1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Kreisel predstavio dvostepenu automatsku transmisiju za EV
Kreisel predstavio dvostepenu automatsku transmisiju za EV

Kreisel predstavio dvostepenu automatsku transmisiju za EV

197
1
Podelite sa prijateljima:

Najveći broj čisto električnih vozila današnjice je opremljen jednostepenom transmisijom, što je i logično znajući da većina električnih pogonskih sklopova pruža konstantan maksimalan obrtni momenat čak i pri nultom broju obrtaja.

Sada, mala i novoosnovana austrijska kompanija Kreisel želi da publici predstavi višestepeni menjač za čisto električni automobil. Firma iz obližnje Austrije je čuvena po impresivnim konverzijama konvencionalnih automobila u čisto električne. Tako su osnivači kompanije, inače tri brata, prošle godine predstavili električnu verziju Golfa 7, koji je posedovao baterije kapaciteta 55 kWh. Na listi dostignuća ovog tipa, nalazi se i oldtajmer Porsche 910, Mercedes G klase, kao i jedan Hummer.

Sva ova vozila su upotrebljena sa ciljem promocije interno razvijene tehnologije baterija, a sada se fokus izmešta ka unapređenju rešenja za transmisiju, koja bi trebalo da obezbedi “visoke performanse i opseg maksimalnog obrtnog momenta.”

Markus Krejsel, jedan od direktora kompanije Kreisel Electric, dao je sledeću izjavu, krajem prethodne nedelje, prilikom predstavljanja novog proizvoda:

“Posvetili smo se zahtevnom zadatku kreacije ultra lakog, električnog superautomobila zasnovanog na primercima koji su ostavili trag u istoriji, kao idealne osnove za primenu našeg rešenja za transmisiju.”

Kompanija je razvila sistem pogodan za primenu kod pomenutog Porschea 910, koji je konvertovan u čisto električno vozilo, a sada se pripremaju da svoj proizvod privedu serijskoj proizvodnji, prema rečima još jednog od direktora, Filipa Krejsela:

“Električna pumpa za ulje sa integrisanim rezervoarom je u stanju da samoregulacijom preuzme dovoljno tečnosti za maksimalnu efikasnost. Značajno smo smanjili gubitke u prenosu tako što smo koristili ležajeve sa optimizovanim karakteristikama u odnosu na trenje. Sinhronizacija stepena prenosa je elektromehanička, što omogućava najkraće prekide u isporuci obrtnog momenta kroz optimizovanu kontrolu brzine i obrtnog momenta”.

“Brzina izmene stepena prenosa je munjevita i odigrava se u 0,25 sekundi. Na ovaj način, praktično smo eliminisali uticaj toplote na elemente koji su izloženi uticaju trenja. Pored toga, eliminisali smo mogućnost habanja materijala. Diferencijal sa ograničenom blokadom je takođe integralna komponenta, a on omogućava neprekidnu isporuku obrtnog momenta, čak i u uslovima klizavog druma. I naposletku, modularni interfejs je primenjen a on je zadužen za podršku brojnih postavki interakcije između motora i transmisije,”

Fotografije dole prikazuje kako funkcioniše dvostepena automatska transimisija, koju su razvila braća Krejsel.

Kompanija tvrdi da bi ova jedinica za transmisiju mogla naći primenu kod automobila koji raspolažu snagom do 600 kW uz maksimalan obrtni momenat do 900 njutn metara.

Kako bi se novopredstavljena transmisija komercijalizovala, kompanija je ušla u partnerski odnos sa entitetom Sala Drive, baš kao što je to učinila i prilikom težnje ka komercijalizaciji kompanijske tehnologije za baterijske jedinice.

(197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

U svetlu prve rečenice ovo teksta nemoguće mi je zamisliti neku komercijalnu primenu ovog „pronalaska“