1. Home
  2. Prezentacije
  3. Atraktivan kineski baterijski krosover Aion LX
Atraktivan kineski baterijski krosover Aion LX

Atraktivan kineski baterijski krosover Aion LX

328
5
Podelite sa prijateljima:

Kineska kompanija GAC je lansirala novi brend. Kreće tržišna ofanziva električnih četvorotočkaša marke Aion. U početku je bilo zamišljeno da ovaj naziv bude iskorišćen samo za imenovanje jednog modela, ali su se čelnici kineskog proizvođača očito predomislili i krenuli čak u razvoj i kompletne distributivne mreže namenjene plasmanu vozila samo ove marke.

Prvorođeni model palete u nastanku je sedan Aion S, a on je na proizvodne trake takođe novih pogona „naskočio“ (da budemo u duhu Svetskog prvenstva koje se odigrava u Kini) tokom prošlog proleća. Pred nama je drugi model u nizu, a prvi krosover: Aion LX.

Oba automobila počivaju na modularnoj GEP platformi čiji naziv predstavlja skraćenicu za GAC Electric Platform. Arhitektura omogućava postavku različitih pogonskih sklopova i to sa različitim postavkama sistema ogibljenja. Na primer, sedan Aion S poseduje međuosovinski razmak od 2.750 milimetara i torzionu osovinu na zadnjem kraju vozila. S druge strane, krosover LX ima 2.920 milimetara između prednje i zadnje osovine, ali i multilink sistem ogibljenja.

Oba modela krasi identičan stil, ali krosover izgleda skladnije, poseduje ručke za otvaranje vrata koje se uvlače u karoseriju onda kada njihovo korišćenje nije potrebno, nešto nalik onome što viđamo na Tesli. Gabariti Aion LX su blago superiorniji od onih koji krase BMW X3. Dakle, kineski model s povišenom pozicijom sedenja u dužinu dobacuje do 4.786, u širinu do 1.935 milimetara. Oni koji su viši 1.685 milimetara, moći će da pogledaju preko krova LX-a.

Insturmentacioni panel noviteta pomalo podseća na ono što viđamo u modernim vozilima marke Mercedes, ali samo onim koja su opremljena ovom skupocenom stavkom opreme. Dakle, tu su dva ekrana dijagonale po 12,3 inča, od kojih jedan služi za prikaz osnovnih vozačkih parametara dok drugi pruža podatke od, ipak sekundarnog značaja.

Razlika se ogleda u tome što spojeni ekrani kod krosovera iz Kine ne formiraju ravnu površinu, jer su ekrani postavljeni pod tupim uglom. Od zanimljivijih stavki opreme kojim je opremljen novajlija trebalo bi pomenuti sistem kamera za pun prikaza zbivanja oko vozila, elektropodesiva sedišta, stakleni panoramski krov i još štošta.

Na zadnjoj klupi je putnicima život olakšan zahvaljujući više praktičnih rešenja od kojih se ističe podesivi naslon sedišta, kao i sedalni deo koji je moguće produžiti.

Aion LX je ponuđen u četiri različite varijante. Početne su indeksirane oznakama 60 i 70 a razlike se uglavnom svode na izbor stavki opreme, dok je s tehničke strane bitno reći da je isti (elektro)motor u primeni, a on razvija 184 konjskih snaga, koje se šalju na točkove prednje osovine. Autonomija iznosi od 503 do 520 kilometara, prema deklaraciji proizvođača.

Zatim imamo u ponudi i Aion LX 80, a on vozaču nudi 204 “konja”, ali i veće baterijsko pakovanje koje bi trebalo da obezbedi domet s jednim punjenjem od celih 650 kilometara. Nažalost, Kinezi se i dalje izražavaju služeći se „mrtvim NEDC jezikom“,

Na vrhu game se nalazi model Aion LX 80D i nameće se kao jedini u mini paleti krosovera koji poseduje pogon na sve točkove, uz dva elektromotora koji ukupno isporučju 408 konjskih snaga. Autonomija ove varijante iznosi do 600 kilometara.

Sistem autonomne vožnje, najavljen kroz lansiranje autopilota tokom prethodne godine, još uvek nije spreman za komercijalizaciju. Ali, kompanija obećava da će sistem ADiGO posedovati četvrti nivo autonomije, što podrazumeva minimalni upliv vozača u sferi upravljanja vozilom. Doduše, verovatnije je da će prve verzije dobaciti samo do trećeg nivoa autonomne vožnje.

GAC je već otvorio knjigu porudžbina za ovaj model, a indikatvni cenovni razred za ovo vozilo je u rangu od 35 do 42 hiljade američkih dolara, i to uz uvažavanje, to jest ukalkulisavanje državnih subvencija za “ekološki prihvatljiva” vozila. Zanimljivo je da se LX može dobiti i za manje para i to “na foru”. Naime, uz ugovor o mesečnom zakupu, moguće je rentirati (umesto pazariti) pakovanje baterija.

Aion LX će u izložbeno-prodajne salone Kine tokom oktobra ove godine. Proizvođač najavljuje nastavak niza modela postavljenih na GEP platformu. Svi oni će biti predmet proizvodnih stremljenja radnika zaposlenih u novoj fabrici koja je dizajnirana da bi bila u stanju da proizvede do 400 hiljada elektromobila na godišnjem nivou.

AutoRepublika

(328)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Odličan & moćan dizajn, čak i u unutrašnjosti. Plus performanse.

moron

Dizajnerski je „kao avion“ u odnosu na ono kako Kinezi znaju da unakaze.

Bungi

Kinezi su stigli konkurenciju tehnologijom,izgledom(dizajnom) pa i kvalitetom ipak marketinško prezentovanje njihovih robnih marki(brendova) , kaska.Imena su im nerazgovjetna, grafičko rješenje robnih marki neupečatljivo.Samo ime „Aion“ ništa ne znači.Pojam „Ion“ već asocira na Litijum-ionijum baterije.Umjesto pojma „Aion“ zašto ne pojam „Ares“ (latinski ovan) i okrugli hromirani znak sa glavom ovna u sredini.?Na ovome Kinezi moraju najviše da porade.Robne marke(brendovi) su im van Kine nepoznati.Treba da naprave jedan automobilski „Huawei“ u svjetskim okvirima.

BB

Ma to asocira na Avion, možda se V na kineskom ne izgovara 😉

Goran Jurkovic

Uopće ne izgleda loše.
No i KIA EV6 izgledala je na slikama super cool, a danas sam ju vidio uživo na parkingu… Auto izgleda toliko jeftino izvana bez nekog stava. Kao kad neki klinac isplastičari svoju Kiu i napravi pevec tuning.
Iako je EV6 GT najbliže tehnologiji Tesle, i čak sam ju uzeo na listu potencijalnih auta koje bih kupio, nekako ipak još uvijek nema baterijskog auta zbog kojeg bih ja mijenjao RAV4 plugin.