1. Home
  2. Prezentacije
  3. Upoznajte novu Toyotu Land Cruiser
Upoznajte novu Toyotu Land Cruiser
7

Upoznajte novu Toyotu Land Cruiser

1.89K
7
Podelite sa prijateljima:

U svetu ekstremnih terenaca Toyota Land Cruiser je jedan od onih svetih modela. Naravno, postoje i Jeep Wrangler, Lada Niva, Mitsubishi Pajero, Nissan Patrol, Land Rover Defender i mnogi drugi, ali je Toyotin velikan pokazao da ekstremni terenci mogu biti i pouzdani, bogato opremljeni i generalno civilizovani u svim uslovima. Land Cruiser je svoju snagu najviše pokazao u bespućima Australije, Afrike, Južne Amerike i Bliskog Istoka, a karijera traje još od 1951. godine.

Štaviše, krajem šezdesetih godina prošlog veka Toyota je podelila ponudu na ekstremno terensske verzije, kao i one „udobne“ modele, a u ovoj drugoj kategoriji sadašnja generacija pod kodnom oznakom J200 je u proizvodnji još od 2007. godine. Protekle godine su se čak pojavile i priče da će eventualno biti eliminisan iz ponude japanske marke, ali na sreću, to se nije desilo i ispred nas je sada nova generacija pod kodnom oznakom J300.


Ukoliko pogledamo priložene fotografije, videćemo da se J300 ne razlikuje značajno od modela koji zamenjuje. Štaviše, dva terenca su iz profila gotovo identična, a najveća dizajnerska razlika leži u povećoj rešetki hladnjaka i proširenim LED farovima.

Toyota kaže da se opredelila za takav potez iz razloga što tako dobavljači ne moraju da razvijaju nove delove, odnosno alate ukoliko vlasnici oštete svoj Land Cruiser. na terenima već bi izbor bio daleko veći od ranijih primeraka. Kako nam je rečeno, na istoj platformi će kasnije debitovati i luksuzni model nazvan Lexus LX, a doneće veće dizajnerske izmene za sve one koji žele moderniji terenac.


Enterijer se takođe nije značajnije izmenio. Zavisno od tržišta će biti dostupna tri paketa, od čega je VX-R namenjen samo Bliskom istoku. Na svim ostalim tržištima kupci će moći da biraju samo bazni ZX i nešto više sportski GR, sa kožnim sedištima i više standardne i opcione opreme. Monitor je sada s dijagonalom od 12,3-inčni, a među novom opremom se našla i mogućnost povezivanja mobilnog telefona s multimedijalnim sistemom, i to preko interfejsa Apple CarPlay i Android Auto. Tu je i opcija bežičnog punjenja.

Land Cruiser možda ne izgleda moderno izvana, ali ispod školjke se krije potpuno nova platforma i mehanika. Arhitektura se zove TNGA-F i namenjena je svim većim vozilima japanskog giganta, a kasnije ćemo videti i modele Sequoia i Tundra. Odlikuje je niža masa za 200 kilograma, ali i čvrstina da bi vozilo pružilo što bezbedniju i dinamičniju vožnju.

Za jednog terenca Land Cruiser donosi i dosta modifikacija po pitanju ogibljenja i sigurno će nastaviti da piše istorijske lekcije kao i ranije.


Još jedna velika izmena je ono šta se nalazi ispod haube. Nestali su zastareli i neefikasni benzinci sa osam cilindara, pa je standardan motor 3,5-litarski turbobenzinac sa šest cilindara koji razvija 415 konjskih snaga i maksimalnih 651 Nm obrtnog momenta. Na nekim tržištima će se pojaviti i 3,3-litarski turbodizel s 309 „grla“ i maksimalnih 700 Nm obrtnog momenta. U oba slučaja jedini menjač u izboru je desetostepeni automatski koji prenosi snagu na sva četiri točka.

Sasvim je sigurno da će identična mehanika pokretati i novu Tundru koja bi trebalo da debituje narednih meseci. Toyota obećava da će spomenuti benzinac moći da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 6,7 sekunde dok će dizelaš sniziti potrošnju za oko 20%.


Nova Toyota Land Cruiser stiže u izložbeno-prodajne salone do kraja godine, a cena na američkom tržištu će cena iznositi oko 87 hiljada dolara.

AutoRepublika

(1892)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Veoma kvalitetan, neuništiv i neorginalan.Prednji kraj sa ogromnom maskom je previše amerikaniziran, prednja vrata sa retrovizorom „a la“ Džip Renegejd,treći prozor i zadnje lampe naginju na citroenov SUV.Bilo je u prošlosti i elegantnijih Lendkruzera.Prava je šteta što nije upakovana u nešto elegantnije.

Bungi

Mogu da dobijem i 15 minusa ali moje mišljenje se neće promijeniti, ovo je jedan od najružnijih Lendkruzera.

don

Sunce ti kalajisano, skuplji od stelvija QV.
Maska sa natpisom toyota puno bolje izgleda nego sa znakom.
Unutrasnjost dobra, motorizacija primjerna, pogotovo dizelska.

J4ZZ3R

Stovani kolega, da se jednom ja Arapin slozim sa Vama Italijanima 🙂 meni ovaj sa crnim oblogama oko branika i pragova i TOYOTA maskom izgleda cak vrlo dobro i pozeljmo na rudimentaran način.

Ovaj sa oblogama u boji vozila izgleda kao kei car koji je pojeo vijagru iz one italijanske reklame i to ne jednu vec celo pakovanje 🙂

moron

Motori mi deluju ok, kao i klasičan 10-stepeni automatski menjač.
Dizajn stvar ukusa. Nije mi lep kao Highlander,ali, Bože moj …

J4ZZ3R

Meni se čini, ovako od oka, da ćeš u ovo moći da sednes sa šeširom i to pozadi, za razliku od highlander-a e gde si prvo trebao da odsrafis i sklonis glavu

Izmenjeno 2 godine pre od strane J4ZZ3R
Hercegovac

Uopste gledajuci placeno – dobijeno smatram da je LC najbolji auto na planeti. Cijena novog modela je diskutabilna i samo je potvrda da svi proizvodjaci nazalost (ne)opravdano podizu cijene novih modela. Po pitanju kvaliteta samog vozila dojmio me komentar Mladena Alvirovica koji je rekao da ako bi nekom autu morao povjeriti zivot to bi bio LC. Licno mislim da Tojota odradjuje glomazne tablete u svim novijim modelima, pa to nestilski strci. U Lexusu to mnogo ukusnije odrade. Maska je takodje mogla biti manje dominantna i malo umjerenijeg dizajna. Generalno, ukusi su razliciti i sve kritike po pitanju dizajna ne mogu… Pročitaj više »