1. Home
  2. Vesti
  3. Procurila informacija koliko će koštati Dacia Spring Electric
Procurila informacija koliko će koštati Dacia Spring Electric
14

Procurila informacija koliko će koštati Dacia Spring Electric

7.98K
14
Podelite sa prijateljima:

Iako je rumunska marka ostala tajnovita po pitanju cene na prezentaciji svog električnog prvenca, pojavila se prva informacija u vezi sa istom. 

Naime, Dacia je otvorila knjigu prednarudžbina za Spring Electric u Mađarskoj. Za prvih sto primeraka, početna cena će iznositi 17.770 evra kada se obračuna današnji kurs forinte i evra. Dakle, u pitanju je viša cena od one za koju se isprva verovalo. Podsetimo, gro francuskih stručnih medija pisalo je o baznoj varijanti Springa za 15.000 evra, dok su neki nemački portali išli toliko daleko da su navodili brojku od 12-13.000 evropskih novčanica.

No, kada se u Mađarskoj na ovu cenu dodaju državne subvencije za kupovinu električnih automobila, dolazi se do cifre od 10.930 evra! Tako je Spring Electric daleko jeftiniji od recimo Renaulta Zoe, električnih izvedbi Twinga i VW up-a! Ipak, treba sačekati i videti kolika će cena biti u ostatku Evrope, jer smo do sada videli da ona ume značajno da varira od države do države.

Najverovatnije da početna cena neće biti najavljivanih 15-ak hiljada evra, već da će biti bliža onoj koja je već ponuđena u Mađarskoj. I uz višu cenu nego što je očekivana, Spring Electric je opet među najpriuštivijim EV modelima u Evropi, pogotovo ako se eliminišu razni kineski mikroautomobili.

Kada se na ovu cenu dodaju državni podsticaji za kupovinu električnih vozila, koji su naročito visoki u Nemačkoj i Francuskoj, dolazi se do veoma pristupačne cene.

AutoRepublika 

(7980)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Vjerovatno da se prvih 100 nudi u najboljoj opremi pa tako da cijena dođe do pomenute cifre. Vjerovatno će siromašnije verzije biti jeftinije…

Jovan

Из вашег текста, више је него очигледно, да је код нас (у Србији) потребно даље повећавати висину субвенција за сва возила која мање загађују околину, а онда ће нам и таква возила бити „јефтинија“! Посебно ако се жели „хватање корака“ са Европом. Свакако је похвално што уопште постоји било каква субвенција али уколико желимо, а желимо, чистији ваздух за своју децу и за себе – ето шансе.
С тиме ће нам и „богатија“ опрема бити доступнија…

Izmenjeno 3 godine pre od strane Jovan
D_C

Hoces reci Jovane da neko ko ima 300 evra mesecno, jedva krpi kraj s krajem i ne moze da skupi jednom u deset godina ni 3000 evra za auto, treba iz svog dzepa da daje nekom ko vec ima 30,000 da portosi na auto, jer subvencija je upravo to? Mnogo smo mi daleko od Evrope danas da bi smo sa njom hvatali korak…

Jovan

Уколико тако размишљамо не да ћемо остати далеко од Европе, него ћемо отићи на сметлиште те исте „Европе“…
Где се иначе већ одавно налазимо када су у питању
наши аутомобили!

Slavko

Ako vec jeste cilj da imamo novije I cistije automobile, nije li smislenije da drzava, umesto da poveca subvencije na hibride I elektro vozila koja kostaju oko ili preko 25k, da lepo pomogne nekom subvencijom onom coveku koji zaradjuje 300e mesecno I vozi bar 20 godina star auto?

Jovan

Колико ми је познато држава је овој групи већ помогла – дадоше 2500€ субвенције за, како кажете кршеве од пар стотина евра, уз услов да се узме нов Фијат из КГ-а…

TNT

Za grupu koju su opisali D_C i Slavko, ta 500l „subvencija” znači da ne jedu, ne piju, ne oblače se, ne plaćaju račune… 3 do 4 godine pa mogu da je iskoriste i kupe nov automobil. Za onog koji hoće da kupi ili je kupio nekog „električara” u SRB obično pričamo o mesečnoj ili dvomesečnoj zaradi koju bi taj neko svejedno izdvojio i to uglavnom ne zbog ekološke svesti već zbog imidža, želje za novom tehnologijom, fenseraja… kako kod koga. Kome je pomoć potrebnija, već su ti spomenuti komentatori objasnili. Ne znam zašto misliš da će te subvencije nešto bitno… Pročitaj više »

D_C

Tako sto zavlacis ruku u dzepu onom ko zaradjuje 300 evra mesecno zapravo pravis smetliste od Evrope. Njemu treba da se omoguci da on umesto da jednom u 10 godina priusti auto od 2500-3000 evra, da moze da priusti auto od 6000-7000 evra. Pa kad dodjemo na taj nivo, onda mozemo da postavljamo neke nove ciljeve. Ali to neces omoguciti sa rukom drzavne kase u njegovom dzepu. A sa politikom uzimanja od onog sto zaradjuje 300-500 evra mesecno (90% nacije) da bi omogucio nesto bolje za 10% nacije, Srbija ce uvek biti smetliste Evrope jer tih 90% stanovnista vozi krseve… Pročitaj više »

Тома

па још лизинг на батерију који износи као месечни трошак за гориво, па ћемо ми у Србији да возимо електрични аутомобил мало сутра, што и није тако лоше за очување човекове околине, јер нас струјом снабдева чини ми се девети највећи загађивач у Свету термоелектрана ,,Никола Тесла“

Jovan

А Вама Томо ћу само рећи да у потпуности оправдавате своје Библијско име: „неверни Тома“…

Драган

Далија је одувек била шерпа са сепарацију,и макиту сте сјебали,манте се аута,ви сте одувек били добри чобани

Branko

U HR Twingo ZE košta od 18.300 EUR do 22.100 EUR, a subvencija je 10.500 EUR (doduše, moraš čekati „u redu“ za istu). Dacia po toj cijeni nema šanse, barem u Hr. Većina će ipak izabrati Twingo sa 82 KS, bez obzira na bateriju nešto manjeg kapaciteta. Osim toga, Dacia nije ni blizu imidža u Renault grupi kao Škoda u VW grupi.To su ionako auti za grad i 200-tinjak km dosega je dovoljno. Preveliko odstupanje u cijeni između Hrvatske i Mađarske nije moguće, jer naprosto odem u Mađarsku i kupim auto, ako je jeftiniji. Platim samo porez u Hr i… Pročitaj više »

da11

Bravo TNT ovaj ne konta da ces vise ocistiti grad ako nekom ko vozi golfa 2, koji je euro -1, zamjenis sa necim sto je euro4. Sigurno ce vise ocistiti nego onaj koji sa euro 5,6 predje na elektricno.

D_C

Pri cemu je apsolutna vecina vozila u saobracaju do euro 4 (na papiru, posto su realno svi oni -1).