1. Home
  2. Sport
  3. Dakar reli
  4. Dacia Sandrider: Vatreno krštenje u Maroku pred Salon automobila u Parizu, zatim sledi Dakar
Dacia Sandrider: Vatreno krštenje u Maroku pred Salon automobila u Parizu, zatim sledi Dakar

Dacia Sandrider: Vatreno krštenje u Maroku pred Salon automobila u Parizu, zatim sledi Dakar

151
4
Podelite sa prijateljima:

Dacia će Sandriderom debitovati na Rallye du Maroc 2024, a zatim će izložiti svoje vozilo na Salonu automobila u Parizu od 14. do 20. oktobra.

Tim će zatim krenuti na put na reli Dakar 2025 sa posadama koje će predvoditi Naser Al-Atiah, Sebastijen Loeb i Kristina Gutjerez Herero.

Dacia predstavlja Sandrider u potpunijoj boji, na kojoj su prikazana imena tehničkih partnera tima. Ako je došlo do spoljašnje promene, ona je minimalna, a terenski automobil je zadržao sirovi izgled nasleđen od konceptnog automobila Dacia Manifesto iz 2022. Njegova cevasta šasija je obučena u karoseriju od ugljenika i sadrži Nissanov tvin-turbo V6 koji je preradio Alpine. Motor razvija 360 KS. Nakon mnogih probnih sesija u Francuskoj, ali i u Ujedinjenom Kraljevstvu i Maroku, ovaj sklop će biti stavljen na probu u realnim uslovima tokom relija u Maroku 2024, koji će se održati od 6. do 11. oktobra.

Posada u sastavu Nasera Al-Atiaha i Matiu Bomel, koji sa Prodriveom predvode reli šampionat, pokušaće da osvoji titulu. Kristina Gutjerez Herero i Pablo Moreno Huete će ukrotiti vozilo u takmičarskom kontekstu, dolazeći iz kategorije Challenger.

Sebastijen Loeb, koji se pridružio Dacijinom timu Sandriders sa Fabijanom Lurkinom kao suvozačem, prilazi trci kao etapi, ne bez takmičarskog duha. „Posle meseci rada na testiranju, konačno je vreme da se izmerimo sa konkurencijom i vidimo gde smo u pogledu performansi. (…) Glavni cilj je da proverimo da li je sve na mestu i da li dobro funkcioniše. Ako nije , imaćemo priliku da identifikujemo probleme i da ih rešimo pre januara, ali ako budemo imali priliku da postignemo dobar rezultat, biće još bolji“, rekao je devetostruki šampion WRC-a.

Od 14. do 20. oktobra 2024. Dacia Sandrider će napustiti dine i šljunak pustinje i doći će na tepih izložbenog centra Porte de Versailles, na šetnju na Salonu automobila u Parizu. Sebastijen Loeb će biti na sajmu u četvrtak, 17. oktobra, a Dacia je pokrenula onlajn takmičenje za pobedu u susretu sa alzaškim vozačem. Start sledećeg relija Dakar biće 3. januara 2025. godine u Biši, Saudijska Arabija.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Investicija u trkacko vozilo za reli Dakar svakako ce skrenuti paznju svetske javnosti na Daciju, narocito na njen model Duster. Menadzeri Dacije mogli bi da iskoriste ovu reklamu tako da posle relija naprave jednu specijalnu seriju Dustera sa poboljsanim terenskim karakteristikama. Siguran sam da ce vrlo brzo biti rasprodana!

S mile

Ono sto mene iritira je gubitak spotrskog, takmicarskog duha, starih vremena. Kada su dijamanti imali nekoliko vezanih pobeda, pa i kad izgube, pojave se ponovo.
Danas je ta jedna titula sve cemu se tezi. Auti je par godina gruvao iz sve snage. Pobedio. I kraj. Ne treba nam nista vise.

Tako ce i Dacia, max trud, tehnika na max, posade na max. Uzmu jednu pobedu, i kraj. Dosta nam je.

Sve je to otislo u k krasni.

Ovi stariji ce se sa setom secati nekih starih vremena. Neke stare muzike koja se i dalje slusa…

Tamo Daleko

‘Auti je par godina gruvao iz sve snage.’ – pretpostavljam da se mislilo na Audi? Ukoliko je tako, Audi je na 24h Le Mans pobedjivao u redu od 2000 do 2014 sa izuzetkom jedne godine Bentley (prakticno Audi sa drugim imenom) i jedne godine Peugeot. Od 2015 do 2019 je pobedjivao Porsche koji pripada istoj grupi. Skoro pune dve dekade su bili neprikosnoveni. Tako da je tesko njih optuziti za princip ‘Uzmu jednu pobedu, i kraj. Dosta nam je…’ Sa Dakar relija su se povukli jer je Audi resio da prekine sve druge vidove takmicenja i usmeri sve resorse na… Pročitaj više »

Matija

Evo kako bi mogao da izgleda tjunovani Duster:

comment image

Tjuner je firma Prior Design, model Dacia Duster 4×4 Offroad Widebody