovaj motor sa četiri redno postavljena cilindra sada razvija 111 konjskih snaga umesto dosadašnjih 125. No, ovim su se postigle bolje performanse agregata ispod 7.000 obrtaja.  Zarad starovremenskog efekta, na cilindrima su postavljena peraja kao što je to slučaj kod motora sa vazdušnim hlađenjem.

Japanski proizvođač tvrdi da je potrošnja 5,3 litra benzina na 100 km, što uz rezervoar od 17 litara znači autonomiju od nekih 320 kilometara.  Snaga se na zadnji točak prenosi putem šestostepenog manuelnog menjača.

Što se tiče suspenzije, napred se nalazi obrnuta viljuška od 41 milimetar, dok je pozadi postavljen gasni amortizer. Oslanjanje je potpuno podesivo na oba kraja motocikla.

Z900RS ima i kontrolu proklizavanja, kao i dva režima vožnje. Jedan namenjen laganijoj, opuštenijoj vožnji, i drugi za više sportski način eksploatisanja ovog motocikla. U skladu sa potonjom postavkom su i radijalne kočione čeljusti kakve ne viđamo ni kod izvornog modela, Z900.

Rezime

Kawasaki je shvatio da je izostanak iz retro klase ravan tržišnom samoubistvu i vratio se na velika vrata. Z900RS doći će u dve varijante, predstavljenoj naked verziji, kao i u caffe racer “odelu”. Uz odličan agregat, oldtajmerski šarm, prezentovani motocikl ima sve šanse za dobar prodajni rezultat.

Đorđe Platiša

Foto: Kawasaki

(438)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Đorđe, bravo za fini prikaz ovog motocikla. Dobrodošao u ekipu!

Đole

Zvezdane, hvala na dobrodošlici!!! 🙂