1. Home
  2. Vesti
  3. EU uvela niz ograničenja za vozače šlepera iz istočnog dela kontinenta
EU uvela niz ograničenja za vozače šlepera iz istočnog dela kontinenta
1

EU uvela niz ograničenja za vozače šlepera iz istočnog dela kontinenta

2.52K
1
Podelite sa prijateljima:

O tome koliko su pregovori bili delikatni, a tema osetljiva, možda najbolje govori to što su isti trajali godinama. Ipak, dogovor je na kraju postignut, pa će vozači kamiona iz istočnoevropskih zemlja morati da se povinuju mnogo drastičnijim pravilima, što će im ograničiti mogućnosti prekograničnih putovanja u zemlje zapadne Evrope, posebno u Francusku.

Tenzije između, s jedne strane francuskih kamiondžija i s druge strane njihovih kolega iz Bugarske, Poljske i Rumunije su oduvek karakterisala sektor transporta robe. Kompanije iz ovog ekonomskog segmenta, sa sedištem u razvijenijem delu kontinenta, su se žalile na nelojalnu konkurenciju koju im nameću istočni rivali, što je dovelo do toga da organi Evropske unije donesu značajno rigoroznije propise kojim se reguliše transport robe u organizaciji „nelojalnih prevoznika“.

Na taj način, izgleda da će barem delom, doći kraj onoj praksi koju zapadnjaci nazivaju „društveni (socijalni) damping“. Evo koje mere su predviđene u tom smislu. Naime, od momenta od kada napuste granice svojih država, kamioni s istočnoevropskim tablicama će biti praćeni, a za to će se koristiti i tahograf. Ideja je da se onemogući njihov višenedeljni boravak na točkvima i to na teritoriji zapadne Evrope. To je inače bila praksa, to jest vozači su odsustvovali od svojih domova i duže od, sada propisanih tri do četiri nedelje, pre nego što su se vraćali nazad.

Sada će njihove kompanije morati da im plate hotelski smeštaj, a ograničiće se i broj dozvoljenih utovara i istovara tokom boravka u inostranoj zemlji. Nova pravila koja su izglasana unutar EU, prema procenama stručnjaka, odvešće u stečaj najmanje trećinu rumunskih kompanija iz sektora transporta roba.

Politički predstavnici zemalja zapadne Evrope, pre svega misleći na skandinavske države, Nemce i Francuze, pozdravili su odluku i izrazili veru da će ona doneti olakšanje i trunku jednakosti u smislu uslova za sve vozače na međunarodnim relacijama. Pored toga, oni su istakli ubeđenje da će to dovesti i do manje „šleper-kilometara“ na njihovoj teritoriji, a time i do višeg nivoa bezbodnosti na lokalnim autoputevima, ali i do čistijeg vazduha.

AutoRepublika

(2519)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dome

Sad ce kamiondzije iz „istocnog bloka“ kako ih nazivaju da napuste domace prevoznike i da pohrle da rede u fr,d i au.. ali malo morgen, imace par stotina visu platu koju ce i onako da potrose na zapadu, a kucu kad vide..