1. Home
  2. Istorija
  3. Srećan pedeseti rođendan Volvou 240! (VIDEO)
Srećan pedeseti rođendan Volvou 240! (VIDEO)
1

Srećan pedeseti rođendan Volvou 240! (VIDEO)

162
1
Podelite sa prijateljima:

Automobil koji do danas definiše Volvo, serija 200, ove godine puni pola veka. Volvo 240 debitovao u avgustu 1974. godine, ali novi video iz Volvoa podsetio nas je na zlatnu godišnjicu „dvestotke“. S obzirom da s vremena na vreme čujemo da novi (kineski) Volvoi nisu na nekadašnjoj razini kvaliteta, vredi se osvrnuti se na ovaj izuzetan automobil.

Zasnovan na modelu 140 koji je stigao sredinom šezdesetih, Volvoova neustrašivo kutijasta serija 200 nije bila radikalan automobil. Ali, sa svojim zonama gužvanja, sigurnosnim pojasevima u tri tačke i drugim važnim bezbednosnim karakteristikama, pomogao je da se redefiniše način na koji su automobili pravljeni. „240“ je takođe bio prvi Volvo koji je koristio legendarni motor „Redblock“ sa bregastim vratilom u glavi, čija je izdržljivost legendarna.

Iako svi znaju i nazivaju ove automobile „240“, to ime je zvanično stiglo tek kasnije. Prvobitno su postojali četvorocilindrični 242, 244 i 245, koji su imali dvoja, četvoro, odnosno petoro vrata, i šestocilindrični 262, 264 i 265. Volvo je planirao da ukine seriju 200 sredinom osamdesetih sa dolaskom serije 700 — i prekinuo je proizvodnju šestocilindričnog 260 — ali 240 je samo nastavio da se prodaje. Volvo je napravio poslednji 240 1993. godine, a ukupno ih je preko 2,8 miliona proizvedenih.

„240“ je napravio sopstvenu liniju. Nije to bio luksuzni automobil, ali je svakako bio više premijum od ostalih opcija za masovno tržište. Širom sveta, „240“ je razvio kult, a njihov vrhunski kvalitet izrade i pouzdanost značili su da su ostali na putu decenijama.

U Americi, to je jedan od onih automobila sa kojima svi takođe imaju vezu. Svako zna nekoga ko je imao neke veze s ovim modelom. Čak i 50 godina kasnije, „240“ je iskonski Volvo. Sve što je švedska kompanija napravila od tada mnogo duguje ovoj kultnoj „cigli“.

Celu galeriju pogledajte na ovom linku, a bacite pogled i na video koji spomenusmo na početku…

AutoRepublika

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Hvala za ovaj tekst i podsećanje. A posebno za link do one „galerije“. U njoj su fotografije iz zvaničnih Volvo promo kataloga iz tih davnih godina. Većinu sam ih imao, pa sam i većinu tih fotografija davno i gledao. Bezbroj puta. I tada mi je baš bio san da imam neki onaj 264. Ili karavan, 265 … A kada sam bio malo veći dripac, baš mi se dopadao dvovratni 262. Mislim da još uvek imam negde i dve fotografije mog bivšeg 244 ( iz 1978. ), snimljene davne 1996. godine, jedan dan pre nego sam ga isporučio sledećem vlasniku. Samo,… Pročitaj više »