1. Home
  2. Vesti
  3. Kako je Kim Džong-Un uprkos sankcijama UN došao do superluksuznih vozila?
Kako je Kim Džong-Un uprkos sankcijama UN došao do superluksuznih vozila?
0

Kako je Kim Džong-Un uprkos sankcijama UN došao do superluksuznih vozila?

1.26K
0
Podelite sa prijateljima:

Generalno se malo toga zna o Severnoj Koreji. Ipak, ono što je kristalno jasno i što nas najviše zanima, mogli smo da shvatimo tokom prošlogodišnjih sastanaka koje je severnokorejski lider održao sa američkim predsednikom u Singapuru, kao i prilikom susreta sa Majkom Pompeom u Pjongjangu.

Autoritarni lider raspolaže voznim parkom ultraluksuznih automobila na kojima bi mu pozavideli i mnogi drugi lideri prosperitetnijih država. Naime, Kim Džong-Un je viđen u vozilima marki Mercedes-Benz, Lexus i Rolls-Royce. Mi smo nedavno izvestili kako se lider severnog dela Koreje odrekao modela sa trokrakom zvezdom, a u korist britanske marke. Postavlja se pitanje, koje je još uvek bez pouzdanog odgovora, kako je on uopšte mogao da dođe u posed ovih vozila, uprkos strogim sankcijama koje su uvele Ujedinjene nacije.

Sada su se za ovo pitanje zainteresovale i same UN, pa je shodno tome pokrenuta istraga koja bi trebalo da razreši enigmu. Jedno od tela krovne svetske organizacije je, sa tim ciljem, stupilo u kontakt sa proizvođačima predmatnih automobila.

Prema navodima koje je objavio France 24, pozivajući se na izveštaj AFP-a, Rolls-Royce je potvrdio da je primerak Phantoma koji koristi Kim Džong-Un i ostali zvaničnici vladajuće structure, proizveden između 2012. i 2017. godine. Nemački proizvođač je obavestio UN da je Mercedes izvorno isporučen kineskom preduzetniku u Hong Kongu, dok je Toyota dala šturu izjavu u kojoj se navodi da Lexus nije prekršio međunarodne sankcije, isporukama vozila režimu u Pjongjangu.

Ukratko, niti jedna od tri kompanije iz automobilske industrije nije bila u stanju da “poveže” kako su njihovi proizvodi dospeli u ruke ozloglašenih vlasti Severne Koreje.

Ipak, ovo pitanje sa političkog aspekta i nije toliko značajno, s obzirom na to da su UN ove nedelje izdale izveštaju u kome se iznosi sumnja da Severna Koreja krši sankcije tako što se uvezena roba pretovara iz jednog u drugi brod, na otvorenom moru. U izveštaju se pominje uvoz nafte i uglja, ali i izvoz oružja, uz izmenu originalnog odredišta za transportovanu robu.

AutoRepublika

(1261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments