1. Home
  2. Vesti
  3. „Parkirajte ga napolju i ne punite baterije“
„Parkirajte ga napolju i ne punite baterije“
6

„Parkirajte ga napolju i ne punite baterije“

218
6
Podelite sa prijateljima:

Jeep će se pohvaliti kako je njegova ponuda takozvanih plug-in hibrida najpopularnija u Sjedinjenim Američkim Državama. Takva konfiguracija je dostupna na modelima Wrangler i Grand Cherokee i nosi oznaku 4xe, i ukršta dvolitarski turbobenzinac sa električnim agregatom za ukupno 375 konjskih snaga i maksimalnih 637 Nm obrtnog momenta. 4xe je u stanju da pruži vožnju od oko 40 kilometara sa jednim punjenjem baterije.

Međutim, kao i svaki drugi model sa motorom na struju, i 4xe je sklon požarima. Ne u tolikoj meri u kojoj javnost veruje da jeste, ali u dovoljno velikoj da natera Stellantis da objavi opoziv, i da preporuči vlasnicima da ne parkiraju svoje ljubimce izvan garaže jer u protivnom rizikuju da im cela kuća završi u plamenu.

Reč je o takvim izdanjima Wranglera proizvedenim od 2020. do 2024. godine, odnosno Grand Cherokeeju koji je silazio s proizvodnih traka u periodu nakon 2022. godine. Jeep nam kaže da je u opoziv uključeno oko 154 hiljade vozila, a da postoje dokazi da je trinaest već završilo u požaru.

Američki proizvođač vozila nije otkrio detalje o tome šta je tačno problem i uzrok požara, ali napominje da veruje da oko 5% vozila poseduje sporne delove koji izazivaju požare. Ali, pošto je nemoguće znati konkretno koji od njih je s problemom, potrebno je vratiti u servis sve prodate primerke verzije 4xe, kako bi se sprovele odgovarajuće provere.

Kao što smo spomenuli, Jeep predlaže vlasnicima da pakiraju svoje limene ljubimce napolju i da ne pune baterije, dok opoziv ne bude kompletiran. Do požara je dolazilo u momentima kada su terenci bili parkirani, ali se napominje da bi moglo doći i do kada su u pokretu.

Wrangler i Grand Cherokee naravno ne zahtevaju električni motor da bi bili voženi, pošto takođe poseduju i 2,0-litarski turbobenzinac, ali sama napomena da ne koriste motor na struju je naljutila vlasnike koji su se obratili sa pitanjem, „pa kog đavola sam onda doplatio za plug-in hibrid ako ne mogu da koristim električni motor?“. Čelnici Jeepa su se naravno izvinili i rekli ono čuveno, „brinemo o svojim mušterijama i radimo što je brže moguće da rešimo problem“.


Ovo inače nije prvi put da se vlasnici oba modela suočavaju s povećim opozivima. Još protekle godine je povučen veliki broj vozila, nakon što konstruktori nisu uspeli da zadovolje zakone o izduvnim gasovima, i to u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Vlasnici su naravno nezadovoljni, dok će mnogi reći, „pa kupio si Jeep, šta drugo možes da očekujes osim kvarova i opoziva“…

AutoRepublika

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Na žalost, kod EV i PHEV ovaj rizik od požara je dosta čest razlog za opoziv.

Branko

Pa kako kod kojeg… jesi ikad čuo da se neki Mitsubishi zapalio?

Stari Dejan

Micubiši je oličenje jedne vrhunske firme sa vrhunskim proizvodima i tehničkim rešenjima koju su satrli nesposobni rukovodioci. Kako su ih vodili, Micubiši je još i dobar kakav može da bude

MRN

Branko, zaista nisam ni pomislio na Mitsubishi kada sam pisao onaj gore post, ali, posle ovog tvog, kada sam u pretragu ukucao „Mitsubishi PHEV batery problems“, pojavilo se linkova koliko hoćeš, a evo samo primer jednog:

https://topclassactions.com/lawsuit-settlements/consumer-products/auto-news/mitsubishi-class-action-alleges-outlander-phevs-contain-battery-defect/

Zato i mislim da nisam mnogo pogrešio kada sam u prvom postu „generično“ naveo da se potencijalni problem kao iz teksta u nekoj meri odnosi na sva vozila te vrste, kao jedna od njihovih „prirodnih osobina“..

Aleksandar

Problem kod litijum jonske baterije je što kada se zapali, gori burno i teško se gasi. E sad, požar je deset puta ređi ne EV nego kod SUS motora. Tako kažu istraživanja.