1. Home
  2. Vesti
  3. Italija mami Nemačku i Francusku u savez za pripitomljavanje emisionih propisa
Italija mami Nemačku i Francusku u savez za pripitomljavanje emisionih propisa
3

Italija mami Nemačku i Francusku u savez za pripitomljavanje emisionih propisa

207
3
Podelite sa prijateljima:

Italijanske vlasti žele da oforme savez s kolegama iz Francuske i Nemačke kako bi uticali i pacifikovali tempo zakonodavaca Evropske Unije u pogledu ograničavanja štetnih emisija koje uzrokuju putnički automobili i kamioni, naveo je tamošnji ministar privrede Adolfo Urso.

Premijerka Italije Đorđa Meloni i njena vlada su se već snažno izjasnili protiv odluke Evropske unije prema kojoj se van zakona stavlja prodaja novih benzinskih i dizel automobila do 2035. godine, uz jednog ministra koji je ovu meru nazvao i forsirani prelazak na električni pogon čak nazvao samoustvom i poklonom kineskoj privredi.

Urso je govoreći za novinski kanal TGcom, pozvao izvršnu vlast Evropske unije i Evropsku komisiju da zauzmu pragmatičniji, konkretniji i neideološki pristup promeni klimatskih zakona i rekao je da Italijani žele da uspostave vezu s Parizom i Berlinom kako bi se pogubna regulativa razblažila. Kazao je i da je o tome razgovorao s nemačkim ministrom privrede Robertom Habekom, i to na dan 20. februar, a da će isto učiniti i 3. marta s francuskim ministrom privrede, Brunom Lemerom.

„Tri velike članice Evropske unije mogu doneti prevagu, mogu uticati na evropske propise,“ reče on misleći na Italiju, Francusku i Nemačku. Urso je konkretno pomenuo dva nacrta zakona EU: Euro 7 s rigidnijim emisionim zahtevima za automobile, kombije, autobuse i kamione, kao i predlog iz ranijeg dela februara da se ojačaju ograničenja za teškaše. Njegov je stav da bi Italija trebalo odlučnije da se suprotstavi ovakvom srljanju barem do sledećih parlamentarnih izbora u EU koji su zakazani za 2024. godinu, izuzev ako se usvoji zahtev Rima za ublažavanjem mera.

„Dva su realna dosijea koji se moraju rešavati, dajući kritičarima i preduzetnicima šansu da se blagovremeno prilagode,“ rekao je on. Takođe je nagovestio i da će Italija lobirati za temeljniju reviziju „stepena i modaliteta ekološke tranzicije“ u 2026. godini, onda kada bi Evropska komisija trebalo da proceni napredak u kontekstu zadatog roka u vidu 2035. godine i ukidanja mogućnosti prodaje novih dizel i benzinskih automobila i kombija.

Ponavljajući zabrinutost koju je izrazio italijanski ministar saobraćaja Mateo Salvini, Urso je rekao da EU rizikuje da od „energetske potčinjenosti“ Rusiji zbog snabdevanja fosilnim gorivima, pređe na „još ozbiljniju zavisnost“ od Kine u pogledu zelenih tehnologija i sirovina.

Propisi Evropske unije o štetnim isparenjima iz sektora transporta su deo šireg paketa oštrijih politika protiv klimatskih promena, osmišljenih da ispune ovodecenijske ciljeve bloka za smanjenje emisija takozvanih gasova staklene bašte.

AutoRepublika

(207)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

EU 2035 nece ni biti..

Matija

Zdrav razum protiv demokratije! Bice ovo interesantan dvoboj! Uz ovu informaciju ide jos jedna: nemacki ministar saobracaja, Folker Vising, preti da ce protiv odluke EU o zabrani gorivnih motora da ulozi veto! Tacnije receno, on trazi priznavanje sintetickih goriva kao ekoloski neutralnih. Nema nikakvog smisla optuzivati Kineze za elektrifikaciju saobracaja jer inicijativa dolazi iz EU a prvi e-auto dolazi iz USA. Ovo su nekada bili popularni revolucionarni stihovi: „Budi se Istok i Zapad, budi se Sever i Jug…“ Jos jedna vazna ekoloska vest: nemacka vlada radi na izradi zakona kojim bi se vec od 2024 godine (!) zabranila instalacija novih… Pročitaj više »

moron

Moja iskrena podrška.