1. Home
  2. Prezentacije
  3. Xpeng P7+ premijerno prikazan u Parizu
Xpeng P7+ premijerno prikazan u Parizu

Xpeng P7+ premijerno prikazan u Parizu

48
0
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Xpeng, osnovana pre deset godina, danas se smatra jednim od lidera na kineskom tržištu električnih automobila. Za razliku od konkurenata, Xpeng ne žuri da u asortiman doda hibridne modele koji bi mogli učiniti poslovanje kompanije fleksibilnijim i stabilnijim. Ipak, kompanija uspeva da povećava prodaju samo uz pomoć električnih automobila. Prema podacima CAAM, Xpeng je od januara do septembra ove godine prodao 93.271 vozilo u Kini, što je povećanje od 14,5% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Trenutni lider u prodaji je liftbek Mona M03, koji je na tržište izašao u avgustu.

Veći i skuplji liftbek Xpeng P7+ takođe ima potencijal da postane hit. Samo dva sata nakon premijere na Pariškom sajmu automobila, prikupljeno je više od 30.000 prednarudžbina. Početna cena Xpeng P7+ u Kini iznosi 209.800 juana, što je vrlo povoljna cena s obzirom na veličinu automobila i opremu koju nudi. Za poređenje, Tesla Model 3 trenutno košta od 231.900 juana. Isporuke Xpenga P7+ kupcima počeće u novembru, kada će najverovatnije biti objavljen i potpuni cenovnik. Međutim, sve tehničke karakteristike su već poznate. (1 evro je 7,72 juana)

Xpeng P7+ poseduje električnu arhitekturu od 800 volti i premijum šasiju sa prednjim ogibljenjem na dvostrukim poprečnim ramenima i zadnjim multilinkom. Jedini elektromotor je postavljen na zadnju osovinu i pokreće zadnje točkove, sa maksimalnom snagom od 245 ili 313 KS.

Verzija sa motorom od 245 KS opremljena je baterijom kapaciteta 60,7 kWh i može preći 602 km sa jednim punjenjem prema CLTC-u. Verzija sa motorom od 313 KS ima bateriju od 76,3 kWh, koja omogućava domet od 710 km prema istom ciklusu.

Verzija sa motorom od 245 KS ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,8 sekundi, dok verzija sa motorom od 313 KS to postiže za 5,6 sekundi. Maksimalna brzina je u oba slučaja ograničena na 200 km/h.

Dimenzije Xpenga P7+ su 5.056 mm u dužinu, 1.937 mm u širinu i 1.512 mm u visinu, dok je međuosovinsko rastojanje 3.000 mm. Koeficijent otpora vazduha je 0,206. Standardni točkovi su oni sa felnama veličine 18 ili 20 inča.

U standardnu opremu ulazi najnoviji sistem autonomne vožnje Xpeng AI Eagle Eye Vision, koji koristi kamere visoke rezolucije, satelitsku navigaciju, dva moćna procesora Nvidia Orin X i neuronsku veštačku inteligenciju za orijentaciju u prostoru, bez upotrebe lidara.

U budućnosti će oprema omogućiti autopilot četvrtog nivoa prema klasifikaciji SAE, iako je u Kini trenutno dozvoljen maksimalno drugi nivo, pri kojem vozač mora stalno pratiti put.

Minimalistički dizajniran enterijer Xpenga P7+ obložen je perforiranom napa kožom. Centralni multimedijalni ekran od 15,6 inča opremljen je procesorom Qualcomm 8295, a ispod njega se nalaze dva mesta za bežično punjenje pametnih telefona snage 50 W.

Standardni audio sistem formata 7.1.4 sadrži 20 zvučnika, od kojih se tri nalaze u prtljažniku (uključujući subwoofer), a dva su ugrađena u naslon za glavu vozačevog sedišta. Putnici na zadnjim sedištima imaju sopstveni 8-inčni multimedijalni ekran i ventilisana sedišta sa masažerima (dostupno šest programa masaže). Panoramski stakleni krov nema poprečnu gredu koja bi ometala pogled. Takođe je dostupan i ugrađeni sistem za aromatizaciju vazduha.

Zapremina prtljažnika iznosi 725 litara, a sa spuštenim naslonima zadnjih sedišta povećava se na 2.221 litar.

Xpeng P7+ se pozicionira kao alternativa, a ne zamena za model Xpeng P7, koji se proizvodi od 2019. godine i nakon restajlinga 2023. nosi naziv Xpeng P7i. Dok je Xpeng P7i prvenstveno usmeren na vozača i ima sportski karakter, Xpeng P7+ je pre svega namenjen putnicima, nudeći udobnost i prijatnu atmosferu u kojoj se može i odmarati i raditi, u zavisnosti od situacije.

AutoRepublika

(48)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments