1. Home
  2. Istorija
  3. Prva zimska guma je lansirana pre tačno 90 godina
Prva zimska guma je lansirana pre tačno 90 godina

Prva zimska guma je lansirana pre tačno 90 godina

617
3
Podelite sa prijateljima:

Bila je jesen 1934. godine i bilo je to doba kada je prvi put konstruisana i proizvedena jedna guma koja je namenjena isključivo eksploataciji u zimskim uslovima. Pre ovog pneumatika je bilo prosto nezamislivo proizvesti gumu od mekšeg materijala s izraženijim šarama. Zasluge za to pripadaju, kome drugom do severnjacima. 

Možda vam to neće odmah pasti na pamet, ali iako je predratni automobilizam bio prilično napredan i iako je putna mreža postajala više gusta, gume se u to doba nisu delile na letnje i zimske. Vozači nisu mogli da računaju na adekvatne gume čak ni kada je padao sneg, dok je kvalitet istih bio na nedovoljno visokom nivou čak i za kišno vreme. Zato su često bili prinuđeni da montiraju lance za sneg.

Dok se pronalazak moderne gume, odnosno one koja bi bila punjena vazduhom, od 1888. godine pripisuje kompaniji Dunlop, finski Nokian je prvi u zimskoj kategoriji. Na naslovnoj fotografiji možete videti kamionet s prvim zimskim pneumaticima finske firme, dok na ovoj iz tridesetih godina prošlog veka neposredno ispod, opažamo kamione ispred fabrike Nokiana.

Već je te 1934. godine bilo moguće prilično lako prepoznati prvu takvu gumu. Imala je grubu šaru gazećeg sloja zarad kvalitetnijeg prianjanja i mogućnost ostvarenja boljeg kontakta s podlogom. Pneumatik je takođe bio dovoljno širok da razbacuje sneg tokom vožnje, omogućavajući bolje upravljanje na zimskim putevima.

Prva zimska guma na svetu, Kelirengas, guma za zahtevne vremenske uslove, bila je namenjena posebno za kamione, a dve godine kasnije, 1936. godine, uveden je poboljšani dizajn pneumatika, takav kakav je više pogodovao montaži na putničkim automobilima Takva guma je nazvan Lumi-Hakkapeliitta, odnosno snežna Hakkapeliitta. Da bi ispunio zahteve na klizavim putevima, opremljen je malim usisnim čašicama za sprečavanje klizanja na snegom prekrivenim putevima.

Čak i danas, devedeset godina kasnije, nasleđe ovog pneumatika živi, a čak se ni ime nije promenilo. Nokian Hakkapeliitta je jedan od najpoznatijih svetskih brendova u segmentu zimskih guma. Njegov dizajn je pogodniji za ekstremnije uslove, mada postoje i drugi modeli za srednjoevropske zime.

Ova inovacija je posle Drugog svetskog rata pokrenula revoluciju kod vozača i donela više lagodnosti u zimskoj vožnji. Odjednom je postalo moguće voziti mnogo dalje i bezbednije, bez obzira na vremenske prilike. Početkom šezdesetih godina prošlog veka, klinovi su postali deo konstrukcije gume, predstavljajući još jednu inovaciju za zimsko savladavanje putovanja.

AutoRepublika

(617)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Davno je bilo, zima debela, negde oko nove godine. Sneg svugde po putevima. Bar 10 cm utaban. Okolo bankine zatrpane snegom. Stavio nove zimske gume, samo prednje, jbg… Putovao nekih 50 km. U jednom delu puta malo mu dam po gasu, a gume cupaju. Po krivinama rizicna voznja, ali sa uzivanjem. Bio odusevljen gumama.
Mozda sam tada zavoleo WRC… Uvek bih vise uzivao u rally voznji po kricudavom putu, snegu, nego nekim super sportskim autom na autoputu ma koliko brzo vozio..
Pireli ima odlican slogan.

Power is nothing without countrol.

MRN

Nisam znao za ovo, mada je potpuno logično da su baš severnjaci prvi konstruisali takvu gumu. Ali, mislim da je ipak prava i istinska revolucija kod zimskih guma došla sa tehnologijom zimskih guma sa „sitnoreckanim“ lamelama koje je, ako ne grešim, prvi konstruisao Michelin. Sećam se, kada sam prvi put video tu vrstu zimske gume ( mislim da je bio u pitanju model XM+S100 ) , kao zamenu za neke pohabane kramponke, bio sam sav u čudu. I bez i najmanje vere da ta guma može da se dobro ponaša na snegu. Mislio sam da je došlo do neka zabune… Pročitaj više »

Laki

Ništa bez dobrih lamelica.👍