1. Home
  2. Vesti
  3. Sledeći BMW M3 će nositi redni šestak
Sledeći BMW M3 će nositi redni šestak
1

Sledeći BMW M3 će nositi redni šestak

388
1
Podelite sa prijateljima:

Vest je lepa, a još je lepša spoznaja da će se ugljovodonični BMW M3 u prodaji naći uporedo s električnom verzijom, a koja je takođe u zvaničnoj formi potvrđena za proizvodnju.

Entuzijasti su se plašili da će BMW-ova težnja ka elektrifikaciji ubiti konvencionalni i naširoko voljeni M3, posebno nakon spoznaje da Mercedes u rivalski model ugrađuje teško hibridizovani pogonski sklop sa samo četvorocilindarskim agregatom, ali to se neće dogoditi uskoro.

U juče objavljenom intervjuu, šef BMW-ovog odeljenja M, Frank van Mel je za Bimmer Today rekao da bavarski proizvođač sportskih i luksuznih automobila planira da nastavi da nudi trolitarski twin-turbo linijski šestocilindarski motor u budućim modelima s indeksom M3. Naravno, više hipotetički dodato: „ako postoji potražnja“, jer tražnja za ovim adutom nikada i nije bila upitna.

Direktor M-a je za ovu publikaciju još izjavio da BMW-ovi inženjeri već rade na homologaciji pogonskog sklopa za približavanje normativima uobličenim kroz protokol Euro 7.

„Pustićemo da za sagorevanje što je duže moguće, bude zaduženo već postojećih šest cilindara“, rekao je on u video snimku. „Ako je potražnja kupaca takva, kakva je u ovom trenutku i ako ne bude došlo do pada interesovanja potencijalne klijentele, nećemo isključiti ni šestocilindarski blok“.

BMW zadržava benzinski M3 u doglednoj budućnosti, što znači da će takav biti u ponudi zajedno sa električnom M3-jkom, kako se priča. EV će počivati na platformi proizvođača automobila koja nosi naziv Neue Klasse, i zamišljeno je da poseduje četiri elektromotora (i da navodno odbacuje čak 1.341 konjsku snagu). Takav bi trebalo da bude brži od kolege iz game koji je pokretan motorom SUS. Ali, puki statistički pokazatelji performansi, svakako neće ubiti šestoklipni benzinski motor.

„Ako kupci kažu da uprkos tome što je električni M3 znatno brži od onog pogonjenom motorom s unutrašnjim sagorevanjem benzina, koji je inače danas plasiran kao standard, ja i dalje želim verziju s motorom SUS, onda im nećemo uskratiti ovu ponudu.

Ako poklonici BMW M-a žele da ispod haube zadrže protok benzina, moraće da razgovaraju sa svojim bankarima, pošto će novajlija, pretpostavljamo ostati preskup da boli.

M3 sa sistemom sagorevanja sledeće generacije i njegov električni pandan su još nekoliko godina daleko od dolaska u izložbeno-prodajne salone distributera. BMW najpre mora da lansira svoj prvi model Neue Klasse, što će se dogoditi sledeće godine, pre nego što počnemo da vidimo varijante za ljubitelje visokih performansi. Ne očekujte da će novi M3, električni ili konvencionalni, stići pre 2027. ili čak i 2028. godine.

AutoRepublika

(388)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

To je to,tako se radi,tako se posluje.Za svakoga po nešto i nema odbacivanja kupaca.Eto,BMW-u se to isplati i BMW to može da radi.A zašto tako ne posluje De Meo sa Renaultom?Mi pravimo samo čardake,pogon je samo frankenštajn i struja i to je to,ko hoće klasiku i SUS neka vozi BMW.Eto takva je danas filozofija Renaulta.