1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mini JCW Electric i Mini JCW Aceman lansirani
Mini JCW Electric i Mini JCW Aceman lansirani

Mini JCW Electric i Mini JCW Aceman lansirani

93
0
Podelite sa prijateljima:

Već po tradiciji ostrvske marke Minija, najsnažnije i vozački orijentisane verzije u asortimanu bi trebalo da budu one sa sufiksom John Cooper Works. Ova tradicija se takođe poštuje i onda kada su u pitanju najnoviji električni automobili kompanije koja posluje unutar grupacije BMW, a koji su razvijeni zajedno s kineskim ortakom po imenu Great Wall Motor. Pride, ove novajleije su i proizvedene u Narodnoj Republici Kini.

E takva dva automobila su ranije danas debitovala na Salonu automobila u Parizu. Pred nama je hečbek Mini John Cooper Works Electric sa troja vrata i krosover Mini John Cooper Works Aceman s petoro vrata.

Pošto su originalni modeli Mini Cooper E i Mini Aceman u mehaničkom smislu identični, verzije JCW su takođe kreirane sledeći istu recepturu. Poseduju agresivan spoljašnji komplet karoserijskih dodataka, a tu je i imitacija brendirane rešetke hladnjaka koje stiže kao crna. Ne znamo ko je to i zašto zamislio da se crna vezuje za sportske atribute, ali očito je tako.

Kako bilo, promenjeni su i pragovi, što nekada nazivasmo sajtnama, postavljeni su vertikalni stabilizatori na bočnim stranama zadnjeg stakla, pojavila se izraženija imitacija difuzora. Hečbek poseduje točkove s felnama prečnika 18 inča, dok je krosover dobio za inč glomazniju „obuću“.

Unutrašnjost oba električna automobila je, verovatno shodno i vašim očekivanjima, potpuno ista. Postoji prednji panel sa okruglim OLED-ovim ekranom prečnika 240 milimetara. On je odgovoran, ne samo za multimedijalni sistem sa operativnim sistemom nazvanim Mini OS 9, već i za očitavanja s instrumentacionog asortimana podataka. Ovo je tako pošto nema tradicionalnih instrumenata ispred vozača, što je situacija koja je doneta s istorijskog, da ne kažemo, Mister Binovog Minija.

Jedini znaci modifikacije JCW su crveni akcenti u ukrasima i odgovarajuće natpisne pločice, jer se čak i reljefna prednja sedišta mogu naručiti uz kao obične modifikacije nazvane Coopers i Ace.

Tehnologija dva „vruća“ električna automobila je takođe identična. Jedini elektromotor na prednjoj osovini proizvodi 258 KS i 350 Nm, što predstavlja povećanje u odnosu na obične verzije s indeksom S koje iznosi 40 KS i 20 Nm. Još 27 „konja“ je nakratko dostupno u režimu „kratkotrajnog nabreknuća (puvanja)“ i to je korisno prilikom preticanja, na primer.

Kao rezultat svega pobrojanog, hečbek tipski trkanjac do „stotke“ obavi za 5,9 sekundi, dok je krosoveru potrebno 6,4 sekundi. Maksimalna brzina kretanja oba modela je 200 km/h. Kapacitet trakcione baterije je takođe na istom nivou i ćelije donose 54,2 kWh „goriva“ odnosno, baš koliko i varijacije s atributom S. Međutim, logično je da se razlikuje deklarisana autonomja. Mini JCW Electric s jednom dopunom može da prevali 371 kilometar, dok Mini JCW Aceman dobaci do 355 km, sve prema protokolu WLTP. Ostala poboljšanja uključuju podešavanja sistema upravljanja i vešanja, a ona su izvedene tako da se više uvuku pod kožu vozača. Iz istog razloga su tu i pojačane kočnice sa jarko crvenim čeljustima.

Kao i osnovni modeli, obe verzije JCW-a će se proizvoditi u Narodnoj Republici Kini, ali Mini obećava da će 2026. godinu postaviti montažu u glavnu fabriku brenda, onu u engleskom Oksfordu. Naime, i pre uvođenja carina na vozila sklopljena u Kini, bila je aktuelna preporuka političkih vrhova EU, a upućena proizvođačima (ne samo automobila) da fabrike vrate u Evropu. Ovo je neformalna informacija i nećete je pronaći u globalno priznatim medijima. Ne bi bilo lepo videti je i mogla bi da naruši sliku o slobodnoj tržišnoj utakmici i nadmenim zapadnjacima…

U kontekstu premijera Minija još valja naglasiti da nije zaboravljena ni nova generacija benzinskog hečbeka s odrednicom John Cooper Works. Ta bi trebalo da bude prikazana pre kraja godine.

AutoRepublika

(93)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments