1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Pojedini Amerikanci smatraju da Yugo postaje zanimljiv klasik
Pojedini Amerikanci smatraju da Yugo postaje zanimljiv klasik

Pojedini Amerikanci smatraju da Yugo postaje zanimljiv klasik

620
0
Podelite sa prijateljima:

O Yugovoj avanturi u Sjedinjenim Američkim Državama smo često pisali na našem sajtu. Bez obzira da li je reč o njegovoj istoriji, ili pak o nekom retkom primerku koji se prodao za poveće sume novca (barem za Yugove standarde), teško da postoji nešto što već nismo rekli.

Poznato nam je da Jenkiji nemaju visoko mišljenje o njemu, i da je često proglašavan za najgori novi automobil koji se ikada prodavao „preko bare“. Ruku na srce, Amerikanci nisu imali prilike da se upoznaju sa Trabantom, Ladom, Škodom i ostalim ikonama istočnog bloka za vreme Hladnog rata, pa nam to može biti neka uteha da je Yugo bio loš, ali daleko od najgoreg.


Ali malo po malo, naš velikan stiče status kolekcionarskog primerka. Daleko od toga da vredi koliko Ford Mustang ili Chevrolet Corvette, ali ako pogledamo njegove cene videćemo da nije retkost da pronađe novog vlasnika za veće sume novca nego što sto su to u stanju da učine Mercedes ili BMW iz istog perioda.

Primera radi, u oktobru prošle godine, na aukcijskom sajtu „Car & Bids“, Yugo GV iz 1988. godine je prodat za 6.100 dolara. Treba biti realan i priznati da na satu stoji brojka od samo 1.709 milja (2.734 km), ali je prodavac otvoreno priznao da je automobil nekoliko puta bio u sudaru i da elektronika ne funkcioniše kako treba. On kaže da smatra da je ovaj GV prešao 52.401 milju (83.841 km), a nepoznato nam je kako je došao do takve brojke.

Bilo kako bilo, konačna prodajna cena je ipak impresivna. I ne, nije reč o nekom „bogato“ opremljenom primerku već o baznom GV-u sa 1,1-litarskim motorom i četvorostepenim manuelnim menjačem koji je u svoje vreme vredeo manje od devet hiljada najmanjih zelenih novčanica po današnjoj vrednosti dolara. Spomenuti sajt Car & Bids napominje da je u istom vremenu, za sličnu sumu novca prodao i Porsche 924 iz 1987. godine kao i tri godine mlađi Mercedes 500SL.

Takav kupac je samo jedan od mnogobrojnih koji vide Yugo kao unikantni i zanimljivi klasik u Americi, gde privlači pažnju gde god da se pojavi. Primera radi, Valeri Hansen poseduje jedan od ranih prototipova iz 1984. godine i trenutno ga restaurira.

Iako se Yugo zvanično nije počeo prodavati u Americi sve do godinu dana kasnije, tokom 1984. godine mali broj primeraka je poslat na testiranje i da bi se uvidele reakcije tamošnjih kupaca. Nepoznato nam je kako se gospođa Hansen dokopala ovog zaista retkog modela, ali napominje da je ranije posedovala još tri primerka, i da je „svakog od njih mogla popraviti sa kuhinjskim kožem i gumenom narukvicom“.

Stiv Moskovic, koji je tokom osamdesetih godina prošlog veka posedovao Zastavin izložbeno-prodajni salon, dodaje da oni koji su provozali Yugo su uglavnom imali reči pohvale u smislu analize šta se dobija za uloženi novac, a glavnog krivca za lošu reputaciju vidi u komičaru Džeju Lenu. Onaj veoma popularni voditelj je često pravio sprdnje i šale na račun Yuga u svojoj emisiji „Tonight Show“.


Kako vreme prolazi tako će Yugo verovatno nastaviti da dobija na vrednosti i da skuplja nove ljubitelje. Na kraju dana, ko bi rekao da će četvorotočkaš kome se ceo svet podsmevao, danas vredeti više nego Porsche ili Mercedes iz istog perioda?

AutoRepublika

(620)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments