1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. F1 sezona počinje u Austriji – najmanje prve četiri trke bez publike
F1 sezona počinje u Austriji – najmanje prve četiri trke bez publike
0

F1 sezona počinje u Austriji – najmanje prve četiri trke bez publike

256
0
Podelite sa prijateljima:

Šef Formule 1, Čejs Keri, kaže da planira da započne sezonu u julu u Austriji, nakon što je Francuska odložila održavanje trke.

Organizatori Velike nagrade Francuske, u ponedeljak su saopštili da se trka, koja je prvobitno trebalo da se održi 28. juna na stazi Pol Rikard, odlaže do sredine jula.

Ipak, Keri kaže da je sve uvereniji da će se planovi vezani za ovo leto ostvariti. On očekuje da će se prva trka održati u Austriji između 3. i 5. juna, dodavši da će se u septembru, oktobru i novembru održati događaji u evroazijskom, azijskom i američkom regionu, s tim što bi se sezona završila u Golfskom zalivu u decembru. Velika nagrada Bahreina bi bila održana pre tradicionalnog finalea sezone u Abu Dabiju, tako da bi se kompletiralo od 15 do 18 trka.

„Očekujemo da će se početne trke održati bez navijača, ali se nadamo da će oni biti prisutni u kasnijoj fazi šampionata. Još uvek moramo da poradimo na brojnim stvarima, kao što su procedure za timove i druge partnere, vezane za ulazak i poslovanje u svakoj zemlji ponaosob.

Zdravlje i bezbednost svih uključenih će nastaviti da bude glavni prioritet, a mi ćemo isključivo napredovati ukoliko budemo sigurni da imamo pouzdane procedure koje će se baviti kako rizicima, tako i mogućim problemima“, rekao je Keri.

Zašto je Francuska otkazana?

Otkazivanje trke u Francuskoj se smatralo neizbežnim s obzirom na to da je predsednik ove zemlje, Emanuel Makron, produžio zabranu masovnih okupljanja do polovine jula.

U međuvremenu, Silverston je saopštio da VN Velike Britanije ne može da se održi s gledaocima ali su organizatori u razgovorima s vlastima u vezi s „održivošću događaja iza zatvorenih vrata“.

Po aktuelnim planovima, VN Velike Britanije, zakazana za 19. jul, biće prva od dve trke u Silverstonu, s tim što će se druga održati nedelju dana kasnije, 26. jula.

Sezona će započeti s dve trke u Austriji, jer će nakon prvobitnog datuma, 5. jula, biti naredne nedelje održan i drugi događaj na Red Bull Ringu, 12. jula.

Upravni direktor VN Francuske, Erik Bulije, rekao je da se „pogledi okreću ka letu 2021.“.

Trka na Pol Rikardu, na jugu Francuske, mogla bi da bude odložena za neki drugi datum tokom najtoplijeg godišnjeg doba.

Trke bez publike

Austrija je jedna od prvih evropskih zemalja koje su započele postepeno popuštanje uvedenih mera, a šefovi Formule 1 su u pregovorima s vlastima u toj zemlji da bi se pronašao recept za bezbedno održavanje trke.

Najmanje prva četiri događaja će biti održana bez prisustva publike, a postoje šanse da će i naredna četiri biti u sličnom stilu.

Profesor Devi Sridar, predsedavajući Univerziteta u Edinburgu za globalno javno zdravlje i direktor Uprave globalnog zdravstvenog programa, napisao je na Twitteru sledeće: „Ne volim da budem donosilac loših vesti ali ne vidim mogućim bilo kakvo održavanje međunarodnih sportskih događaja s gledaocima u 2020. pa čak i početkom 2021. Cilj je uspostaviti neku vrstu ekonomsko-socijalne aktivnost i u isto vreme održati broj slučajeva zaraženih Covidom-19 na niskom nivou, a veliki događaji bi mogli da naruše napredak ovog krhkog balansa.“

Silverston je saopštio da nije u mogućnosti da ovogodišnju VN Velike Britanije održi pred publikom.

„Donošenje ove teške odluke smo odlagali dokle god smo mogli, ali je potpuno jasno da s obzirom na aktuelnu situaciju u zemlji i mere vlade, održavanje Velike nagrade u normalnim okolnostima jednostavno neće biti moguće u bliskoj budućnosti.

Konstantno smo govorili da ukoliko se nađemo u ovakvoj poziciji, podržaćemo Formulu 1 u traženju alternativnih načina da se trke održe ove godine.“

F1 šefovi su preduzeli seriju mera da pokušaju da izoluju „najbrži cirkus na svetu“ od najgorih uticaja koje vrši aktuelna pandemija. U to je uključena kapitalna promena pravila do 2021/2022. i nalaganje timovima da se trkaju istim bolidima i sledeće godine.

Menadžeri su takođe u diskusijama u vezi s planiranim ograničavanjem budžeta, koje na snagu treba da stupi sledeće godine.

AutoRepublika

(256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments