1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault Embleme donosi spektakularan stil i zadnji pogon
Renault Embleme donosi spektakularan stil i zadnji pogon
0

Renault Embleme donosi spektakularan stil i zadnji pogon

125
0
Podelite sa prijateljima:

Glavna premijera kompanije Renault na predstojećem Salonu automobila u Parizu će biti serijski krosover Renault 4 i kao takav nužno nosi retro šmek. Ali, zajedno s njim, na štandu će se pojaviti još više zadivljujuć automobil. Pričamo o konceptnom četvorotočkašu nazvanom Renault Embleme, uz pomoć kog Francuzi nameravaju da usmere nekoliko oblasti rada odjednom.

Pre svega, mora se reći, prelep je! I veliki je. Izložbeni automobil pokazuje da Renault nema nameru da ide do kraja u retro dizajnu, što nas posebno oduševljava, a ukazuje na to da će se Francuzi i dalje boriti u segmentu velikih automobila. Renault Embleme je elegantni karavan, takozvani shooting brake s petoro vrata. Automobil je dug 4,8 metara, dok je visok nekih 1,52 metara. Međuosovinsko rastojanje je na nivou od impresivnih 2,9 metara.

Navodi se da su Renaultovi inženjeri radili na aerodinamici zajedno sa trkačkim timom zvanim BWT Alpine F1. Koncept poseduje aktivni difuzor na stražnjici, kamere umesto retrovizora (nalaze se na lukovima prednjih točkova), točkove sa aerodinamičkim poklopcima i mnoge druge varljive elemente.

Međutim, deklarisani koeficijent aerodinamike koji se izražava kroz Cx od 0,25, više i nije tako impresivan, kako bi to bio, recimo pre nekih dvadeset do trideset godina. Ovo kažemo jer se u Kini masovno proizvode automobili sa koeficijentom manjim od 0,2. Unutrašnjost izložbenog automobila, pak još uvek nije prikazana.

Drugo, Renault Embleme je opremljen naprednim pogonom koji je razvila divizija Ampere. Ovo je električno vozilo na platformi nazvanoj AmpR Medium. Podrazumeva se sa jedan trakcioni elektromotor koji je instaliran na zadnjoj osovini. Taj agregat proizvodi 218 konjskih snaga. Za kratka putovanja je predviđeno korišćenje litijum-jonske baterija NMC kapaciteta 40 kWh, a za duga putovanja je obezbeđeno napajanje vodonikom.

Vozaču je obezbeđen elektrohemijski generator snage 30 kW (41 konjska snaga) i cilindar (rezervoar) za smeštaj 2,8 kilograma vodonika. Generator može dopuniti trakcionu bateriju dok je vozilo u pokretu, ispuštajući na „auspuh“ samo vodu. Domet s punim rezervoarom i baterijom? Članovi razvojnog tima su to vrlo pametno odredili, pa kažu da je na nivou od 1.000 kilometara, bez dopunjavanja baterije na putu, ali sa dva dopunjavanja vodonikom, koja ne oduzimaju mnogo vremena. Masa praznog vozila je nekih 1.750 kilograma.

I treće, Renault Embleme je konstruisan s očitim ciljem inženjersko tima da se radikalno smanji takozvani ugljenični otisak. Renault je izračunao da će tokom celog životnog ciklusa (obuhvata proizvodnju automobila, upotrebu od 200 hiljada kilometara i naknadno odlaganje) jedan takav vodonik-električni hibrid emitovati pet tona CO 2 u atmosferu. Poređenja radi, benzinski krosover Renault Captur tokom istog ciklusa emituje 50 tona ugljen-dioksida, a električni Renault Megane E-Tech, neke 24 tone.

Da bi se postigao ovaj cilj, Embleme je dizajniran s idejom najšire upotrebe recikliranih materijala, sekundarnih sirovina, pa čak i sa ponovnom instalacijom nekih komponenti (na primer, iz drugih automobila koji su odslužili svoj radni vek). A za proizvodnju takvih automobila planirano je korišćenje obnovljive energije. Međutim, razvojni tim još nije naznačio kada će Renault Embleme krenuti u proizvodnju. U stvari, ne znamo ni da li će vozilo uopšte ići u proizvodnju.

AutoRepublika

(125)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments