1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo napada Teslin Model X sa svojom uzdanicom Polestarom 2
Volvo napada Teslin Model X sa svojom uzdanicom Polestarom 2
0

Volvo napada Teslin Model X sa svojom uzdanicom Polestarom 2

440
0
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno se činilo da Tesla Model X nema konkurenciju među električnim krosoverima. Ali tokom prošle godine su debitovali Jaguar I-Pace i Audi E-Tron, a sada na listu možemo da dodamo još jedno ime – Polestar 2.

Volvoov podbrend je već kopirao američkog proizvođača po nekoliko pitanja, a ovo se posebno u odnosi na naćin prodaje automobile. Naime, ni Polestar nema zvanične izložbeno prodajne salone već se isporuka vrši preko direktne narudžbe iz fabrike. Nakon plug-in hibridne verzije, odnosno modela Polestar 1, nova marka sada stiže i sa svojim prvim čistokrvnim električnim proizvodom.


Tehnički gledano, Polestar 2 nije tradicionalni krosover već više podseća na hedžbek sa nešto dužim krovom. To je potvrdio i sam Polestar, uz objašnjenje da je klirens nizak baš iz razloga što želi da privuče porodične kupce koji baš i nemaju veliku želju za ozbiljnijim terenskim avanturama.

Sa druge strane, baterije su postavljene u podu vozila čime su sedišta više odignuta, a platforma koja je korišćena,  deljena je sa više modela grupacije, od kojih je najzvučnije ime verovatno Volvo XC40.


Polestar 2 pokreću dva električna motora, smeštena na točkovima. Svaki od njih razvija identičnih više od 200 konjskih snaga, što je dovoljno za ubrzanje iz mesta do 100 km/h za samo 5,5 sekundi. Proizvođač obećava maksimalni domet sa jednim punjenjem baterijskih jedinica od 440 kilometara, a iako su spomenuti brojevi solidni, oni su daleko od Teslinih.

Primera radi, čak i osnovni Model 3 Performance može da se pohvali sa činjenicom da ubrzava iz mirovanja do “stotke” za svega 3,5 sekunde uz maksimalni domet sa punim baterijama od 500 kilometara. Polestar planira da ponudi i opcioni Performance paket na svom predstavniku, ali će on stići nešto kasnije.


Kompanija obećava opciju povezivosti sa mobilnim odnosno pametnim telefonima koja će posedovati bolje karakteristike nego ikada ranije, ali nije otkrila specifične detalje, pa će javnost morati da sačeka do 2020. godine.

Ono šta jeste poznato je podatak da će se proizvodnja odvijati u Kini, gde se nalazi sedište Volvoovog vlasnika, Geely grupe. Takođe, znano je da će početna cena iznositi oko 60.000 američkih dolara.

AutoRepublika

(440)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments