1. Home
  2. Vesti
  3. Koronavirus bi mogao da spusti cenu nafte na neviđeno nizak nivo
Koronavirus bi mogao da spusti cenu nafte na neviđeno nizak nivo
2

Koronavirus bi mogao da spusti cenu nafte na neviđeno nizak nivo

534
2
Podelite sa prijateljima:

Kako borba protiv pandemije koronavirusa dobija na intenzitetu, u gotovo svim zemljama su uvedene restrikcije kao deo socijalnog distanciranja i karantinskih mera. Ovo u suštini znači da imamo mnogo manje vozila na putevima i aviona na nebu nego ranije, a samim tim, potražnja za gorivom nikada nije bila niža.

Iz ekonomskih razloga, naftne kompanije i dalje rade, što znači da uprkos tome što je potražnja drastično opala, nafta nastavlja da se vadi i sudeći po mišljenju eksperata, to bi moglo uskoro da popuni skladišne kapacitete. Ovi faktori, uz niz drugih, mogli bi da izazovu značajan pad cena nafte.

Po CNN-u, cena sirove nafte u SAD je pala na nešto preko 20 dolara za barel krajem marta, što je najniže u poslednjih 18 godina. Isti izvor kaže da je u okviru dela regionalne trgovine cena dostigla jednocifrenu brojku.

„Potražnja pada toliko brzo u odnosu na snabdevanje da glavni problem proizvođača uskoro neće biti da li će osigurati dobit iz poslovanja već da li će moći da odlože sirovu naftu“, javlja CNN, citirajući JBC Energy.

Da li je niska cena nafte loša stvar?

S ekonomske tačke gledišta jeste. S obzirom na to da je većina proizvodnih pogona širom sveta zatvorila kapije, a nema jasne naznake kada će se one otvoriti, svetska ekonomija se približava kolapsu.

Tome treba dodati činjenicu da je proizvodnja nafte glavna delatnost za brojne zemlje, uključujući i SAD, tako da posledice mogu biti veoma opasne.

S druge strane, iz razloga što vozila više ne tumaraju svetskim putevima, detektovano je značajno smanjenje zagađenosti, nezabeleženo već dugo, dugo vremena.

AutoRepublika

(534)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, sada će proizvodjačima i trgovcima biti veliki problem skladištenje zaliha nafte/goriva …
Ali, ako dodje do tako velike krize kakva se nazire, za nas „male ljude“ nikakve koristi od tog pada cena goriva. Tačnije, ta „ušteda“ pomena neće biti vredna u odnosu na naše ostale gubitke …

kola

propadose braca rusi pa onda iranci venecuela i svi americki neprijatelji pa nestace mnogi korisici penzijonih fondova najskuplji bolesnici po zdravstvene fondove i ostalo sto i jeste uzrok nastanka i emitovanja korone